Hae
Jonnan koukkuja

Neulo helppo kauluri

Etsiskelin lapselle hyvää kauluria, nimittäin näinä vuodenaikoina (+ korona-aikaan muutenkin) olisi hyvä pukeutua lämpimästi ja yrittää olla saamatta minkään sortin lenssuja. Mutta kun kaupan kaulurit ovat kaikki sellaisia rimpuloita, joissa se kaulaosa on joku 2 cm pitkä… Sellainen ei ole lämpöä nähnytkään. ☹.

Joten koin velvollisuudekseni käsityöihmisenä sysätä kaikki muut kässäprojektit (yhdeksi päiväksi 😊) sivuun, jotta voin neuloa lapselleni kunnon kaulurin! Netissä on jonkin verran ohjeita ja niitä muokkaamalla saa aika lailla sellaisen kuin vain haluaa/viitsii/osaa tehdä. Itse ihastelin jo aiemmin tätä Metsäläisten elämää -blogin näppärää kauluriohjetta. Siispä osittain oma ohjeeni pohjautuu siihen. Pari poikkeavaa osuutta:

 • Neulomani kauluri tulee lapselle
 • Tein sen kahdella langalla (jotta tulee muhkeampi)
 • Aloitin 3 o, 3 n -joustinneuleella
 • Silmukkamäärissä on eroja

Tämä ohjeeni on siis n. 5-6 vuotiaalle lapselle. Luonnollisestikin jokainen kässäihminen ymmärtänee, että lisäämällä/vähentämällä silmukoiden määrää saat tehtyä aikuisen koon – tai vastaavasti pienemmälle lapselle 😊.

 • Langan menekki: kahta lankaa samaan aikaan, yhteensä n. 100 g (tässä Novitan Lapin Taika + myhome living sukkalanka)
 • Pyöröpuikot 4-5 mm

*Mikäli haluat neuloa 3 o, 3 n -joustinneuleella, siihen pätee 12 silmukan sääntö (tällöin nurjat ja oikeat menevät tasan) eli lisää tai vähennä aina 12. Tällöin jako menee tasan myös 4:llä puikolla neulottaessa. 😊

Kaulurin ohje

 1. Luo 72 s:aa. Neulo joustinneuletta 3 o, 3 n noin 13 cm verran.
 2. Lisätään jokaiseen 3 o:n sarjaan 1 s lisää eli jatkossa 4 o, 3 n -joustinneule. Jatka tätä 5 kerrosta.
 3. Lisätään myös 3 n:n sarjaan 1 s lisää eli jatkossa 4 o, 4 n. Jatka tätä 5 kerrosta.
 4. Lisätään molempiin sarjoihin 1 s lisää eli jatkossa 5 o, 5 n. Huomaat kuinka kauluri on jo alkanut kasvaa halkaisijaltaan.
 5. Neulo tätä niin pitkälle kunnes mielestäsi kauluri on oikean mittainen/asettuu käyttäjälleen hyvin. Itse tein viimeisimmän lisäyskerroksen jälkeen 8 kerrosta.
 6. Päättele joustavasti.

 

*Mikäli silmukoiden lisääminen tuottaa hankaluuksia (itse ainakin nurjien lisääminen oli vähän vieraampaa) niin netistä kannattaa katsoa ohjevideoita, esim tämä Garnstudio DROPS Designin videon avulla pääsee hyvin jyvälle! 😊

 

*Niin ja P.S. vielä – jos kuvissa näkyvä lonkeropipo kiinnostelee, siihen löytyy ohje täältä. 😊

6 kommenttia

 1. Nina Simpanen kirjoitti:

  Hei, minkä pituisella pyöröpuikolla tämä on tehty. Olen neulonut viimeksi 50 vuotta sitten koulussa, tämä ohje innoitti kokeilemaan lapsen lapselle kaulurin tekoa.

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Hei, muistelen että olen neulonut 40 cm pituisella pyöröpuikolla. Se sama jolla pipoa tehdään. En usko, että olisi ollut 60 saati 80 cm… 🙂

 2. Sari Larsson kirjoitti:

  Hei, jos tekee aikuiselle leveämpänä, niin riittääkö ohjeen lisäykset vai tarviiko tehdä enemmän lisäyksiä ja kuinka paljon ?

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Hei, itseasiassa tuo lapsen kokoisenakin on melko joustava ja menee aikuiselle. 🙂 Mutta toki jos haluaa varman päälle tehdä niin kokeilisin lisätä 12 silmukkaa. Näin tuo 3 oikein, 3 nurin joustinneule toimii myös. 🙂

 3. Tarja-Tuulikki kirjoitti:

  Kiitos kivasta ohjeista! Matomyssy oli hauska. 😂

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Kiva jos löysit mieluista virkattavaa/neulottavaa! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *