Hae
Jonnan koukkuja

Virkkaa helppo tuulihyrrä

 

Virkkausrintaman viime vuosien hitti on selkeästi tuulihyrrä. Tarkalleen ottaen sen käyttötarkoitus eikai ole ihan kiveen hakattu; toisille se on tuulessa pyörivä kaunis hyrrämäinen koriste, joillekin se toimii linnunpelättimenä.  Se ja sama, nättejä ne ovat ja helppoja tehdä, tässä helppo virkkausohje!

Jo syksyllä 2021 näitä ensimmäisen kerran tehdessäni törmäsin suositukseen, jonka mukaan tuulihyrrä kannattaisi virkata muurarinlangasta. Olin ensin että anteeksi mistä?! Ja nyt (hieman viisaampana) tosiaan virkkasin hyrrät tästä langasta. Ja siitä kohta lisää…

Mikä ihmeen muurarinlanka? Noh, vaikkapa Menitan verkkokaupassa tuotteesta sanotaan näin:

”Muurarin käsityölanka on likaahylkivä ja erittäin kestävä muovilanka, joka sopii hyvin virkkaukseen ja askarteluun sekä tietenkin alkuperäiseen tarkoitukseensa eli linjalangaksi vaaka- ja pystysuorien kulmien ja linjojen varmistamiseen.”

Omani ostin ihan vaan Puuilosta ja katselin netistä, että myös Motonetissa ja Biltemassa myydään. Toiselta nimeltään tämä tuote on linjalanka. Eli silläkin nimikkeellä kannattaa etsiä!

Ja sitten siihen miksi muurarinlanka on parempaa. Se on kestävämpää, tuulihyrrästä tulee jämäkämpi ja on jopa sanottu sen pyörivän paremmin tuulessa kuin ”tavallisen langan tuulihyrrän”. Kieltämättä lopputulos on jykevämpi, helpommin pyörivämpi, oletettavasti myös kestävämpi sään vaihteluissa. Suosittelen!

Itse ostin 8 rullaa linjalankaa, yhdessä rullassa 50 metriä (ja muuten tämä tosiaan tulee rullassa, ei tarvi keriä mitään!) ja vähän pituudesta riippuen 4 rullasta tulee noin 4 tuulihyrrää.

Tarvitset:

  • Lankaa yhteen hyrrään hieman vajaa 50 g (esim. jämälankoja tai pätkävärjätyt sopii myös )
  • Virkkuukoukku 3 ½

 

*Ohjeita on siis paljon liikkeellä, tässä yksi niistä – ja tätäkin voi soveltaa!

*Voit aloittaa uuden kerroksen aina samasta päästä, työn oikealta puolelta.

*Voit vaihtaa väriä joka kerroksella. Se on helppoa, jos katkaiset langan ja teet vain oikealle puolelle.

–>> Kokeilin myös 4.kohtaa 2:lla puolipylväällä – toimii sekin. Lisäksi viimeisen ks-kerroksen (kohta 5) voi virkata myös nurjalle puolelle, toimii. Sekin tuli testattua jos tekee aina päästä päähän ja kääntää työn – ei siis katkaista lankaa missään kohtaa. Sekin toimii. Varioi siis rohkeasti oma tuulihyrräsi, ei taida olla väärää tapaa virkata!

 

  1. Virkkaa ensin niin pitkä ketjusilmukkapätkä kuin haluat hyrrän pituuden olevan.
  2. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.
  3. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 2 pylvästä.
  4. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 3 puolipylvästä.
  5. Virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 kiinteä silmukka.
  6. Pujottele halutessasi esim. koristehelmiä painoksi (kts malikuva).
  7. Virkkaa ripustuslenkiksi n. 20 cm pituinen ketjusilmukkapätkä, kiinnitä neulan avulla.
  8. Suosittelen tähän ripustuslenkkiin vielä liittämään esim siimaa varsinaiseen kiinnitykseen (jos kiinnität vaikka terassille tai mihin vaan) koska hyrrä ei oikein muuten pyöri jos ainut ripustuslenkki on kovin paksua materiaalia…

Psst… Mikäli kevätaiheiset virkkaukset kiinnostaa, oletko tutustunut jo keväiseen virkattuun kranssiin?

 

3 kommenttia

  1. Vappu Haataja kirjoitti:

    Haa! Tämmöisillä hyrrillä käyn taistoon rusakoita vastaan! Jyrsivät omenapuitani ja syövät muitakin istituksiani. Uskon, että nämä, kirkkaanvärisinä ja mahdollisesti jotakin kilisevää liitettynä, karkottavat nuo syvästi vihaamani harmaat haamut pihalta tuhoja tekemästä.. Kiitos, kiitos!

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Jep, ja tosiaan jotain kilisevää (mekkalaa pitävää) killutinta hyrrään roikkumaan niin luulisi pelkäävän! 🙂 Vaikka joskus nämä city-puput ovat vähän liiankin kesyjä…

  2. Sirkka Särkijärvi kirjoitti:

    Mielenkiintoisia nuo hyrrät. Tuota rusakko-ongelmaa olen hoitanut siten että olen laittanut puitten tai pensaitten juureen tuomen oksia. Ne haisevat pahalle joten pupu jatkaa matkaansa. T. Sikke

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *