Hae
Jonnan koukkuja

Kukkapyllytin

Josko tämä olisi talven ja alkukevään viimeinen pyllytin? 😊 Ei sillä, näitä on kiva virkkailla! Sopivan haastava työ, mutta ei missään nimessä vaikea. Voi käyttää jämälankoja – tai suunnitella jokaisen värinvaihdon pilkun tarkasti. Valmistuu inhimillisessä aikataulussa. Ja mitä näitä nyt onkaan hyviä puolia. 😊

Ja tosiaan ei nyt oteta mitään stressiä tuosta pyllytin -nimestä. Se ei oikeasti ole niin vakavaa – vertaa vaikka maailmalla tapahtuviin asioihin. Toisaalta jos jollain on niinkin pieniä ongelmia, että sana pyllytin ahdistaa niin kateellinen olen!

 

Kukkapyllytin

  • Koko noin M/L
  • Langan menekki: Noin 300 g, koosta ja halutusta pituudesta riippuen (tämän pituus n. 40 cm)
  • Virkkuukoukku: 3 ½
  • Pyöröpuikot: 4 – 4 ½ mm

 

Kukkatilkku

1.krs: virkkaa lenkkiin 12 p, jokaisen jälkeen 1 kjs.

2.krs: vaihda väri ja virkkaa puhvisilmukka + 3 kjs jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön (yhteensä 12 puhvia).

*Puhvisilmukan ohje: virkkaa aluksi 1 ketjusilmukka, ota koukulle langankierto ja vie koukku aloituslenkin alta (jatkossa ketjusilmukkavälikkö) ja vedä lanka silmukan läpi. Nyt koukulla pitäisi olla 3 lankaa. Toista tätä vielä 4 kertaa. Lanka vedetään yhteensä 5 kertaa samasta kohdasta. Koukulla pitäisi olla 11 silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä 9 silmukan läpi. Ota vielä lanka koukulle ja vedä 2 silmukan läpi. Tee lopuksi 3 ketjusilmukkaa.

3.krs: vaihda väri ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs.

4.krs: virkkaa joka toiseen kjs-välikköön 3 p + 2 kjs + 3 p. Joka toiseen 3 p + 1 kjs. Muodostuu 6 kulmaa.

5.krs: virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks, kuuteen kulmakohtaan 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

6.-7.krs: toista 5.krs, mutta vaihda värit (mallissa ensin keltainen, sitten valkoinen).

Virkkaa kukkatilkkuja niin monta, että yhtenä pötkönä ne menevät lantion kohdalta ympäri – eikä saa kiristää. Tässä tilkkuja on virkattu 7 kpl.

Kun tilkut ovat valmiit, kiinnitä ne toisiinsa yhdestä sivusta. Kukkatilkut ovat nyt yhtenä isona rinkulana. Voit päättää haluatko jatkaa ensin helmaosaa vai yläosaa.

Helmaosan ja yläosan ohje

*Helmaosaan voit virkata muutaman kerroksen pylväitä niin, että tilkun korkeissa kohdissa samaan s:aan 1 p + 1 kjs + 1 p, matalissa kohdissa 3 pylvästä yhteen (= virkkaa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi).*

Sitten vaan tarpeen mukaan kerroksia toisensa perään, jos tuntuu että kupruilee; kavenna.

Yläosaan pätee sama sääntö kuin *_*, mutta ”tunnustele” jos työ lähtee kupruilemaan. Tee tätä vain 1-2 kerroksen verran. Sitten pikku hiljaa lähde kaventamaan työtä, ja kannattaa sovittaa aika usein. Kavennukset eivät ihan heti näy valmiissa työssä, joten malttia! 😊

Tässä on tehty muutamia kerroksia niin, että esim joka 15. s kavennetaan pois. Sitten taas pari tavallista kerrosta. Välissä voi vaihtaa värejä tai tehdä välillä kiinteitä silmukoita; ihan miten tykkää. 😊

Kavenna, lisää, sovita…

Mitä ylemmäs yläosaa on tehty, pitäisi vähäisiä kaventamisen merkkejä jo näkyä. Älä kuitenkaan liikaa kavenna, koska joustinneule saa työn näyttämään (ja oikeastaan myös tuntumaan) kapeammalta mitä se onkaan.

Kun on aika aloittaa joustinneule (voit päättää tämän itse, mallissa joustinneuletta on tehty n. 6 cm verran), lähde poimimaan silmukoita virkkuukoukun ja langan avulla. Poimi saman tien pyöröpuikoille.

Ensimmäisellä kerroksella neulo silmukat takareunastaan. Neulo sitten muutama kerros aina oikeaa. Jos haluat tehdä 3 o, 3 n joustinneuletta, tulisi silmukkajaon olla 12:lla jaollinen. Tässä on joustinneulevaiheessa ollut puikoilla 120 silmukkaa. Ennen joustinneuleen aloitusta kannattaa laskea silmukat ja katsoa sitten tarvitseeko vähän lisäillä muutama, jotta jako menee tasan. Neulo joustinneuletta kunnes olet tyytyväinen pituuteen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *