Hae
Jonnan koukkuja

Pyllytin, peputin, lantionlämmitin, villahamonen … Tee omasi!

Tämä takapuolen lämmitin on reilun vuoden ollut sellainen ”helppo, kiva ja nopea käsityö”, jonka jokainen vaan tarvitsee 😊. Jos vähänkään seurailee käsitöiden ”to do” -listaa niin tämä keikkuu siellä kärkisijoilla tuulihyrrän kanssa 😊.

Noh, tämä tekele on siis tarkoitettu lämmittämään takapuolta jos vaikka istuskelee paljon ulkona kylmään vuodenaikaan. Se puetaan housujen päälle. Jämälankaprojektina tämä on mitä mainioin! 😊 Ja senkin vielä sanon, että nimenomaan pätkävärjättyjen jämälankojen suorastaan kohtalo! 😊

Eli kaiva kaapistasi ihan ne kaikki jämälankanysätkin, varustaudu vähän paksummalla virkkuukoukulla ja varaa muutama ilta tämän tekemiseen. Tämä kyseinen hamonen on suurimmaksi osin virkattu, mutta vyötärölle tuleva resori on joustinneuletta. Värinvaihdot on tehty niin, että uusi lanka on solmittu vanhan kanssa ja siitä vaan suoraan jatkettu.

Tarvitset:

  • Niitä jämälankoja, paljon. Kaikki käy 😊
  • Virkkuukoukku, joku vähän isompi (pienellä nysväät hametta vielä ensi vuonnakin…)
  • Pyöröpuikot (80 cm), tässä paksuus 4 mm

Ohjeet ovat pääosin tässä:

  1. Tässä on suurin osa virkattu puolipylväitä, helmaa kohti tullessa vaihdettu pylväisiin. On siis ihan oma valinta millä tekniikalla menet 😊.
  2. Missään kohtaa ei ole laskettu silmukoita, vaan ”perstuntumalla” ja sovittamalla on edetty 😊.
  3. Alkuun luodaan niin pitkä ketjusilmukkapätkä, että renkaaksi muodostettuaan se mahtuu hyvin lantion kohdalta (pyllytin puetaan siis jalkojen kautta). Tee mieluummin vähän löysempi kuin kireä.
  4. Kun kjs-pätkä on valmis, yhdistä se ps:lla isoksi renkaaksi ja virkkaa joka toiseen s:aan 1 ks ja jokaisen ks:n jälkeen 1 kjs. Hyppää yli aina siis joka toinen s. Tee sopivan löysästi.
  5. Jatka haluamallasi virkkaustekniikalla vaikkapa 10 cm verran, virkkaa sitten aloitus-kjs-pätkän ”toiselle sivulle” löysästi ks:ta koko matkalta. Näin saadaan minimoitua hameen ”kireys”.
  6. Voit päättää jatkatko virkkauksella kohti helmaa vai neulotko tässä välissä resorin.
    1. Resori: poimi langan ja virkkuukoukun avulla pyöröpuikoille silmukoita, neulo ensin jokainen s takareunastaan kiertäen.
    2. Neulo 2 o, 2 n joustinneuletta – ja jos jako ei ole mennyt tasan niin lisää/kavenna silmukoita niin että menee 😊.
    3. Kun resori on mielestäsi oikean mittainen (ja olet myös sovittanut hametta) niin tee joustava päättely: Neulo 2 o, siirrä molemmat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Neulo 1 o, siirrä molemmat silmukat oikealta vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Toista näin loppuun saakka, päättele.
  7. Jatketaan helman virkkaamista. Sovita melko usein, että huomaat kiristääkö hame.
  8. Voit ”vesirajan kohdalla” alkaa vähän lisäilemään silmukoita, jotta hame hieman levenee loppua kohti. Itse tein yhden kerroksen ajan 2 s:aa joka 7:nteen s:aan.
  9. Loppuun ei kannata tehdä mitään tiukkoja kiristäviä kerroksia.

 

Siinä se, eikun pyllytin puikoille! 😊

 

 

9 kommenttia

  1. Miiu kirjoitti:

    Loistava muoti, kunhan siihen yhdistää vielä nilkat suojaavat säärystimet.. 🙂

  2. Liinu Bäck kirjoitti:

    Hei! Miksi noi ohjeet on niin vaikeita?

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Harmi jos koet tämän pyllyttimen ohjeen vaikeaksi – mielestäni se on yksi helpoimmista käsityöohjeistani, koska silmukoita ei liiemmin lasketa ja homma etenee mutu-tuntumalla. 🙂

  3. Siiri kirjoitti:

    Tosi helppo ohje ja saa käyttää mielikuvitusta.Kaunis on.Ite teen tällä ohjeella ..melkein😁

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Nämä pyllyttimet – varsinkin jämälangoista – ovat sellaisia ”vähän sinne päin” tehtyjä, eivätkä koskaan samanlaisia. Ja juuri se on homman ydin! 🙂 Pyllytintä on erityisen hauska silloin virkata/neuloa, kun ohjetta ei varsinaisesti ole, ja voi edetä kuten itsestä tuntuu (tai miten lanka riittää) 🙂

  4. Helena 59 kirjoitti:

    Hei,ihanan ohjeen oot laittanut mutta ihmettelen mitä hyötyä on alun ”reikä kerroksesta 1ks,jätä väliin 1ks,1kjs….?….vai oonko käsittänyt väärin….?

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Tuosta ohjeen laatimisesta on parisen vuotta 🙂 ,mutta muistelisin ajatuksena olleen, ettei työ sitten ala vahingossakaan kiristellä. Saa toki tehdä omallakin ohjeella tuossa kohtaa, tuskin mikään pieleen menee! 🙂

  5. Helena 59 kirjoitti:

    Kiitos vastauksesta….=D

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *