Hae
Jonnan koukkuja

DIY: virkattu joulukuusi

Tähän vuodenaikaan kodin joulukoristeleminen on varsin ajankohtainen asia. Jotkut suorastaan ”räjäyttävät” kotiinsa joulun – ja toiset (kuten minä 😊) hädin tuskin laittavat pari koristetonttua esille. Ja hei, molemmat vaihtoehdot ovat täysin fine. 😊

Joulukuusienkin suhteen on monta koulukuntaa – itse kuulun heihin, jotka ajattelevat, että kuusi on jees, mutta pieni ja ei-aito (koska sotku, neulaset, oksilla elävät öttiäiset…). Siispä päätin virkata pienen kuusen, joka tuo riittävästi jouluntuntua ja mahtuu vaikka ikkunalaudalle – eikä sotke. 😊

Tämän kuusen virkkaaminen vie käytännössä muutaman tunnin, koristelu tunnin tai pari. Hyvin siis ehtii! 😊
*Vinkki: voit virkata pienemmän kuusen kun käytät vessapaperirullaa. 😊

Tarvitset:

  • Tyhjä talouspaperirulla / vessapaperirulla
  • Pilttipurkin (tai vastaavan) kansi (ei välttämätön, mutta helpottaa pystyssä pysymistä)
  • Kuusenvihreää lankaa n. 50-100 g (tässä 7 veljestä)
  • Ruskeaa lankaa (pienikin kerä riittää)
  • Virkkuukoukku nro 3 ½- 4 mm
  • Koristeeksi pieniä helmipalloja ja minikokoisia kulkusia (jotka voi ommella oksiin neulalla ja langalla)

Paras ohje krokotiilivirkkaukseen löytyy mielestäni täältä. Aloita luomalla 60 kjs, sulje ps:llä. Virkkaa ensin jokaiseen silmukkaan 1 ks. Näin pohjarinkula tulee sopivan kiinteäksi ja siihen on helpompi lähteä luomaan pylväitä (ja tästä eteenpäin tekniikka on selkeästi neuvottu opastamassani linkissä).

*Vinkki: tehdessäni pienempää kuusta, loin aluksi myös 60 ketjusilmukkaa, mutta lähdin nopeammin kaventamaan, koska kuusen latva saavutetaan nopeammin.
Virkkaa rullan päälle ensin muutama kierros ruskeaa, loput vihreää. Näin harmaa rulla ei paista ikävästi lehtien lomasta. 😊

Kuusen ja sen oksien virkkaus aloitetaan siis alimmista oksista ja näin ollen työ kapenee pikku hiljaa. Itse tein pari alimmaista kierrosta samalla silmukka-/kuusenoksamäärällä. Tämän jälkeen noin joka toisella kierroksella vähennetään yksi kuusenoksa: harvennat siis edellisen kierroksen kohdalla niin ettet luo uusia pylväitä niin tiuhaan. Jokaisen kuusenoksakierroksen jälkeen olen virkannut kierroksen kiinteitä silmukoita, se napakoittaa työtä ja seuraavaa kuusenoksakierrosta varten on helpompi lähteä luomaan pylväitä.

Kuusenoksakerros valmistellaan luomalla pylväitä: joka toinen kahden pylvään sarja ja joka toinen yksi pylväs. Väliin ketjusilmukoita. Kuusenoksakerroksen jälkeen kannattaa virkata kerros kiinteitä silmukoita, se napakoittaa työn ja oksat asettuvat ryhdikkäämmin paikoilleen.

 

Lopussa kun jäljellä on enää 4 kuusenoksaa, voit alkaa virkata ympäri pelkkiä kiinteitä silmukoita niin, että kavennat ensin joka kolmannen ja sitten joka toisen. Muodostuu kuusen korkein kohta.

Koristehelmet voit ommella langalla (vihreällä) ja neulalla. Asettele helmiä sopivasti limittäin ja lomittain.

Virkattu joulutähti

  • Virkkaa lenkkiin 15 puolip, sulje ps:lla
  • Jatka: *4 kjs, takaisinpäin 1 ks, 1 puolip ja 1 p – hyppää aloitusrenkaassa yli 2 silmukkakohtaa, kolmanteen kiinnitys ps:lla*, toista *_* vielä 4 kertaa

Vertaa kuusen pituutta käyttämäsi paperirullan pituuteen, lyhennä rullaa tarvittaessa. Asettele lopuksi virkattu kuusi sen varren päälle. Voit vielä varovasti kiinnittää kuusen varteen muutamalla neulanpistolla (vihreällä langalla).

Värikkäät helmet esittävät miniatyyrimäisiä joulukuusenkoristeita! Ja hyvin toimivat! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *