Hae
Jonnan koukkuja

Kurpitsan matka gluteenittomaan juustokakkuun

Kävipä niin hassusti menneenä kesänä, että jostain syystä naapurin kasvimaalta lähti yksi kurpitsanverso puskemaan meidän puolelle. Siinä se nökötti ja kasvoi kasvamistaan. Sovittiin naapurin kanssa, että saadaan pitää moinen jötkäle, jos vaan tarjotaan siitä tehtyä ruokaa takaisin aidan toiselle puolelle. Done and deal 😊.

Siinä se pönöttää, jotain tars tehrä… 😊

Lähtökohtaisesti kurpitsat (ne isot mötikät siis) ovat tuttuja lähinnä vain halloweenpohjalta. Olen siis nähnyt kuvia, ehkä livenäkin joskus (ainakin kaupan hevitiskillä). Mutta että nyt pitäisi käsitellä tuo köynnöskasvin hedelmä jotenkin syömäkuntoon? Näin siinä sitten kävi! 😊

Kurpitsa irrotettiin kasvualustastaan eli siitä kiemurtelevasta köynnöksestä. Itseasiassa kurpitsa jopa pestiin ( ? ) kun se oli kovin multainen sisälle tuotavaksi – eli siis upotettiin sadevesisaaviin. Äärimmäisen pro -meininkiä eikö? 😊

Ylös, ulos ja pesulle! 😊

Olin hieman tutustunut youtubesta kurpitsan käsittelyyn (about puolen minuutin videopätkä), joten ihan hyvällä (mutu)tuntumalla lähdettiin hommaan. Kurpitsasta ”hattu” pois, lähti ihan hyvin perusvihannesveitsellä – ei tarvittu kirvestä tai moottorisahaa 😊. Kun hattu oli irti, alettiin kaivertaa kurpitsan sisältöä eli rihmastoa, siemeniä ja maltoa. Kuulemma siemenetkin voi halutessaan hyödyntää, mutta keskityin tähän malto-osastoon (erikoinen sana 😊). Ja ihan hyvin lähti peruslusikalla kaivaen.

No niin, kurpitsa kaiverrettu, mitäs sitten? Tässä kohtaa tietysti on jo hyvä mielellään tietää (tai ainakin miettiä) mihin sen kurpitsan haluaa käyttää – eli mitä ruokaa siitä tullaan tekemään. Olin tätä pohtinut jo pitkin kesää kun katselin kypsyvää mötikkää ja päädyin juustokakkuun. Vieläpä gluteenittomaan kurpitsajuustokakkuun. Noh, mitenkä se kurpitsa siihen sitten ujutetaan mukaan? Jossain kivassa kakkuun sopivassa muodossa eli soseena.

Kurpitsasose syntyy seuraavalla tavalla: laita lohkotut kurpitsanpalaset kattilaan, määrästä riippuen kaada pohjalle hieman vettä. Sanoisin, että jos keskikokoisen kattilan pohja on täynnä, mutta alle puolen välin, vesimäärä olisi noin 1-2 desiä. Sitten vaan kurpitsanpaloja kypsennetään miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia. Lopuksi soseutetaan sauvasekoittimella, annetaan jäähtyä ja käytetään seuraavassa vaiheessa.

Kurpitsasose valmistuu suht helposti ja nopeasti ja sen voi hyödyntää leivonnassa monella tapaa. 😊

Sitten vaan kakkua leipomaan 😊. Tässä versiossa kurpitsasosetta tulee sekä täytteeseen että koristeluun. Entäpä koverretun kurpitsan kohtalo? Se odottaa halloweenia saapuvaksi, jolloin sille ainakin yritetään kaivertaa silmät ja suu… 😊

Kakkupohja (G + L)

 • 100 g voita (L)
 • 1 dl sokeria
 • 1 muna
 • 2,5 dl gluteenitonta jauhoseosta
 • 1,5 tl leivinjauhetta
Vuoan voiteluun voita / juoksevaa margariinia (L)
Vuoan jauhotukseen gluteenitonta jauhoseosta

Täyte (G + L)

 • 1 prk Philadelphia tuorejuustoa (maustamaton, L)
 • 50 g voita / juoksevaa margariinia (L)
 • 1 dl kuohukermaa (L)
 • 1 dl kurpitsasosetta
 • 1,5 dl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 2 rkl sitruunamehua
 • 1 rkl perunajauhoja
 • 3 munaa

 

 1. Voitele ja jauhota irtopohjaisen pyöreän vuoan reunat. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen pala ja vuoraa sillä vuoan pohja.
 2. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Laita vuoka kylmään täytteen teon ajaksi.
 3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte pohjan päälle.
 4. Paista kakku 175 asteisen uunin alatasossa 50-60 minuuttia.
 5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan ennen koristelua.

Koristelu

 • 3 dl tomusokeria
 • ½ dl kurpitsasosetta

Sekoita tomusokeri ja kurpitsasose. Lisää tarvittaessa tomusokeria tai sosetta, riippuen koostumuksesta (juoksevaa / liian kiinteää). Voit värin korostamiseksi lisätä hiukan keltaista elintarvikeväriä. Valuta seos hiljalleen kakun päälle tasaisesti. Laita kakku jääkaappin jähmettymään.

*Postaus julkaistu ensimmäisen kerran syksyllä 2018.*

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *