Hae
Jonnan koukkuja

Villasukat kuin karkkia

Nämä syötävän suloiset karkkisukat syntyvät yhdistämällä virkattu varsiosa ja neulottu jalkateräosa. Varsi on virkattu puhvisilmukoilla (myös puff-silmukka, popcorn-silmukka….) ja sekä varren että jalkaterän värit sointuvat toisiinsa. Varressa vaaleanpunainen ja valkoinen tulevat omista lankakeristään, neulottu jalkateräosa Novitan 7 veljestä Raita -langasta.

Nämä villasukat on tehty suht väljästi. Oma jalkani on suurin piirtein kokoa 40, mutta silmukkamäärät ovat suuremmat kuin tavallisesti. Näiden sukkien ei halua kiristävän! 😊

*Vinkki: varsiosaa ei tarvitse heti virkata lopulliseen kokoonsa, nimittäin sitä voi halutessaan jatkaa teräosan neulomisen jälkeenkin. 😊

Tarvitset:

 • Langat: Novita 7 veljestä Raita 100 g / Novita 7 veljestä vaaleanpunainen 100 g / Novita 7 veljestä Simeoni 100 g
 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Puikot 4 mm

varsiosan ohjeet

 1. Aloitetaan luomalla kjs-pätkä, joka on oman (tai kenelle sukat tulee) pohkeesi ympäryksen mittainen. Itse loin 66 kjs-pätkän. Silmukkamäärän olisi hyvä olla parillinen.
 2. Sulje tämä pitkä kjs-pätkä isoksi renkaaksi ps:lla. Virkkaa jokaiseen s:aan 1 ks. Seuraavaksi jatketaan puhvisilmukoilla.
  • Puhvisilmukan ohje: Virkkaa aluksi 1 ketjusilmukka, ota koukulle langankierto ja vie koukku aloituslenkin alta (jatkossa ketjusilmukkakaari) ja vedä lanka silmukan läpi. Nyt koukulla pitäisi olla 3 lankaa. Toista tätä vielä 4 kertaa. Lanka vedetään yhteensä 5 kertaa samasta kohdasta. Kun olet tehnyt tämän 5 kertaa, koukulla pitäisi olla 11 silmukkaa. Ota lanka koukulle ja vedä 10 silmukan läpi. Ota vielä lanka koukulle ja vedä 2 silmukan läpi. Tee lopuksi 2 ketjusilmukkaa.
 3. Tee yksi puhvisilmukka ja hyppää yli 2 s:aa, kolmanteen taas puhvi ja 2 seuraava yli. Jatka kerros loppuun, päätä ps:lla aloituspuhviin.
 4. Vaihda halutessasi joka toisella kerroksella väriä kuten tässä. Näin pystyt myös vaihtamaan aloituskohtaa eikä sukan varteen muodostu näkyvää saumakohtaa. 😊
 5. Jatka näitä puhvikerroksia niin monta kuin haluat – voit nyt tehdä kaikki tai jatkaa vielä jalkaterän neulomisen jälkeen.
 6. Jalkateräosan silmukat poimitaan aloituspäästä eli siitä mihin ensin tehtiin yksi kerros ks:ta. Virkkaa tähänkin päähän kerros ks:ta.
 7. Silmukoiden poimiminen: käytä apuna virkkuukoukkua ja jalkateräosaan tulevaa lankaa (tässä Novitan Raita -lanka). Poimi varren reunasta silmukkamäärä, joka on jaollinen 4:lle.

*Vinkki: kun olet virkannut päähän kerroksen ks:ta, laske ne. Itselleni tuli 70 s:aa. Tämä ei ole jaollinen 4:lle, mutta muutaman s-kohdan yli hypättyäni sain lukemaksi 64 eli jokaiselle puikolle tuli 16 s:aa. Seuraavat pari kerrosta kavensin jokaisen puikon lopussa 2 yhteen niin, että lopulta jokaisella puikolla oli 14 s:aa. 😊

kantatilkku

 1. Aloitetaan heti kantatilkun luominen: siirrä I puikon s:kat IV-puikolle (yht. 28 s) ja jätä muut s:kat odottamaan. Käännä työ ja nosta 1. s neulomatta ja neulo muut s:kat nurin. Käännä työ *nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein*, toista *_* kerros loppuun. Vuorottele nurin-kerrosta ja ”nosta – neulo” -kerrosta, toista näitä yhteensä 14 kertaa.
 2. Aloita kantapohjan kavennukset nurjan kerroksen jälkeen (jatka samaa ”nosta-neulo” -ohjetta oikean puolen kerroksella): Neulo kunnes toisessa reunassa on jäljellä 10 s:aa. Tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja käännä työ. Nosta 1. s neulomatta ja jatka nurin seuraavat 8 s:aa. Neulo seuraavat 2 s:aa nurin yhteen, käännä työ. Nosta 1. s neulomatta, neulo kunnes jäljellä 9 s:aa, tee ylivetokavennus. Käännä työ ja taas nurin-kerros. Idea on kaventaa reunasilmukat hiljalleen pois ja niin, että puikon keskellä säilyy koko ajan 10 s:aa. Jaa lopulta jääneet s:kat kahdelle puikolle (5 ja 5).
 3. Poimitaan silmukoita kantalapun reunoilta: tämä on AINA se hankala (miten poimia silmukat niin ettei tule reikiä 😊). Itse olen poiminut silmukat kantalapun nurjalta puolelta – ei niin että reunimmaiset – vaan sitä seuraavat nurjan puolen lankalenkit, ikään kuin sieltä välistä. 😊 Ihanan vaikeaa selittää, saati ymmärtää. Mutta hätä ei ole tämännäköinen (ja jos sinulla on jo hyvä tekniikka, käytä sitä!), nimittäin tässä on hyvä linkki yhteen oppaaseen Neulovillan sivuille. Ja sitten videolinkki Yle Areenan Strömsö-klippiin (ei voi mennä pieleen, koska menee niin kuin Strömössä 😊 ) Poimi 1. ja 2. puikon sekä 3.ja 4. puikon välistä vielä ekstrasilmukat, jottei niihin kohtiin tule reikiä.
 4. Kun ole selvinnyt tästä urakasta, on aika neuloa ne silmukat: neulo poimitut silmukat kiertäen. Kiertäen neulomisen tapa riippuu siitä, miten olet poiminut silmukat. Neulo silmukat joko etu- tai takareunastaan. Kiertäen neulotun silmukan yläreunaan muodostuu lenkki.

*Vinkki: nämä ohjeet eivät todellakaan ole AINOAT OIKEAT VILLASUKKAOHJEET, joten ihan oikeasti feel free to Google more jos siltä tuntuu! 😊

villasukan loppurutistus

 1. Sitten aletaan neuloa taas suljettua neuletta kun kaikki silmukat ovat puikoillaan: tee kavennukset aina I puikon lopussa ja IV puikon alussa. I puikon lopussa 2 viimeistä s:aa oikein yhteen, IV puikon alussa 2 ekaa s:aa ylivetäen oikein yhteen. Ensimmäisen kavennuksenkerroksen jälkeen tee yksi välikerros (ei kavennuksia). Sitten taas kavenna, ja sen jälkeen 2 välikerrosta, sitten kavennus, 3 välikerrosta jne. Kunnes jokaisella puikolla tutut ja turvalliset 14 silmukkaa 😊.
 2. Jatka sileää neuletta kunnes pikkuvarvas peittyy. Tee sitten kärkikavennukset: Neulo I ja III puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein ja neulo II ja IV puikon alussa 1 silmukka oikein ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset kuten edellä joka 2. kerros kunnes joka puikolla on jäljellä 7 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi sekä päättele hyvin.

 

Psst… Tsekkaa myös nämä värikkäät jämälankavillasukat mikäli puhvisilmukkasukat kiinnostelee! 😊

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *