Hae
Jonnan koukkuja
Kaupallinen yhteistyö

Tarjoa valkosipulipataleipää pestopullien ja pastan kanssa – nauti jälkkäriksi täyteläinen pistaasikakku

Kaupallinen yhteistyö: Herkku ja Lahja Murena Oy

*Kaupallinen yhteistyö Herkku ja Lahja Murena Oy*

Punainen pesto, yrttiset valkosipulinkynnet ja suklaakuorrutteiset viinikumimakeiset. Mitä näistä voisi saada aikaiseksi? Joskus on kiva valita ostoskoriin erilaisia elintarvikkeita ilman valmista päämäärää 😊. Tämän mahdollisti blogiyhteistyö salolaisen Herkku ja Lahja Murena Oy:n kanssa. Kivijalkaliike kaupungin sydämessä sekä monipuolinen verkkokauppa ovat Salossa muodostaneet jo käsitteen ihanista elämyksistä ja lämminhenkisestä palvelusta. Tähän liikkeeseen astuessa et voi pettyä! 😊 Useasti on tullut ostettua harvinaisempia herkkuja ja persoonallisia sisustustuotteita lahjoiksi ja tuliaisiksi – ja saaja on monesti jälkikäteen kysellyt, että mistä voisi ostaa lisää. 😊Tähän laadukkaaseen ja pieniä ihania erikoisuuksia sisältävään valikoimaan voit tutustua Herkku ja Lahja Murenanverkkosivuilla, josta pääset kätevästi suoraan verkkokauppaan.

Otsikkokin lienee jo paljastanut, että pienen työstämisen jälkeen jokainen tuote (joita oli muuten enemmänkin) päätyi johonkin reseptiin. 😊 Lähtökohtana se, että vähän erikoisemmistakin tuotteista voi aivan hyvin tehdä ruokaa ja leipoa makeita herkkuja, joita voi nauttia niin arkena kahvipöydässä kuin fine dining -hengessä illanistujaisissa. Älä siis anna erikoisempien tuotteiden liikaa määrittää lopputulosta! 😊

Tavoitteena simppeliä, mutta herkullista

Helppo ja yksinkertainen ruoanvalmistus on se, mitä pidetään tavoitteena. Niin se on näissäkin resepteissä. Valkosipulinen pataleipä spelttijauhoista valmistuu noin kahdessa tunnissa – kun sitten on pataleivästä myös tuo vuorokauden nostatus -versio. Nopeaa tietysti sekin, omalla tavallaan… Ihanaa kuitenkin, että pataleipä voi valmistua aloituksesta pöytään näin nopeasti! 😊 Spelttijauhoja oli muutenkin helppo työstää ja ne käyvät ihan sellaisenaan leipäreseptiin, ei tarvitse sotkea mitään muita jauhoja joukkoon. Taikinaan mukaan muutama yrttinen valkosipulinkynsi (tai enemmän jos haluat todella voimakkaan maun) niin reilun tunnin kuluttua alkaa nenässä tuoksua ihanan aromikas leivän tuoksu. 😊 Paistamisen loppuvaiheessa kannattaa tosiaan ottaa kansi pois hetkeksi ja antaa kuoren oikein rapeutua.

Lautaselle tuo kivasti silmänruokaa värikäs spiraalipasta. Sen kylkeen kun pyöräyttää meheviä pestolihapullia niin kyllä maistuu ihan kaiken ikäisille ajasta ja paikasta riippumatta! 😊 Itse käytin hirvenjauhelihaa, mutta tavallinenkin toki käy. Pestona tässä aurinkokuivatuista tomaateista valmistettu versio. Juustoraasteen kanssa voi hifistellä jos siltä tuntuu. Hauskaa tosiaan miten juustoraastevalikoimakin on kaupassa tänä päivänä ihan käsittämätön! Ennen vanhaa (😊) ei edes ollut mitään valmista juustoraastetta (”raasta itte juustos”). Nykyään on se tavallinen pizzajuusto, sitten mozzarella, emmental, cheddar – niin ja näiden sekoituksia. Valintamahdollisuudet kaupoissa sen kun kasvavat. 😊

Huomasin kakkua koristellessani, että on visuaalisesti vähän pääsiäiseen vivahtava. 😊 No kyllähän sekin pyhä sieltä tulee ja koristelun suhteen voi jokainen tehdä sellaisia valintoja kun tykkää: itse ihan mielenkiinnosta halusin käyttää näitä vadelma-inkivääri-suklaakuorrutteisia viinikumimakeisia. Sen verran eksoottisempi ja ulkoisestikin kaunis. ?Kakun koristelussa käytetty pistaasilevite on mielenkiintoinen tuote: olomuodoltaan kuin tuorejuusto, mutta kuitenkin hyvällä tavalla nutellamainen. Levittyi kiltisti ja tuoksui todella hyvältä.

Tässä vielä muutama vinkki näiden ruokien valmistukseen:

  • Spelttipataleivässä käytettävä maito kannattaa todella lämmittää jopa hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi ja peittää taikinakulho nostatuksen ajaksi tiukasti kelmulla.
  • Valkosipulinkynnet murskaat helposti myös haarukalla: ota laakea lautanen ja asettele kynnet siihen ja murskaa siten, että painat peukalolla haarukkaa kynnen päälle ja liikuttelet vielä joka suuntaan.
  • Leivästä tulee visuaalisesti nätimpi (silmänruoka on tärkeä asia 😊 ) kun viillät siihen koristeviiltoja terävällä veitsellä ennen paistamista; sihtaa päälle vielä jauhoja niin lopputulos näyttää kuin hienommastakin leipomosta ostettu. 😊
  • Pestolihapullien muotoilu on helpompaa kun käytät kertakäyttöhanskoja ja kastelet kätesi vesiastiassa ennen jokaisen pullan muotoilua.
  • Laita pistaasilevitepurkki hetkeksi jääkaappiin ennen käyttöä (avattuna tietysti säilytys vain jääkaapissa).
  • Yhdistä pistaasilevitepurkista puolet kermavaahdon kanssa; toimii hyvin makunsa ja koostumuksensa puolesta.
  • Ennen varsinaisten kakun koristeiden laittoa kannattaa kuorrutettu kakku laittaa hetkeksi jääkaappiin jähmettymään: kuorrute on jo hieman lämmennyt levityksen aikana ja koristeet helposti vain uppoavat siihen ja alkavat ”elää omaa elämäänsä” (eli ne luultavasti eivät asetu juuri siihen mihin halusit…).
Aistikkaita kokkaushetkiä! 😊

Pestolihapullat ja spiraalipasta

·        1 dl korppujauhoja
·        2 dl ruokakermaa
·        400 g hirvenjauhelihaa
·        2 rkl Gran Cucina aurinkokuivattua pestoa
·        Ripaus suolaa
·        1 muna
·        100 g juustoraastetta
·        6 dl Gran Cucina spiraalipastaa (keitä runsaassa vedessä 6 minuuttia)

Yhdistä kulhossa korppujauhot ja ruokakerma, anna hetki turvota. Lisää hirvenjauheliha, pesto, muna, ripaus suolaa ja juustoraaste. Sekoita massa ja pyörittele tasakokoisia lihapullia. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia. Tarjoa värikkään spiraalipastan kanssa.

Valkosipulinen pataleipä spelttijauhoista

·        4 dl maitoa
·        1 pss kuivahiivaa
·        1 rkl sokeria
·        10 dl Malmgårdin luomu spelttijauhoja
·        3 murskattua Murena Maku Yrttitarhan valkosipulikynttä
·        2 rkl rypsiöljyä
·        2 tl suolaa

Sekoita hiiva, sokeri ja reilusti kädenlämpöinen maito. Lisää suola ja puolet spelttijauhoista, sekoita tasaiseksi. Lisää rypsiöljy ja murskatut valkosipulinkynnet. Lisää loput jauhoista koko ajan hieman sekoittaen. Jätä taikina kohoamaan kelmutettuun kulhoon. Nostata n. 50 minuuttia.

Laita kannellinen pata kylmään uuniin ja uuniin 225 astetta. Kun uuni on lämmin, nosta pata pois ja kaada taikina pataan sellaisenaan, käytä tarvittaessa apuna jauhoja. Tee pintaan terävällä veitsellä muutama koristeviilto. Laita kansi päälle ja uuniin 25 minuutiksi. Ota kansi pois ja kypsennä vielä n. 10 minuuttia kunnes leivässä on kaunis pinta.

Pistaasikakku

Kakkupohja
·        4 munaa
·        1 ½ dl sokeria
·        1 dl vehnäjauhoja
·        1 dl perunajauhoja
·        2 rkl sulaa rasvaa
·        2 rkl korppujauhoja
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä keskenään kuivat aineet ja siivilöi munavaahtoon, sekoita kevyesti. Voitele kakkuvuoka ja korppujauhota. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 200 asteessa n. 30 minuuttia.
Täyteaineet
·        ½ prk Murena Maku Kesän Viettelys mansikka-raparperihilloa
·        ½ prk Leipurin herkku pistaasilevitettä
·        1 dl vispikermaa
·        Ripaus sokeria
·        1 prk Heavenly by Schöttinger Ambiance suklaakuorrutteisia viinikumimakeisia

Anna valmiin kakkupohjan jäähtyä ennen täyttämistä ja koristelua. Halkaise valmis pohja terävällä veitsellä kahtia. Kostuta molemmat osat tilkalla maitoa, johon hieman sekoitettu vaniljasokeria. Valmista kermavaahto vaahdottamalla vispikerma ja ripaus hienoa sokeria, laita jääkaappiin hetkeksi. Laita myös pistaasilevite hetkeksi jääkaappiin jähmettymään. Aseta alimmainen kakkupohja tarjoilualustalle ja voitele Kesän viettelys mansikka-raparperihillolla. Laita toinen pohjan puolikas päällimmäiseksi. Sekoita keskenään kermavaahto ja pistaasilevite. Levitä tasaisesti kakun päälle ja koristele suklaakuorrutteisilla viinikumeilla ja halutessasi muilla makeisilla ja pähkinöillä.

Kaupallinen yhteistyö: Herkku ja Lahja Murena Oy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *