Hae
Jonnan koukkuja

Pyllytin ja kämmekkäät ruskan väreissä

Syksy ei oikeastaan ole oma lempivuodenaikani (tai syyskuu vielä menee, mutta loka- ja marraskuu… ☹), mutta ainakin yksi hyvä puoli löytyy: luonnossa esiintyvät ruskan värit ovat todella kauniita! 😊 Ne inspiroivat käyttämään ihania lankoja ja tosiaan syksyllä on ehkä enemmän ”lupa” virkata/neuloa sukkia, lapasia, pipoja, kaulahuiveja ( = käsityöläiselle loputon suo 😊).

Siispä ruskan innoittamana sävyihin sopiva pyllytin sekä kämmekkäät. 😊 Pyllyttimeen on virkattu 7 kuusikulmiota ja ne muodostavat ikään kuin helman. Tilkkujen muodostama ”pötkö” on hameen levein osa. Virkkaa siis tilkkuja sen verran, että saat ne yhtenä pötkönä itsesi (tai kenelle pyllytin tulee) ympäri lantion kohdalta. Siitä on sitten lähdetty virkkaamaan (ja neulomaan) ylä- ja alaosia.

Yksi kämmekäs on yhtä kuin yksi virkattu tilkku. Yksi sauma taitetaan, vastakkaiselle puolelle jätetään aukko peukalolle. Helppoa! 😊

 

Tarvitset:

 • Langan menekki: noin 300 g lankaa, koosta riippuen (malli-pyllytin noin kokoa M/L)
 • Kämmekkäät: n. 50 g (käsinekoko S-M)
 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Puikot 4 – 4 ½ mm

*Värinvaihdot oman maun mukaan.*

 

Kuusikulmiotilkku

1.krs: Virkkaa lenkkiin 4 kjs (= 1 p + 1 kjs), *1 p + 1 kjs*, toista *_* vielä 10 kertaa. (Yht 12 p).

2.krs: Virkkaa puhvisilmukoita niin, että teet langankierron 3 kertaa. Jokaiseen kjs-välikköön 1 puhvisilmukka, jokaisen puhvisilmukan jälkeen 2 kjs.

3.krs: Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 3 p siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki silmukat kerralla. Virkkaa vielä 3 ketjusilmukkaa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 11 kertaa.

4.krs: Virkataan puhvisilmukoita 5:llä langankierrolla. Joka toiseen välikköön 1 puhvi + 3 kjs + 1 puhvi + 3 kjs, joka toiseen 1 puhvi + 3 kjs. Muodostuu 6 kulmaa.

5.krs: Jokaiseen kulmakohtaan 3 p + 2 kjs + 3 p. Muihin väliköihin 3 p + 1 kjs.

6.krs: Virkkaa vielä tilkun ympäri kerros puolipylväitä, kulmiin 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

– Virkkaa näitä tilkkuja 7 kpl. Kun tilkut ovat valmiit, kiinnitä ne toisiinsa yhdestä sivusta. Tilkut ovat nyt yhtenä isona rinkulana. Voit päättää haluatko jatkaa ensin helmaosaa vai yläosaa. –

Helmaosa

*Helmaosaan voit virkata muutaman kerroksen pylväitä niin, että tilkun korkeissa kohdissa samaan s:aan 1 p + 1 kjs + 1 p, matalissa kohdissa 3 pylvästä yhteen (= virkkaa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi).*

Sitten vaan tarpeen mukaan kerroksia toisensa perään, jos tuntuu että kupruilee; kavenna. Älä siis lisää silmukoita joka kerroksella, vaan ”tunnustele” miten helma levenee.

Vyötäröosa

Yläosaan pätee sama sääntö kuin *_*, mutta ”tunnustele” jos työ lähtee kupruilemaan. Tee tätä vain 1-2 kerroksen verran. Sitten pikku hiljaa lähde kaventamaan työtä, ja kannattaa sovittaa aika usein. Kavennukset eivät ihan heti näy valmiissa työssä, joten malttia! 😊

Tässä on tehty muutamia kerroksia niin, että esim joka 15. s kavennetaan pois. Sitten taas pari tavallista kerrosta. Välissä voi vaihtaa värejä tai tehdä välillä kiinteitä silmukoita, puolipylväitä…  ihan miten tykkää. 😊

Mitä ylemmäs yläosaa on tehty, pitäisi vähäisiä kaventamisen merkkejä jo näkyä. Älä kuitenkaan liikaa kavenna.

Mallipyllyttimen vyötäröosaan on neulottu helmineuletta (voit tehdä myös joustinneuletta) 2 o, 2 n – vaihtuu joka kolmannella kerroksella (-> 2 n, 2 o). Voit aloittaa neulomisen missä kohtaa vaan. Mallissa neulottu osa on n. 10 cm pituinen.

Kun on aika aloittaa neuleosuus, lähde poimimaan silmukoita virkkuukoukun ja langan avulla. Poimi saman tien pyöröpuikoille. Jatka kunnes olet tyytyväinen pituuteen. Voit jatkaa myös helmaosaa jos kaipaat lisää pituutta. 😊 Malli-pyllytin on noin 40 cm pitkä (yläosasta helmaan).

Kämmekkäät yhdestä tilkusta

Kämmekkään tilkku on lähes sama kuin pyllyttimen tilkku, paitsi:

 • Tilkku on neliskulmainen eli 4.kerroksella virkataan joka kolmanteen välikköön 1 puhvi + 3 kjs + 1 puhvi.
 • kerroksella tehdäänkin 4 kpl pitkiä pylväitä.
 • Kun tilkku on sopivan kokoinen (taita kahtia ja jos peittää kämmenen niin kyllä 😊), on aika tehdä siitä kämmekkään muotoinen:
  • Taita siis kahtia ja avoimesta sivusta virkkaa piilosilmukoilla yläreunasta n. 7 silmukkaa. Päättele ja jätä aukko peukalolle.
  • Alareunasta vastaavasti n. 15 silmukan verran virkataan piilosilmukoita peukalon aukkoon saakka. Päättele.
  • Virkkaa peukalon aukon ympäri 2-3 kerrosta ks:ta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *