Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu spiraalitilkkulaukku

Läksin vaan virkkaamaan spiraaleja, tein niistä tilkkuja ja sitten vasta aloin funtsia, että mitähän näistä tekisi… 😊 Simple as that! No aluksi kaavailin tossuja tai sukkia. Tulikin laukku. Ei siinä, saahan näistä koostettua vaikka persoonallisen torkkupeiton – jos jaksaa loputtomasti kikkailla virkattujen spiraalien kanssa. Tässä kuitenkin ohje, jonka tuloksena virkattu spiraalitilkkulaukku. 😊

Tarvitset:
  •        Erivärisiä lankoja yhteensä noin 200-250 g (riippuen laukun koosta)
  •        Virkkuukoukku 3 ½ (+ paksumpi olkahihnaan / tilkkujen vahvistamiseen)
  •        Macrame -lankaa laukun hihnojen ja saumojen vahvistamiseen

Päätin kokeilla tällä kertaa myös tilkkujen saumojen sekä olkahihnan vahvistamista paksummalla langalla. Päädyin Macrame -lankaan Houselta, koska sitä oli jäänyt edellisestä käsityöprojektista yli.

Ajatuksena siis, että jos virkkaa vain puuvillalangalla tms. muulla ”kevyellä” langalla niin laukusta tulee helposti ”löllö”. Ei pysy muodossaan ja jos laitat tavaraa sisään niin laukku venyy eikä ole ryhdikäs. Siispä mukaan on ujutettu paksua enemmänkin narumaista lankaa. Jokaisen tilkun ulommainen kerros on vahvistettu tällä paksummalla langalla, samoin olkahihnojen virkkaukseen sitä on käytetty.

Spiraalin virkkaus
  • Virkkaa lenkkiin ensin aloitusvärillä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Älä päättele vaan jätä tavallista isompi silmukka, jotta työ ei purkaantuisi.
  • Vaihda väriä ja virkkaa samaan lenkkiin jatkaen toisen värin päättymisestä 2 ks, 2 ½ p, 2 p. Kiristä aloituslenkki tiukaksi.
  • Jatka aloitusväristä ja virkkaa jokaiseen toisen värin silmukkaan 2 p samaan, yhteensä 12 p. Tee sama myös toisen värin kanssa – paitsi virkkaa joka toiseen aloitusvärin edellisen kerroksen silmukkaan 2 p, joka toiseen 1 p.
  • Jatka taas aloitusvärillä siten, että joka kolmanteen silmukkaan tulee 2 p, näin siihen saakka kunnes toisen värin silmukat on tehty loppuun.
  • Sama toisella värillä paitsi aloitusvärin silmukoihin joka neljänteen 2 p kunnes silmukat loppuvat.
  • Voit jatkaa spiraalin koon kasvattamista tällä kaavalla. Mallilaukussa se on kuitenkin lopetettu tähän kerrokseen. Edellisen jälkeen on virkattu puolisen kerrosta niin, että joka viidenteen silmukkaan tulee 2 p. Kun asettelet spiraalitilkun tasaisesti ja vertaat värien vaihtumiskohtaa, sen tulisi olla suurin piirtein tasan puoliväleissä toisiinsa nähden.
  • Tässä kohtaa tulee päättelyn aika. Jatka aina kumpaakin väriä hieman ”häivyttäen” eli 1 puolipylväs, 1 ks, ps ja sitten päättely.
  • Virkkaa haluamallasi värillä työn ympäri ks:ta niin, että spiraalista tulee kuusikulmio. Mallispiraalissa on uloimmalla kerroksella ollut 48 silmukkaa, joka jaetaan siis kuudelle ( = kuuskulmio 😊 )

o   Edellä mainitulla tekniikalla tulee suurin piirtein tällainen jako: 8 ks + 2 kjs + 8 kjs + 2 kjs, toista tätä loppuun niin että tilkussa on lopuksi 6 kulmaa. Laske koko ajan, että missä mennään ja sovella tarvittaessa silmukoita (lisää/vähennä) jos jako kuudelle ei muuten mene tasan.

·        Virkkaa seuraava kerros näin:

o   Jokaiseen uuteen muodostuneeseen kulmaan (eli edellisen kerroksen kjs-kaariin) tulee 2 pp + 2 kjs + 2 pp. Siitä jatketaan kohti seuraavaa kulmakohtaa näin: *1 p, 1 puolip, 3 ks, 1 puolip, 1 p ja taas kulma 2 pp + 2 kjs + 2 pp*. Vuorottele näitä *_* kunnes kerros on tehty.

·        Tässä kohtaa vaihdoin mustaan yhdistämisväriin ja virkkasin kerroksen ks:ta, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

·        Seuraavaksi tein saman, mutta Macrame -langalla, samalla virkkuukoukulla.

Mallilaukussa on yhteensä 10 spiraalitilkkua. Yhdistä ne toisiinsa kuten kuvissa näkyy. Voit viimeistellä laukun suuaukon virkkaamalla siihen haluamasi määrän kiinteitä silmukoita/puolipylväitä/pylväitä. Itse kavensin muutamalla kerroksella tässä kohtaa silmukoita. Tyyli on vapaa! 😊

Olkahihnat

Virkkaa haluamasi mittainen kjs-pätkä. Virkkaa sen ympäri 1 kerros kiinteitä silmukoita tai puolipylväitä. Virkkaa vielä toinen samanlainen kerros vahvemmalla Macrame -langalla. Virkkaa näitä hihnoja 2 kpl. Kiinnitä mallin mukaisesti hihnat oikeisiin kohtiin.

Psst… Spiraalitilkuista voi koota vaikka palatossut! 😊 Ohjeen löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *