Hae
Jonnan koukkuja

Rapeat ja helpot sämpylät

Joskus leivontaakin on kiva harjoittaa useamman tunnin – toisinaan kyllä nauttii siitä, että hommaan ei mene tuntitolkulla aikaa. Nämä sämpylät kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan. 😊 Aloittamisesta valmiisiin leipiin menee noin tunti – ja se sisältää nostatuksen ja paiston. Melkein voisi vaikka aamupalapöytään tehdä – jos on siis sillä lailla aamuihminen, että tällaiset sujuu tokkurassa …

Tästä taikinamäärästä tuli 17 sämpylää, mutta määrä toki riippuu tekeekö isoja vai pieniä. Periaatteessa kumminkin kaksi pellillistä. Miksi maissijauhoja ja tummaa siirappia? Koska niitä sattui olemaan kaapissa ja päätin käyttää jämät tähän 😊. Varmasti toimeen tulee ilmankin ja siirapin voi korvata hunajalla – ja vastaavasti kaikki jauhot voivat olla samaa sorttia – toisaalta jos sinun kaapistasi löytyy sopivia jämäpusseja niin tähän taikinaan vaan! 😊

Sämpylät
  • ½ l vettä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 1 muna
  • 8 dl hiivaleipäjauhoja
  • 2,5 dl maissijauhoja
  • 2 rkl tummaa siirappia
  • 1 tl suolaa
  • ½ dl öljyä

 

Lämmitä vesi 42-asteiseksi. Ota erilliseen kippoon n. 2 dl jauhoja ja sekoita kuivahiiva joukkoon. Yhdistä sen jälkeen nesteeseen ja lisää samalla siirappi, suola ja muna. Alusta taikinaa ja lisää hiljalleen loput jauhot sekä loppuvaiheessa öljy. Kohota puolisen tuntia.

Leivo pitkähkö taikinapötkö ja leikkaa ”sämpylänkokoisiksi” paloiksi. Pyörittele hieman ja nosta pellille. Ripottele päälle vettä ja sihtaa hieman jauhoja. Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *