Hae
Jonnan koukkuja

Virkkaa kukkainen kesäsetti

Mitä yleensä tarvitset mukaan kun lähdet kesän rientoihin? 😊 Auringolta suojaavan hatun, juotavaa ja puhelimen. Siispä näillä ohjeilla voit virkata päätä suojaavan hatun sekä pussukat juomapullolle ja puhelimelle. ”Lisämausteena” on käytetty paperinarua. 😊

Tämän setin teema on (auringon)kukka ja sen inspiroima tilkku toimii kaikissa edellä mainituissa virkkauksissa. Hattuun on virkattu 5 neliönmuotoista tilkkua ja päälaelle pyöreä tilkku. Hattua ja sen lieriä on jämäköitetty (erikoinen sana 😊) paperinarulla. Sen kanssa kannattaa muistaa pari kikkaa:

  • Käytä sitä kostutettuna (suihkepullolla kostutus riittää, ei tartte uittaa missään lavuaarissa 😊)
  • Paperinaru on herkkä katkeamaan, joten käsittele helläkätisesti 😊
  • Paperinaruvirkkauksesta tulee jämäkämpää kun teet sitä kahdella narulla yhtä aikaa sekä käytät tietenkin suurempaa koukkua
  • Muotoile/venyttele kostutettuna haluttuun muotoon, koska kuivana se ei vaan onnistu
  • Itse olen huomannut/todennut, että kaksinkertaisella paperinarulla virkkaa parhaiten kiinteitä silmukoita ja jälki on tasaista (mutta mikään ei kiellä kokeilemasta muita tekniikoita 😊)

Tarvitset:

  • Keltaista lankaa n. 100 g, beigeä n. 150 g, lisäksi vaalean- ja tummanruskeaa pienet määrät
  • Lankavirkkauksessa koukku 3 ½ , paperinarussa 4-6 mm (oman käsialan mukaan)
  • Paperinarua n. 100 metriä (ohutta paperinarua, myydään ainakin Prismassa)

 

Hatun päälaelle tuleva tilkku (pyöreä)

1.krs: Virkkaa lenkkiin 15 puolip. (tummanruskealla)

2.krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 puolip + 1 kjs. (vaaleanruskealla)

3.krs: Virkkaa keltaisella jokaiseen ed. krs:en kjs-välikköön 4 pp siten, että jätät jokaisesta viimeisen s:kan vetämättä ja vedät kaikki 4 s:aa kerralla. Virkkaa vielä 3 kjs ja siirry seuraavaan välikköön, toista yhteensä 15 kertaa.

4.krs: Virkkaa jokaiseen ed.krs:en kjs-välikköön 3 p + 2 kjs (beigellä).

5.krs: Virkkaa jokaiseen ed.krs:en kjs-välikköön 4 p + 2 kjs (beigellä).

6.krs: Virkkaa jokaiseen ed.krs:en p:seen 1 puolip ja kjs-väliköihin 2 puolip (beigellä).

 

Hattuun tulevat muut tilkut (5 kpl neliönmuotoisia auringonkukkatilkkuja)

1.krs: Virkkaa lenkkiin 12 puolip. (tummanruskealla)

2.krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 puolip + 1 kjs. (vaaleanruskealla)

3.krs: Virkkaa keltaisella jokaiseen ed. krs:en kjs-välikköön 4 pp siten, että jätät jokaisesta viimeisen s:kan vetämättä ja vedät kaikki 4 s:aa kerralla. Virkkaa vielä 3 kjs ja siirry seuraavaan välikköön, toista yhteensä 12 kertaa.

4.krs: Virkkaa kahteen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs ja kolmanteen välikköön 3 p + 2 kjs + 3 p. Joka kolmanteen välikköön siis 3 p + 2 kjs + 3 p, ja muihin 3 p + 1 kjs. Muodostuu tilkun 4 kulmaa.

5.krs: Toista edellinen kerros, mutta puolipylväillä.

Kun valmiina on 5 tilkkua, yhdistä ne toisiinsa aina yhdeltä sivulta käyttäen piilosilmukoita. Yhdistä vielä viimeisetkin sivut, jotta saadaan tilkuista pään ympäri menevä rinkula.

Virkkaa tämän rinkulan kumpaankin ”suuaukkoon” kerrokset kiinteitä silmukoita. Reunasta tulee nätimpi ja siitä on helpompi jatkaa. Itse kavensin vielä tätä ”tilkkurinkulaa” niin, että toisen suuaukon silmukoista kavensin kahden kerroksen ajan joka 4. ja 5. silmukan pois. Tutkaile omia virkkauksia ja mittaile tarvittaessa: päälaen tilkun halkaisijan tulisi olla suurin piirtein sama kuin ”tilkkurinkulan” halkaisija.

Kun valmiina on 5:n tilkun rinkula sekä päälaen pyöreä tilkku, on aika yhdistää ne yksinkertaisella paperinarulla (muista kostuttaa!): yhdistä siis oikealta puolelta piilosilmukoilla paperinarua käyttäen (tässä kohtaa vielä 3 ½ koukku).

Sitten siirrytään lierin virkkaukseen. Ota kostutettu paperinaru käyttöön ja jatka vielä pienemmällä koukulla. Ota koukulle aina vain edellisen kerroksen silmukan etukaari ja virkkaa kiinteitä silmukoita, 1 ks jokaiseen s:aan.

Seuraavaksi olen ottanut käyttöön kaksinkertaisen (kostutetun) paperinarun ja 4 ½ koukun. Virkataan siis seuraavalle kerrokselle kiinteitä silmukoita, mutta kavennetaan joka toinen pois (yhteenvirkkaus -tekniikalla).

Seuraavaksi 1 ks jokaiseen s:aan.

Seuraavaksi olen virkannut 2 ks joka 8.nteen s:aan. Sitten taas 1 ks jokaiseen s:aan.

< Tällä tekniikalla voit jatkaa ja/tai kasvattaa lieriä haluamaasi kokoon. Liian suuria silmukkamääriä ei kannata lisätä kerralla, koska muuten hatun reuna alkaa aaltoilla. >

 

Puhelinpussukka

*Kuten hatun neliönmuotoiset auringonkukkatilkutkin. Tässä on lisäksi virkattu erikseen ylä- ja alapuolelle kerroksia, jotta saadaan suorakulmion muoto. Ylä- ja alareunaan on lisäksi virkattu puhvisilmukoita. Mukaile oman puhelimesi kokoa ja mittaile aina silloin tällöin. 😊

*Puhvisilmukan ohje: virkkaa aluksi 3 ketjusilmukkaa, ota koukulle langankierto ja vie koukku aloituslenkin alta ja vedä lanka silmukan läpi. Nyt koukulla pitäisi olla 3 lankaa. Toista tätä vielä 4 kertaa. Lanka vedetään yhteensä 5 kertaa samasta kohdasta. Kun olet tehnyt tämän 4 kertaa, koukulla pitäisi olla 11 silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä 9 silmukan läpi. Ota vielä lanka koukulle ja vedä 2 silmukan läpi. Tee lopuksi 2-3 ketjusilmukkaa.

Puhelinpussukan takakappale on virkattu suorakulmio. Aloita virkkaamalla sopivanmittainen kjs-pätkä (tässä 23 kjs:aa). Virkkaa pätkän molemmille sivuille pylväitä siten, että ensin 3 p + 1 kjs (ja hyppäät yhden silmukkakohdan yli). *Päätyyn tultaessa viimeisen pylvään jälkeen 2 kjs, viimeiseen silmukkaan 3 p samaan + 2 kjs*. Jatka toinen sivu pylväitä kuten alussa ja päädyssä toista *_*.

Jatka tällä ohjeella niin isoksi kuin tarve. Päädyissä pylväiden määrä aina tuplaantuu edellisestä.

Kun olet virkannut puhelinpussin kummatkin kappaleet, yhdistä ne yksinkertaisella paperinarulla piilosilmukoilla työn oikealta puolelta.

*Voit lopuksi virkata yläreunan ympäri pylvässarjan (3 p + 2 kjs jne) jotta kiristysnyöri voidaan pujotella ”reikien” läpi. Nyörin virkkaus onnistuu hyvin ketjusilmukoilla jos virkkaat samaan aikaan yksinkertaista paperinarua ja tavallista lankaa. Pujottele lopuksi halutessasi koristepuuhelmiä.*

Juomapullopussukka

Kuten puhelinpussukkakin, mutta vähän pienemmillä auringonkukilla (korvaa pp:t p:llä ja puolip:t ks:lla.) Tee halutun mittainen. Asettele kukkatilkkuja kuten mallissa tai mielesi mukaan. Kun olet virkannut juomapullopussukan kummatkin kappaleet, yhdistä ne yksinkertaisella paperinarulla piilosilmukoilla työn oikealta puolelta. Toista loppuvaiheet *_* kuten puhelinpussukassa.

4 kommenttia

  1. Ella kirjoitti:

    Hei,
    Ihana kesäsetti! Virkkaan tämän morsiammelle polttareihin😍 Muistatko mitä lankaa/minkä paksuista käytit?

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Muistelisin, että ainakin kukan keltaiset terälehdet on Red Heart Softia, muut muistaakseni Novitaa. Ja sitten tietysti sitä paperinarua. 🙂

  2. Liisa kirjoitti:

    Aivan ihanan oloinen ohje,olis kiva jos voisit tulla pitämään minulle virkkaus ohjeita kotia ,muutkin oikeesti innostuneet helpoista virkkaus ohjeista, ehkä ulkona kotipihallani/rajattu määrä.asun Omakoti/hyvin ihmisistä tykkäävä sekarotuinen koira ,musta/rinnassa valkoista/tassuissa tosi ihana koira roduksi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *