Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu kesätoppi

Virkattu kesätoppi on nimensä mukaisesti loistava kesäpaita 😊 ja värejä vaihtelemalla saat siitä helposti mieleisesi. Virkatut tilkut syntyvät nopeasti ja musta väri (mikäli sitä haluat käyttää) korostaa kivasti kokonaisuutta. Kun toppi alkaa näyttää topilta (eli etu- ja takakappale hyvällä mallilla) niin muistathan sovittaa tarpeeksi usein! Käytä apuna vaikka (kappaleiden väliaikaiseen kiinnitykseen) silmukkamerkkejä tai hakaneuloja. 😊

Tarvitset:
  • Langan menekki: mustaa lankaa noin 150 g, sekalaisia jämälankoja noin 150 g
  • Virkkuukoukku: 3 ½
  • Topin koko noin 38 / M
  • Alareunan leveys noin 44 cm, topin korkeus noin 39 cm

 

Tilkun ohje

1.krs: Virkkaa lenkkiin 5 kjs (= 1 pp + 1 kjs) + *1 pp + 1 kjs*, toista *_* vielä 10 kertaa. Yhteensä 12 pp.

2.krs: Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön 2 pp + 1 kjs.

3.krs: Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs.

4.krs: Virkkaa kjs-välikköön 4 kjs (= 1 pp) 2 pp, *kahteen seuraavaan kjs-välikköön 3 p, tulevaan kulmaan 3 pp + 2 kjs + 3 pp*. Vuorottele *_* kerros loppuun kunnes tilkussa on 4 kulmaa. Päätä kerros aloituskulmaan 3 pp + 2 kjs ja sulje ps:lla. Venyttele tilkkua muotoonsa.

5.krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 puolipylväs, kulmiin 2 puolip + 1 kjs + 2 puolip.

Topin etu- ja takapuolelle tulee näitä kokonaisia neliöitä 7 kpl eli yhteensä 14 kpl.

Puolikas tilkku

1.krs: Virkkaa lenkkiin 5 kjs (= 1 pp + 1 kjs), *1 pp + 1 kjs*, toista *_* vielä 3 kertaa. Kiristä aloitus umpeen.

2.krs: Virkkaa kahden pp:n + 1 kjs:n sarjoja siten, että niitä on tällä kerroksella yhteensä 6 kpl. Ensimmäinen tulee ed.krs:en ensimmäiseen pp:een, seuraavat 4 sarjaa ed.krs:en kjs-väliköihin, ja viimeinen sarja ed.krs:en viimeiseen pp:een.

3.krs: Kuten edellisellä kerroksella, mutta korvaa pp:t 3:n p:n sarjoilla.

4.krs: Virkkaa ed.krs:en aloituspylvässarjaan 3 pp + 1 kjs. Seuraavaan kahteen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Kulmakohtaan 3 pp + 2 kjs + 3 pp. Seuraaviin kahteen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Viimeiseen ed.krs:en pylvässarjaan 3 pp. Käännä työ.

5.krs: Virkkaa kahteen seuraavaan sivuun jokaiseen silmukkaan 1 puolipylväs, kulmaan 2 puolip + 1 kjs + 2 puolip..

6.krs: Virkkaa koko tilkun ympäri kerros ks:ta. Kulmakohtaan ”ylhäällä” 1 ks + 1 kjs + 1 ks, ja kolmiotilkun vasempaan ja oikeaan alakulmaan 3 ks samaan silmukkaan.

Puolikkaita tilkkua tulee yhteensä 4 kpl, 2 etu- ja toiset 2 takapuolella.

Kun olet virkannut tarvittavan määrän tilkkuja, yhdistä ne kuten mallikuvassa. Voit yhdistää tilkut esimerkiksi neulalla ja langalla työn nurjalta puolelta.

Kun etu- ja takakappale ovat valmiina, virkkaa niiden ympäri tarvittavat kerrosmäärät silmukoita, jotta topin koko on haluttu. Yhdistä vasta sitten kappaleet toisiinsa.

 

Olkaimet

Virkkaa olkaimia varten sopivanmittainen kjs-pätkä eli sellainen, että toppi istuu kantajansa päällä hyvin. 😊 Mallitopissa olkaimen pituus on noin 28 cm. Virkkaa kjs-pätkää edestakaisin ks-kerroksia kunnes olet tyytyväinen olkaimen leveyteen. Kiinnitä olkaimet langalla ja neulalla.

Kun olkaimet ovat kiinni, virkkaa kaula- ja käsiaukkojen ympäri ks-kerroksia, siistin yleisilmeen vuoksi ainakin 1-2 kerrosta. Mikään ei toki estä virkkaamasta myös useampia kerroksia.

Viimeistely

Virkkaa valmiin topin alareunan ympäri ks-kerroksia kunnes olet tyytyväinen pituuteen. Siistin yleisilmeen vuoksi kannattaa virkata ainakin 1-2 ks-kerrosta.

 

 

Psst… Mikäli kesävaatteiden virkkaus kiinnostaa, kurkkaa tämä afrikankukkamekko. 😊

2 kommenttia

  1. Jonna kirjoitti:

    Moi! En oikein tajunnut tätä ohjetta🤔 Olen aloittelija virkkauksen suhteen ja kaikki termit/lyhenteet eivät olleet tuttuja (selvitim loppuen lopuksi Googlesta). En esimerkiksi tajua noiden pylväiden tekoa. Tai oikeastaan koko ohjetta🥲 Olisiko mahdollista saada tutoriaali tai sähköpostilla yksityisesti kuvia eri vaiheista?

    Ystävällisin terveisin Jonna❤️

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Heips ja kiitokset kommenteista/kysymyksistä! 🙂 Vastaan sinulle sähköpostiin niin voidaan jatkaa siellä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *