Hae
Jonnan koukkuja

Isoäidinneliötumput

Ihan vaan kaveriksi isoäidinneliöpipolle, jonka ohje löytyy täältä. 😊 Vaihteeksi isoäidinneliö on tumppujen varsiosaan virkattuna; olen myös tehnyt sellaiset lapaset, joissa virkattu tilkku on kämmenen kohdalla. Sen ohjeen löydät täältä. 😊

 

Tarvitset: (käsinekoko s-M)

 • Lankaa yhteensä n. 100 g
 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Puikot 4 mm

 1. Tumput aloitetaan virkkaamalla 4 kpl isoäidinneliöitä. Mikäli isoäidinneliön ohjetta kaipaat, se löytyy täältä. 😊
 2. Mallitumppujen isoäidinneliöissä on ensin 3 normaalia pylväskerrosta, sitten yksi puolipylväskerros ja lopuksi kiinteitä silmukoita yksi kerros.
 3. Kiinnitä kaksi tilkkua toisiinsa oikealta puolelta piilosilmukoilla. Virkkaa ranneosan suuaukkoihin kerrokset kiinteitä silmukoita, tilkkujen yhdistymiskohtiin 1-2 puolipylvästä.
 4. Poimi ranneosan suuaukolta silmukoita langan ja virkkuukoukun avulla. Mallitumpuissa on poimittu 36 silmukkaa ja ne on jaettu kolmelle puikolle. Neulo ensin tavallisia aina oikein kerroksia 10 kappaletta. Sen jälkeen aloitetaan peukalokiilan lisäykset. (Aloitetaan jo 10:nnen kerroksen lopussa).
  1. Tähän on luotu 10 s:aa peukaloa varten. Tee lisäykset seuraavasti: lisää aina 3:nnen puikon lopussa, ennen viimeistä s:aa JA 1.:n puikon alussa 1.:sen s:n jälkeen. Käytännössä lisäys on tässä kohtaa langankierto puikolle, joka seuraavalla kerroksella neulotaan siistiksi takareunastaan. Lisäykset tehdään siis joka toisella kerroksella.
  2. Kun olet luonut peukaloa varten 10 s:aa, poimi ne odottamaan esim erilliselle langalle (nouki luodut silmukat vaikka virkkuukoukulla)
 5. Jatketaan työtä neulomalla oikeaa kunnes pikkurilli peittyy. Sitten aloitetaan kavennukset.
  1. Tässä kohtaa silmukat on jaettu 4:lle puikolle.
  2. Kavennetaan 1. puikon alussa ylivetäen oikein yhteen, 2. puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 3. puikon alussa ylivetäen oikein yhteen ja 4.puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen.
  3. Kun jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja päättele työ.
 6. Peukalo: poimi puikoille odottamaan jätetyt 10 s:aa ja poimi loppuaukon ympäriltä vielä 8 s:aa. Käytin apuna poiminnassa virkkuukoukkua. Jaa silmukat 3:lle puikolle eli 6 s jokaiselle.
 7. Neulo suljettua neulosta kunnes peukalo on peitossa. Kavenna joka puikon lopussa 2 s oikein yhteen kunnes jäljellä on 3 silmukkaa, katkaise lanka ja päättele työ.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *