Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu halterneck toppi

Tämä virkattu halterneck kesätoppi on siitä kiva käsityö, että voit virkata siitä juuri sen mittaisen kuin haluat – tai jatkaa vaikka hameeksi asti! 😊 Netissä näitä löytää vaikkapa hakusanoilla crochet bralette. Vähän niin kuin toppi/yläosa, mutta lisäksi pituuttakin virkattuna.

Toppi koostuu oikeastaan kolmesta osasta: kuppiosa, vyötäröosa ja niskan lenkit. Mallitoppi on suurinpiirtein kokoa 38 / M. Kuppikoon osaa jokainen mittauttaa sitä mukaa kun virkatut kerrokset lisääntyvät, samoin vyötäröosan. Tärkein neuvo onkin sovittaa (ja sovittaa, ja vielä kerran sovittaa… 😊 )

Mallitopissa kuppiosien alle on virkattu tilkkukaistale, jossa on 9 tilkkua, samoin topin helmassa on tilkkukaistale. Jos tosiaan hametta tästä vielä haluaisi (itsekin sitä mietin, mutta aika duuni loppujen lopuksi 😊 ) niin sitten vaan vyötärön jälkeen levennetään jokaisen omien mittojen mukaan sopivasti. Ja muistetaan sovittaa (lähes) joka välissä. 😊

Lankoina käytin ihanan pehmeitä ja virkkaukseen sopivia Drops Merino Extra Fine lankoja. Toppi on pehmeä päällä ja Merino tunnetusti materiaalina sopivaa vaatteisiin. 😊

 

Tarvitset:
  • Langan menekki: Drops Merino Extra Fine lankoja yhteensä noin 400 g
  • Virkkuukoukku: 3 ½

Kuppiosa

Luo 15 kjs:n pätkä. Virkkaa takaisinpäin pylväitä, 1 p jokaiseen s:aan. Tullessa päätyyn, virkkaa samaan s:aan 3 p + 2 kjs + 3 p. Jatka kjs-pätkän toiselle puolelle, taas jokaiseen s:aan 1 p. Kun tulet aloituspisteeseen, voit joko kääntyä ja jatkaa joka toinen kerros nurin, tai kuten mallitopissa, vaihtaa väriä joka kerroksella, jolloin jokainen kerros tehdään oikealle puolelle.

Jatka muutoin tällä samalla kaavalla kuppiosa sen kokoiseksi kuin haluat. Eli 1 p jokaiseen s:aan, päädyssä jatkossa 2 p + 2 kjs +  2 p.

 

Virkkaa seuraavaksi tilkkukaistale, joka tulee kuppiosien alapuolelle.

Tilkun ohje

1.krs: Virkkaa lenkkiin 12 p, sulje ps:lla.

2.krs: Vaihda väri ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvään väliin 2 p + 1 kjs.

3.krs: Kuten edellä, mutta ed.krs:en p:den väliin 3 p + 1 kjs.

4.krs: Vaihda väri ja valitse jokin kjs-välikkö, virkkaa siihen 3 pp ja seuraavaan kahteen välikköön kumpaankin 3 p. Sitten kulma, 3 pp + 2 kjs + 3 pp. Vuorottele näitä kunnes tilkussa on 4 kulmaa. Päätä aloitusvälikköön 3 pp + 2 kjs.

5.krs: Virkkaa tilkun ympäri kerros ks:ta, kulmiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

Virkkaa näitä tilkkuja 9 kappaletta ja ompele ne toisiinsa kiinni pitkäksi pötköksi joko työn nurjalta tai oikealta puolelta.

Asettele seuraavaksi kuppiosat ja tilkkukaistale allekkain ja valitse sopiva kiinnityskohta. Kiinnitä aluksi vaikka hakaneuloilla tai silmukkamerkeillä ja sovita. Kun oikea kohta on päätetty, kiinnitä kuppiosat nurjalta puolelta ompelemalla tilkkukaistaleeseen.

Vyötäröosa

Tässä kohtaa voit joko jatkaa vyötäröosaa niin pitkälle kuin haluat, kokonaisia kerroksia puolipylväitä ja/tai pylväitä, vaihtele värejä mielesi mukaan. Kavenna tai lisää silmukoita tilanteen mukaan.

Itse virkkasin topin alaosasta peplum -tyyppisen, vähän levenevän. Tällöin siis lisätään muutamalla kerroksella silmukoita, jotta helma lähtee vähän aaltoilemaan.

 

Niskan lenkit

Virkkaa 2 kpl ketjusilmukkapätkiä, jotka yltävät reilusti kuppien yläosasta niskan taakse ja niin, että ne saa vielä hyvin solmittua. Mallitopissa yhden kjs-pätkän pituus on noin 30 cm.

 

Ja sitten vaan kovaa käyttöä heti kun helteet alkavat! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *