Hae
Jonnan koukkuja

Virkkaa veikeä pöllöpeitto

Tämmöinen tuli taannoin vastaan netin syövereissä ja olin myyty: tuo on pakko tehdä! 😊 En siis ole missään nimessä tämän pöllöpeiton alkuperäinen keksijä/suunnittelija vaan ne juuret löytyvät tämän linkin takaa.

Itse en mitään ohjeita ladannut/tutkinut, koska tämähän koostuu pääosin virkatuista kuusikulmioista (ja myös parista puolikkaasta kuusikulmiosta). Kun järkkäilet tilkut kuvanmukaisesti oikeille paikoilleen ja valitset sopivat värit – tadaa, homma on (lähes) valmis! 😊Ei se nyt ihan päivässä parissa valmistu, mutta ihan kohtuullisessa ajassa.

Jatkuvien kuusikulmioiden virkkaaminen voi jossain vaiheessa tympiä, mutta siihenkin saa vaihtelua eri värisillä tilkuilla (älä siis heti virkkaa kaikkia valkoisia, vihreitä tai harmaita – vaihtele aina välillä!) ja älä missään nimessä jätä tilkkujen yhdistämisvaihetta viimeiseksi vaan tee vaikkapa ensin peiton keskustatilkut ja neulo yhteen, sitten taas vaikka 5 uutta tilkkua niiden ympärille ja neulo yhteen … Tällä tavoin homma ei muutu liian yksitoikkoiseksi! 😊

Pöllöpeitto koostuu pääosin virkatuista kuusikulmioista.

Tilkut kannattaa yhdistää nurjalta puolelta neulomalla langalla. Valitse langan väriksi aina jommankumman tilkun väri, jota olet yhdistämässä – älä valitse mitään täysin uutta väriä, se tulee paistamaan ikävästi läpi etupuolelta katsottaessa ☹.

Kuusikulmion ohje
 1. Luo 6 kjs, yhdistä ps:llä.
 2. Virkkaa lenkkiin seuraavasti: 2 pylvästä, 2 kjs vuorotellen kunnes lenkissä on 6 kpl 2 pylvään sarjoja.
 3. Virkkaa edellisen kerroksen pylväisiin uudet pylväät ja kjs-kaareen aina 2 pylvästä, 2 kjs, 2 pylvästä.
 4. Toista edellinen kerros.

 

Osa pöllöpeiton reunaan tulevista tilkuista on puolikkaita kuusikulmioita.Näin saadaan suora reunus.
Puolikkaan kuusikulmion ohje
 1. Luo 4 kjs, yhdistä ps:llä.
 2. Virkkaa seuraavasti: 2 pylvästä, 2 kjs, 2 pylvästä, 2 kjs, 2 pylvästä. Huomaa kuinka tilkun malli jää puolikkaaksi kuusikulmioksi.
 3. Käännä työ ja virkkaa seuraavasti edellisen kerroksen pylväisiin ja kjs-kaariin: 2 pylvästä ja kjs-kaareen 2 pylvästä, 2 kjs, 1 pylväs. Seuraavaksi 2 pylvästä ja kjs-kaareen 1 pylväs, 2 kjs, 2 pylvästä. Sitten taas 2 pylvästä ja käännä työ.
 4. Toista edellinen kerros niin, että jokaista kjs-kaarta ennen ja jälkeen on aina 6 pylvästä. Viimeisellä kerroksella taas samoin, mutta 8 pylvästä. Virkkaa lopuksi vielä ”röpelöiseen alareunaan” rivi kiinteitä silmukoita.

Kun kaikki kuusikulmiot on neulottu toisiinsa, virkkaa peiton ympäri pari kierrosta haluamallasi tavalla. Tässä on ensin virkattu valkoisella kierros kiinteitä silmukoita, sitten pari kierrosta mintunvihreällä puolipylväitä ja lopuksi taas valkoisella kierros kiinteitä silmukoita.

Huomioi ympärivirkkauksessa, kuinka välillä täytyy kaventaa päädyissä, koska kuusikulmion muoto on aaltoileva. Jos jatkaa samalla silmukkamäärällä, lopputulos on liian kupruileva. Huomaat myös, kun virkkaat peiton sivuja tarvitseeko välillä vähän kaventaa.

4 kommenttia

 1. Maarit kirjoitti:

  Onpa hieno idea! Tuollaisen voisikin pistää toteutuslistalle 😀

 2. Jonnan koukkuja kirjoitti:

  Ilman muuta tekemään vaan! 😊😊 Eikä ole vaikea kun kuvasta voi päätellä järjestyksen. 👍

 3. Kapa kirjoitti:

  Mistä langasta teit tämän peiton?

 4. Jonnan koukkuja kirjoitti:

  Lankoina on käytetty 7 veljestä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *