Hae
Jonnan koukkuja

Palapelikassi isoäidinneliöistä

Tilkkutyötä on hauska rakentaa myös tällä tyylillä! 😊 Virkataan eri kokoisia paloja sitä mukaa mitä tarvitaan. Sitten kokeillaan eri kohtiin, sovitellaan, vaihdetaan taas paikkaa – ja aina lopulta palaset ( = tilkut ) loksahtavat kohdilleen! 😊

Tarvitset siis jämälankoja (tai mitä lankoja vaan) sekä mielikuvitusta. Kassista tulee juuri sen kokoinen kuin itse päätät (tai miten lankaa riittää). Käytä lankojen vaatimaa koukkukokoa (itse käytin 3 ½ mm).

Tähän kassiin on tehty tilkkuja seuraavasti:

  • Isoäidinneliöt
  • Isoäidinsuorakulmiot
  • Pylväsneliöt
  • Pylvässuorakulmiot
  • Pylväillä edestakaisin virkatut tilkut

 

Aloita siis virkkaamalla muutama erikokoinen tilkku ja ala sovitella niitä tasona yhteen. Koska kassiin ei tule kovin montaa tilkkua (jos vertaa torkkupeittoon) niin palasia ei kannata kauheasti tehdä valmiiksi – helpompi sovitella ja suunnitella sitä mukaa kuin työ etenee! 😊

Kassin toiselle puolelle virkkasin ihan tavallisia pylvästilkkuja, neliöitä ja suorakulmioita, eri kokoisia. Tilkkujen viimeinen kerros kannattaa virkata samanvärisellä langalla, jotta tilkkujen yhdistäminen onnistuu nätimmin. 😊

Tässä annetut ohjeet ovat ”tavallaan” summittaisia, koska jokaisen kassiin tulee juuri sen kokoisia tilkkuja kuin haluaa. 😊

 

ISOÄIDINNELIÖ

Luo 6 kjs, yhdistä lenkiksi ps:lla. / Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

 < Kasvata isoäidinneliötä toistamalla edellistä kerrosta niin monta kertaa kunnes koko on sopiva. >

(Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.)

 

PYLVÄSNELIÖTILKKU

Luo 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi.

1.krs: Virkkaa renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, yhdistä ps:lla aloitus-kjs-ketjuun.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen uusi pylväs, kulmakohtiin 2 p + 2 kjs + 2 p, sivuihin tulee 6 p.

3.krs: Virkkaa samalla tavalla seuraava kerros, sivuihin tulee 9 p.

 

< Jatka samalla kaavalla tilkusta halutun kokoinen. >

ISOÄIDIN SUORAKULMIO

Luo 34 kjs + 3 ( = 1 p ) . (Tai haluttu määrä kjs:ta)

Virkkaa kjs-pätkää takaisinpäin niin, että teet 3:een seuraavaan s:aan 3 p:stä + 1 kjs ja hyppää seuraava s yli ja taas 3:een seuraavaan 1 p + p-sarjan päätteeksi 1 kjs. Rivistöön pitäisi syntyä 9 kpl 3:n p:n sarjaa. Virkkaa ennen päätysilmukkaa 2 kjs ja päätyyn samaan s:aan 3 p + 2 kjs ja jatka kjs-pätkä toista puolta loppuun saakka kuten alkupuolikin. Päätyyn taas samaan s:aan 3 p + 2 kjs, päätä ps:lla aloitukseen.

< Jatka kerroksia tarpeen mukaan. Päätyihin alkaa muodostua kulmat. Kulmiin aina 3 p + 2 kjs + 3 p. >

 

 PYLVÄSSUORAKULMIO

Vähän samoin kuin isoäidinsuorakulmio. Virkkaa alussa halutun mittainen kjs-pätkä. Virkkaa takaisinpäin haluamiasi silmukoita (ks, puolip, p), päätyyn tultaessa virkkaa päätysilmukkaan seuraavasti: *ennen sitä 2 kjs, sitten samaan 3 silmukkaa (ks, puolip tai p), taas 2 kjs, vielä 1 silmukka samaan (joko ks, puolip tai p)* ja jatka takaisinpäin toista ”reunaa”. Päädyssä taas sama *_* ja viimeisen silmukan jälkeen kerroksen päättely ps:lla.

 

PYLVÄILLÄ EDESTAKAISIN VIRKATTU TILKKU

Luo alkuun halutun pituinen kjs-pätkä. Virkkaa takaisinpäin haluamiasi silmukoita (ks, puolip, p) ja käännä työ. Tee aina alkuun sen mukaan kjs:ta mitä silmukkalajia olet tehnyt. Jos teet ks:ta, tee alkuun 1 kjs. Puolip:tä, tee alkuun 2 kjs. P:tä, tee alkuun 3 kjs. Näin reunasta tulee suora ja se ei kiristä.

Itse virkkasin vielä näidenkin tilkkujen ympäri kerroksen ks:ta senhetkisellä langanvärillä ja vielä lopuksi kerroksen ks:ta yhdistämisvärillä.

HIHNAT

Luo 120 kjs:n pätkä. Virkkaa takaisinpäin puolipylväitä ja jatka kjs-pätkän toiselle sivulle (älä siis tee nurjalle puolelle). Jatka loppuun saakka puolipylväitä ja alkuun tullessa siirry taas seuraavalle sivulle (johon äsken virkkasit puolipylväitä) ja jatka vielä 1 rivi puolipylväitä. Virkkaa lopuksi tämän suorakulmion muotoisen hihnan ympäri kiinteitä silmukoita. Ja sitten vielä toinen samanlainen hihna…

HIHNOJEN KIINNITYS

Kiinnitä langalla ja neulalla työn nurjalle puolelle (voit katsoa mallikuvista mihin kohtaan kiinnitetty 😊).

Voit halutessasi virkata kassin suuaukon ympäri kerroksia tarpeen mukaan. Itse virkkasin sekä ks:ta, puolip:tä ja p:tä. Lopuksi ps:ta niin, että otetaan koukulle edellisen kerroksen silmukan takareuna.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.