Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu yksiolkaiminen isoäidinneliöreppu

Sattumoisin bongasin netistä kuvan tällaisesta kivasta virkkausprojektista. Virkattu yksiolkaiminen isoäidinneliöreppu näytti jotenkin hauskalta, joten miksi ei! Reppu ei siis ole täysin oma luomukseni, mutta versioin sen omanlaisekseni muutamalla muutoksella😊.

Kassin tai laukun kanssa tulee kysyttyä se ikuisuuskysymys: laitanko tähän kangasvuoren. Ja sen myötä projekti yleensä vähän monimutkaistuu ja alkaa tuntua muutenkin hankalalta. Totesin, että tällä kertaa kangasvuori saa jäädä laittamatta, tilkut ovat sen verran tiheitä ettei sieltä repun läpi nyt ainakaan puhelin ja lompakko tipu! 😊

Käytännössä suurin työ on etu- ja takakappaleiden virkkaus. Olkahihna on valmiina, samoin d-renkaat. Vetoketjuksi valitsin 35 cm pituisen mustan, koska repussa ns. saumaväri on musta. Että eikun tästä kiva kesäreppu koukulle – ihan heti ei samanlaista tule vastaan! 😊

Tarvitset:

  • Lankoja yhteensä noin 300 g
  • Virkkuukoukku 3 ½ – 4 ½ (langan paksuudesta riippuen)
  • Vetoketju (tässä 35 cm musta)
  • Säädettävä olkahihna + d-renkaat (3 kpl)

 

  1. Isoäidinneliöitä virkataan 10 kpl, lisäksi 2 puolikasta isoäidinneliötä (ohjeet alempana).
  2. Tilkut asetellaan mallikuvan mukaisesti ja ommellaan toisiinsa kiinni joko työn oikealta tai nurjalta puolelta.
  3. Repun takakappaleen tulisi olla samankokoinen kuin etukappaleen, joten älä mielellään kovin paljoa ”mene sieltä mistä aita on matalin” eli fiksuinta olisi virkata samanlaiset tilkut myös takapuolelle. Mallirepussa on virkattu yksi iso neliö (vastaa kooltaan yhdeksää etupuolen tilkkua) sekä kaksi puolikasta ja yksi kokonainen tilkku.
  4. Kun etu- ja takakappaleet ovat valmiita, kiinnitä tässä kohtaa vetoketju puolipyöreään suuaukkoon.
  5. Seuraavaksi saumat kiinni. Halutessasi voit virkata sivu- ja pohjakappaleet – jollain omalla ohjeella…
  6. Olkahihnaa varten virkataan 2 suorakulmion muotoista tilkkua (ohje alempana), jotka kiinnitetään toisiinsa – ja lopuksi repun yläreunaan vetoketjun ”taakse”. Ennen viimeistä saumaa sujautetaan sisälle d-rengas, johon olkahihnan saa kiinni. Tätä varten virkataan suorakulmion muotoinen kappale, joka taitetaan niin, että d-rengas jää ”väliin”. Ohje tähänkin alempana. D-renkaat tulevat myös repun alareunoihin ja näitä d-renkaiden kiinnityslenkkejä voit virkata myös tätä varten.

 

 

Isoäidinneliö

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

4.krs: Kuten edellinen, mutta puolipylväillä.

5.krs: Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks. Kulmiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

 

Puolikas isoäidinneliö

1.krs: Virkkaa renkaaseen 4 kjs + 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs + 1 p.

2.krs: Vaihda väri, jatka aina tilkun oikealta puolelta. Virkkaa edellisen krs:en aloitus-kjs-pätkään uudelleen 4 kjs. Jatka seuraavaan kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Kulmakohtaan 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs. Seuraavaan välikköön 3 p + 1 kjs ja viimeiseen ed. krs:en p:een 1 p.

3.krs: Vaihda väri. Toista muuten 2.krs: aloitus 4 kjs, välikohtiin 3 p + 1 kjs, kulmaan 3 p + 2 kjs + 3 p. Jatka alareunaan vielä kiinteitä silmukoita.

4.krs: Virkkaa lopuksi puolipylväitä 2 tilkun sivun verran, jatka alareunaan ks:ta (edellisen kerroksen tapaan) ja vielä lopuksi koko tilkun ympäri ks:ta.

Suorakulmion muotoinen tilkku (2 kpl), jotka tulevat repun yläreunaan olkahihnan kiinnitystä varten. Huomioi värinvaihdot toisessa tilkussa.
  1. Virkkaa 11 kjs + 3 kjs (= 1 p). Virkkaa kjs-pätkää takaisinpäin niin, että teet 3:een seuraavaan s:aan 3 p:stä + 1 kjs ja hyppää seuraava s yli ja taas 3:een seuraavaan 1 p + p-sarjan päätteeksi 1 kjs. Rivistöön pitäisi syntyä 3 kpl 3:n p:n sarjaa. Virkkaa ennen päätysilmukkaa 2 kjs ja päätyyn samaan s:aan 3 p + 2 kjs ja jatka kjs-pätkä toista puolta loppuun saakka kuten alkupuolikin. Päätyyn taas samaan s:aan 3 p + 2 kjs, päätä ps:lla aloitukseen.
  2. Jatka vielä kahden kerroksen verran. Päätyihin alkaa muodostua kulmat ja niihin aina 3 p + 2 kjs + 3 p. Muihin kjs-kaariin 3 p + 1 kjs.
  3. Virkkaa tilkun ympäri kerros ks:ta, kulmiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks. Toista vielä mustalla värillä.

< Virkkaa samanlainen suorakulmion muotoinen tilkku mustalla värillä >

Vetoketjulla avautuva suuaukko kätkee näppärästi mukana kuljetettavat perustarpeet. 😊

Kiinnityslenkki d-rengasta varten

  1. Virkkaa 10 kjs. Käänny takaisin ja virkkaa 1 ks jokaiseen silmukkaan. Käänny ja toista 4-5 kerroksen verran. Pujota d-rengas kiinnityslenkkiin ja ompele kiinni kahden suorakulmiotilkun väliin.

Kiinnitä lopuksi olkahihna ja ota reppu käyttöön! 😊

 

Psst… Tiesitkö, että ontelotrikoolangasta voi kivasti virkata myös isoäidinneliölaukun? 😊 Ohjeen löydät täältä.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *