Hae
Jonnan koukkuja

DIY: pirteät syyskämmekkäät

Kelien viilentyessä kämmekkäät ovat juuri passelit sormienlämmittäjät! 😊 Ei mitkään överikuumat untuvakintaat ja vastaavasti paljain käsin voi tulla liian kylmä… Mutta näissä sormien toimintakyky säilyy, voit näpräillä somea eikä sormet jäädy! 😊Tässä on ohjeet kolmeen eri vaihtoehtoon, jokaisessa kämmenen kohdalle on virkattu tilkku isoäidinneliötyyliin: tilkku pyöreällä kuviolla, tilkku tavallisella isoäidinneliöllä ja tilkku eri värisillä isoäidinneliökerroksilla.

Ideahan on, että kämmenen kohdalle virkataan tilkut, etu- ja takapuolelle. Toinen pointti on käyttää erivärisiä (mahdollisimman värikkäitä) pätkävärjättyjä lankoja – ja kolmas pointti on yhdistää virkatun tilkun värit mätsäämään  pätkävärjättyihin väreihin! 😊Kun tilkut on virkattu, otetaan esille puikot ja neulotaan kämmekkäiden varret sekä sormiosat. Kerron ensin ohjeet eri tilkkuihin, sitten neulomisvaiheen. Se on sama tilkusta huolimatta.

Tässä pari vinkkiä:

  • Valitse ensin joku pätkävärjätty lanka. Onnistuu parhaiten siten, että menet kauppaan, jossa todella hyvä lankavalikoima. 😊Ihailet ja vertailet eri vaihtoehtoja ja valitset parhaan. Huomioi kuitenkin langan paksuus – virkatun osuuden tulisi olla suurinpiirtein samanpaksuisella langalla kuin neulotunkin. Eli minkäpaksuisia ne kotona olevat jämäkerät ovat?
  • Valitse pätkävärjätystä langasta kolme väriä, mitkä siinä esiintyvät. Näillä väreillä virkkaat keskustan tilkun, yksi väri = yksi kerros.
  • Viimeinen, neljäs kerros, kannattaa virkata sillä pätkävärjätyllä langalla. Sen perään olen vielä virkannut kerroksen puolipylväitä. Näin virkattu osuus ja neulottu osuus saumautuvat kauniisti yhteen eikä tekotapa heti erotu ja ”rajaa” työtä. 😊

Tilkku pyöreällä kuviolla

  1. Luo 6 ketjusilmukkaa, yhdistä piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 12 pylvästä.
  2. Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen pylväsvälikköön 2 uutta pylvästä, yhteensä 12 pylväsparia.
  3. Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen pylväsvälikköön 3 uutta pylvästä, yhteensä 12 pylvästrioa.
  4. Ota käyttöön valitsemasi pätkävärjätty lanka. Virkkaa sillä neliö tilkun ympärille: valitse satunnainen pylväsvälikkö ja virkkaa siihen 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka. Seuraaviin kahteen välikköön 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka. Seuraavaan välikköön 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka (toinen kulmakohta). Jatka näin tilkku loppuu, niin että lopulta tilkussa on 4 kulmaa.
  5. Virkkaa vielä samalla värillä kerros puolipylväitä tilkun ympäri.
  6. Virkkaa toinen tilkku samalla tavalla, voit vaihdella värejä eri kerroksilla.

Tilkku tavallisella isoäidinneliöllä

  1. Luo 6 ketjusilmukkaa, yhdistä piilosilmukalla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa.
  2. Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen ketjusilmukkakaareen 3 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 3 pylvästä.
  3. Vaihda väri. Toista edellinen kerros, jokaiseen välikohtaan 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka.
  4. Vaihda valitsemasi pätkävärjätty lanka ja virkkaa sillä samanlainen kerros. Virkkaa lopuksi kerros puolipylväitä samalla värillä.
  5. Virkkaa toinen tilkku samalla kaavalla, voit vaihdella kerrosten värejä.

Tilkku eri värisillä isoäidinneliökerroksilla

  1. Tämä muuten sama, mutta vaihda aina väriä kerroksen puolivälissä eli puolet tilkusta samalla värillä ja toinen puoli eri värillä. Huomioi ettet virkkaa päällekkäisiä kohtia samalla värillä.
  2. Virkkaa näitäkin tilkkuja 2 kpl.

Yhdistäminen ja varren neulominen

  1. Kun sinulla on tilkut valmiina, yhdistä ne langalla ja neulalla työn sisäpuolelta. Neulo toinen sivu kokonaan kiinni. Peukalopuolella jätä aukko sitä varten ja neulo muutoin kiinni. Ylä- ja alaosa jäävät auki.
  2. Nyt sinulla on kämmenen etu- ja sisäpuolen peittävä tilkku. Seuraavaksi neulotaan varsi ja hieman sormienkin peitoksi.
  3. Päätä ensin teetkö ylä- vai alareunan. Alareunaan ranteen peitoksi tulee enemmän kerroksia kuin yläreunaan. Tarvitset 4 puikkoa. Molemmat neulotaan muutoin samalla tavalla, samoilla silmukkamäärillä ja helmineuleella (tässä aina 2 kerrosta peräkkäin:  1 oikein, 1 nurin ja kolmannella vaihtuu toistepäin).
  4. Tässä on tehty seuraavasti: kaikille puikoille on poimittu jokaiselle 9 silmukkaa, yhteensä siis 36 silmukkaa. Apuna on käytetty virkkuukoukkua: vie koukku ensin silmukasta ja takatullessa poimi lanka koukulle ja tuo silmukan läpi, pujottele puikoille. Neulo ensimmäinen kerros oikein, takakautta kiertäen. Näin ei jää koloja.
  5. Jatka helmineuletta niin pitkälle kuin haluat, tässä ranteen puolen pituus on 16 kerrosta, sormien peitoksi on neulottu 8 kerrosta. Päättele lopuksi kerros. Täältä löydät hyvät ohjeet😊
  6. Virkkaa peukalon reiän ympäri kerros kiinteitä silmukoita ja lopuksi piilosilmukoita.

 

 

 

 

 

 

4 kommenttia

  1. Pipo-otus kirjoitti:

    Kauniita kämmekkäitä! 🙂

  2. Jonnan koukkuja kirjoitti:

    Kiitos ❤️❤️

  3. Erja Vänttinen kirjoitti:

    Onpas nämä kauniita, nyt pitääkin joululahjaksi näitä ruveta väkertämään kiitos ohjeesta ?

  4. Jonnan koukkuja kirjoitti:

    Ovat kivoja joululahjaksi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *