Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu jouluinen kranssi

Kranssejakin voi tehdä niin monella tavalla – myös virkkaamalla! 😊 Virkattu osuus voi kiertää yhtenä pötkönä kranssin ympäri – tai sen voi tehdä erilaisista tilkuista. Näihin kun yhdistää erilaisia tekniikoita ja jouluisia värejä niin kranssien teon maailma avautuu ihan uudesta vinkkelistä! 😊

Tässä kranssissa on etupuolella 6 virkattua koristeellisempaa tilkkua ja takapuolella perus-isoäidinneliöitä. Keskellä kranssia istuksii tonttu, jonka kiinnitin hakaneuloilla – ihan vaan jos sen haluaa joskus helposti irti. 😊

Tarvitset:

  • Vihreää, valkoista ja punaista lankaa – yhteensä n. 150 g
  • Virkkuukoukku 3 ½ – 4 mm
  • Styrox-kranssi, ulkoreunan halkaisija 25 cm
  • Halutessasi muita koristeita

 

Koristeellisemman tilkun ohje (6 kpl)

1.krs: Punaisella langalla: luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla. Virkkaa renkaaseen 1 puolip + 1 kjs vuorotellen, kunnes renkaassa on 8 puolipylvästä.

2.krs: Virkkaa jokaiseen välikköön 1 puolip + 1 kjs + 1 puolip.

3.krs:Vaihda väriä (valkoinen): jokaiseen puolipylväiden muodostamaan välikköön 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

4.krs: Vaihda väri (vihreä): jokaiseen kahden puolipylvään muodostamaan välikköön järjestyksessä 1 ks, 1 puolip, 1 p + 2 kjs ja takaisinpäin käänteisessä järjestyksessä 1 p, 1 puolip, 1 ks.

5.krs: Vaihda väri (valkoinen): joka toiseen ”kärkiosan välikköön” kulmakohta (kts mallikuva) eli 4 puolip + 2 kjs + 4 puolip. Joka toiseen 5 ks ja väliköstä toiseen siirtyessä väliin 2 kjs.

6.krs: Jokaiseen silmukkaan 1 ks, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

7.krs: Vaihda väri (punainen): korkeimpiin kohtiin jokaiseen silmukkaan 1 ks, matalampiin kohtiin puolip. Kulmakohdasta molempiin suuntiin 3:een s:aan 1 ks, sitten 2-3 puolip ja taas ks:ta korkeampaan kohtaan, kulmaa lähestyttäessä ennen kulmakohtaa 3:een s:aan jokaiseen 1 ks, kulmaan 1 ks + 1 kjs + 1 ks, kulman jälkeen taas 3:een s:aan 1 ks, seuraaviin kahteen puolip jne. Tätä voi muunnella sen mukaan miltä tilkku vaikuttaa – tarkoitus on saada siitä mahdollisimman tasaisen neliön muotoinen.

Kranssin takapuolelle virkataan 6 kpl isoäidinneliötilkkuja. Huomioi, että näiden tilkkujen tulee olla samankokoisia etupuolen tilkkujen kanssa. Voit siis virkata paksummalla langalla, isommalla koukulla jne, mutta muista aina välillä vertailla tilkkujen kokoja! 😊

 

Tässä olevat isoäidinneliötilkut on virkattu seuraavasti:

(valkoisella) Luo 6 kjs, yhdistä lenkiksi ps:lla. / Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

(punaisella ) Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

  • Vaihtoehtoisesti voit virkata 3.krs:en s:kat puolipylväinä ja viimeisen krs:en puolipylväitä.

Neulo tilkut yhteen siten, että etupuolen tilkut muodostavat oman ”pötkön” ja takapuolen tilkun oman. Pitkät rivit tilkkuja siis, 6 kpl peräjälkeen. Kiinnitä nämä tilkkupötköt toisiinsa pitkältä sivulta. Lähde sitten kiinnittämään tilkkuja kranssin ympäri eli sauma kiinni langalla ja neulalla. Asettele lopuksi etu- ja takaosan tilkut muotoonsa ja järjestykseensä. 😊

Voit virkata leveämmän kiinnityssysteemin tai pelkän ketjusilmukkapätkän. Tässä on virkattu leveämpi versio, n. 40 kjs:aa, virkkaa ympäri kuten suorakulmiota ja vaihda jouluisia värejä vuorotellen. Lopuksi voi virkata lyhyen kjs-pätkän varsinaista ripustamista varten.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *