Hae
Jonnan koukkuja

Spiraalipyllytin ja mätsäävät kämmekkäät

Toisille tämä voi olla too much, toiset virittelevät virkkuukoukkua ja lankaa sormet syyhyten. 😊 Pyllytin ei näemmä tunne rajoja 😊, kaveriksi tein vielä mätsäävät kämmekkäät. Ohje on loppujen lopuksi aika helppo, spiraali ei ole vaikea virkata!

 

Pyllytin

 • Langan menekki: noin 300 g lankaa, koosta riippuen (malli-pyllytin noin kokoa M/L)
 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Puikot 4 – 4 ½ mm

Aluksi virkataan koko pyllyttimen ympärysmitan verran spiraalitilkkuja – tässä 6 kpl. Spiraalien muodostama ”pötkö” on hameen levein osa. Virkkaa siis spiraalitilkkuja sen verran, että saat ne yhtenä pötkönä itsesi (tai kenelle pyllytin tulee) ympäri.

Tämän jälkeen virkataan/neulotaan kerroksia sekä spiraaliosion ylä- että alapuolella. Vyötärönkohtaan neulotaan pyöröpuikoille joustinneuletta.

Näin virkkaat spiraalin:

 1. Virkkaa lenkkiin ensin aloitusvärillä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Älä päättele vaan jätä tavallista isompi silmukka, jotta työ ei purkaantuisi.
 2. Vaihda väriä ja virkkaa samaan lenkkiin jatkaen toisen värin päättymisestä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Kiristä aloituslenkki tiukaksi.
 3. Jatka aloitusväristä ja virkkaa jokaiseen toisen värin silmukkaan 2 p samaan, yhteensä 12 p. Tee sama myös toisen värin kanssa eli jokaiseen seuraavaan aloitusvärin edellisen kerroksen silmukkaan 2 p, yhteensä 12 p.
 4. Jatka taas aloitusvärillä siten, että joka toiseen silmukkaan tulee 2 p ja joka toiseen 1 p, näin siihen saakka kunnes toisen värin silmukat on tehty loppuun.
 5. Sama toisella värillä paitsi aloitusvärin silmukoihin joka kolmanteen 2 p kunnes silmukat loppuvat.
 6. *Jatka samalla kaavalla niin kauan kunnes olet tyytyväinen spiraalin kokoon. Tässä on viimeisellä kerroksella ollut seuraava kaava: joka kuudenteen 2 p.*
 7. Kun olet sitä mieltä, että meneillään on viimeinen kerros, toimi näin:
 8. Jatka seuraavaksi vuorossa olevalla värillä spiraaliympyrän noin puoliväliin ja tarkastele spiraalia kokonaisuutena niin, että uloimman kerroksen värit kohtaavat suurin piirtein puoliväleissä.
 9. Tässä kohtaa tulee päättelyn aika. Jatka aina kumpaakin väriä hieman ”häivyttäen” eli 1 p, pylvään jälkeen ½ p ja vielä ks, ps ja sitten päättely.
 10. Virkkaa neutraalilla yhdistämisvärillä työn ympäri ks:ta niin, että spiraalista tulee kuusikulmio. Edellä mainitulla tekniikalla tulee suurin piirtein tällainen jako: 11 ks + 2 kjs + 11 kjs + 2 kjs, toista tätä loppuun niin että tilkussa on lopuksi 6 kulmaa. Laske koko ajan, että missä mennään ja sovella tarvittaessa silmukoita (lisää/vähennä).
 11. Virkkaa seuraavaksi kerros pylväitä niin, että kulmakohtiin (6 kpl) tulee 2 p + 1 kjs + 2 p. Riippuen kuinka ison spiraalitilkun haluat, voit virkata tämän jälkeenkin tarvittavan määrän kerroksia.
 12. Kun spiraalitilkut ovat valmiit, kiinnitä ne toisiinsa yhdestä sivusta. Spiraalit ovat nyt yhtenä isona rinkulana. Voit päättää haluatko jatkaa ensin helmaosaa vai yläosaa.

Helma- ja vyötäröosat

 1. *Helmaosaan voit virkata muutaman kerroksen pylväitä niin, että tilkun korkeissa kohdissa samaan s:aan 1 p + 1 kjs + 1 p, matalissa kohdissa 3 pylvästä yhteen (= virkkaa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi).*
 2. Sitten vaan tarpeen mukaan kerroksia toisensa perään, jos tuntuu että kupruilee; kavenna.
 3. Yläosaan pätee sama sääntö kuin *_*, mutta ”tunnustele” jos työ lähtee kupruilemaan. Tee tätä vain 1-2 kerroksen verran. Sitten pikku hiljaa lähde kaventamaan työtä, ja kannattaa sovittaa aika usein. Kavennukset eivät ihan heti näy valmiissa työssä, joten malttia! 😊
 4. Tässä on tehty muutamia kerroksia niin, että esim joka 15. s kavennetaan pois. Sitten taas pari tavallista kerrosta. Välissä voi vaihtaa värejä tai tehdä välillä kiinteitä silmukoita; ihan miten tykkää. 😊
 5. Mitä ylemmäs yläosaa on tehty, pitäisi vähäisiä kaventamisen merkkejä jo näkyä. Älä kuitenkaan liikaa kavenna, koska joustinneule saa työn näyttämään (ja oikeastaan myös tuntumaan) kapeammalta mitä se onkaan.
 6. Kun on aika aloittaa joustinneule (voit päättää tämän itse, mallissa joustinneuletta on tehty n. 10 cm verran), lähde poimimaan silmukoita virkkuukoukun ja langan avulla. Poimi saman tien pyöröpuikoille.
 7. Ensimmäisellä kerroksella neulo silmukat takareunastaan. Neulo sitten muutama kerros aina oikeaa. Jos haluat tehdä 3 o, 3 n joustinneuletta, tulisi silmukkajaon olla 12:lla jaollinen. Tässä on joustinneulevaiheessa ollut puikoille 120 silmukkaa. Ennen joustinneuleen aloitusta kannattaa laskea silmukat ja katsoa sitten tarvitseeko vähän lisäillä muutama, jotta jako menee tasan. Neulo joustinneuletta kunnes olet tyytyväinen pituuteen. Malli-pyllytin on noin 40 cm pitkä (yläosasta helmaan).

Spiraalikämmekkäät

 • Langan menekki: yhteensä n. 100 g
 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Puikot 4 mm

 

 • Spiraalin ohje kuten pyllyttimessä, mutta pienempikokoinen – aloita päättely siis aiemmin (vertaa käden kokoon).
 • Spiraalitilkun (joka tulee kämmenselän puolelle) kaveriksi virkataan kämmenen sisäpuolelle tavallinen pylvästilkku eli virkkaa aloituslenkkiin *3 p + 2 kjs* ja toista *_* vielä 3 kertaa. Jatka siten , että 1 p aina yhteen s:aan, kulmiin 2 p + 2 kjs + 2 p. Tee niin monta kerrosta kun tarve pylväitä, vertaa tilkun kokoa spiraalitilkun kokoon. Virkkaa uloimmainen kerros ks:ta samalla värillä kuin spiraalitilkussakin (tässä tummanharmaa).
 • Kiinnitä tilkut toisiinsa neulalla ja langalla työn nurjalta puolelta. Muista huomioida se, että spiraalitilkut tulevat kämmenselän puolella – ja muista jättää peukaloille aukot! 😊
 • Virkkaa peukaloaukon ympäri 2 krs:ta ks:ta ja 1 krs ps:ta.
 • Virkkaa tässä vaiheessa kämmekkäiden ylä- ja alareunoihin kerrokset ks:ta. Poimi reunasta silmukat varsia varten. Tässä poimittu 32 s, jaettu 4:lle puikolle. Neulo kuten haluat, tässä ensin 4 kerrosta aina oikeaa, sitten värinvaihto valkoiseen (3 oikeaa kerrosta), ja taas vaaleanpunaisella helmineuletta (2 o, 2 n) niin, että aina 2 kerrosta samalla säännöllä (sitten 2 kerrosta aloittaen 2 n, 2 o). Sekä ylä- että alaosat samalla ohjeella, mutta varsiosaan 2 kerrosta enemmän helmineuletta. Tee lopuksi joustava päättely.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *