Hae
Jonnan koukkuja

DIY: suloiset kettukämmekkäät

Nämä suloiset kettukämmekkäät lämmittävät käsiä välikausina eli keväällä ja syksyllä – nyt on siis oikea aika virkata tällaiset! ?No miksi kettu? Muistaakseni ketut olivat todella ”in” käsityömarkkinoilla pari vuotta sitten. Niitä oli kankaissa, laukuissa, pipoissa, huiveissa ja vaikka missä. En tiedä onko kettu kokenut inflaation tässä välillä, mutta jotenkin kettuja on näkynyt vähemmän… Eli tuodaan ketut takaisin! ?

Tämän kettukuvion alkuperäinen ohjekuva löytyy tämän linkin takaa. Sivulta löytyy muitakin kettuaiheisia käsityöohjeita, jos ketut noin niinkun ylipäätään ovat jees ?. Tässä kuitenkin vielä kuvakaappaus tuosta mallipiirroksesta:

 

Oma ajatukseni oli lähteä virkkaamaan tämä kuvio tilkuksi, josta sitten luodaan varsinaiset kämmekkäät. Näitä kettutilkkuja virkataan 2 kpl. Kämmenen sisäpuolisen tilkun virkkasin ihan tavallisilla pylväillä. Nämä tilkut ommellaan toisiinsa kiinni sivuista – paitsi peukalon kohdalle jätetään aukko. Niin ja muista virkata toinen kettukuvio peilikuvana eli noudatatkin kuvion ohjetta toisesta suunnasta lähtien! ?

 

 

Tarvitset:

  • Lankoja (valkoinen, ketunruskea, musta + haluamasi kämmekkäiden väri), yhteensä n. 100 g
  • Virkkuukoukku 3 1/2

 

Itse virkkasin tämän tilkun/kuvion niin, että joka kerroksen jälkeen vaan päättelin sen ja aloitin uudelleen samasta reunasta. Tämä ei meinaan oikein toimi jos alat käännellä työtä kesken kaiken … ☹ Vähän extravaivaa tulee lankojen päättelystä, mutta kuvion valmistuttua huomaat sen olleen kaiken arvoista! ?

 

 

Kettutilkun virkkaaminen:

  1. Luo varsinaisten kämmekkäiden värisellä langalla (tässä vaalea turkoosi) 21 ketjusilmukkaa. Virkkaa takaisinpäin kiinteitä silmukoita niin, että ennen kuvion aloittamista molempiin päätyihin jää 3-4 silmukkaa. Lopputuloksesta ei huomaa parin silmukan eroa (jos puuttuu tai ”on liikaa”).
  2. Virkkaa kuvio kuvan ohjeen mukaisesti. Yksi ruutu on aina yksi kiinteä silmukka. Voit itse päättää haluatko aina katkaista langan vaihtumiskohdassa vai ujuttaa/ohjailla jatkoa varten. Jossain vaiheessa lankoja on hyvä päätellä kesken työn, ettei lopussa ole aivan törkeä lankasavotta.
  3. Kun kuvio on virkattu, virkkaa tilkun ympärille joko kiinteitä silmukoita tai puolipylväitä, riippuu vähän kämmenesi koosta. Yritä virkata ympärys niin, että tilkku olisi lopulta neliön muotoinen ja kämmenesi kokoinen. Voit tarvittaessa virkata vaikka toiset sivut kiinteillä silmukoilla (ei kasva niin paljoa) ja toiset sivut puolipylväillä (tasoittaa tilkun reunat samankokoisiksi).
  4. Virkkaa kettutilkun kokoinen toinen tavallinen tilkku, joka tulee kämmenen sisäpuolelle. Käytännössä siis virkkaa lenkkiin 3 ketjusilmukkaa (=1 pylväs) 2 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, sulje piilosilmukalla aloitukseen.
  5. Virkkaa seuraavat kerrokset samalla kaavalla: kulmakohtiin aina 2 pylvästä + 2 ketjusilmukkaa + 2 pylvästä, muutoin jokaiseen silmukkaan 1 pylväs. Jatka tilkun kasvatusta haluttuun kokoon.

 

Tilkkujen yhdistäminen

 

  1. Kun sinulla on valmiina kettutilkku ja sisäpuolen tilkku, yhdistä ne langalla ja neulalla työn ulkopuolelta. Asettele tilkut oikein päin/oikeaan kohtaan ja neulo ulkosivu kokonaan kiinni. Peukalopuolella jätä aukko sitä varten ja neulo muutoin kiinni. Ylä- ja alaosa jäävät auki.
  2. Nyt sinulla on kämmenen etu- ja sisäpuolen peittävä tilkku. Seuraavaksi neulotaan varsi ja hieman sormienkin peitoksi.
  3. Päätä ensin teetkö ylä- vai alareunan. Alareunaan ranteen peitoksi tulee enemmän kerroksia kuin yläreunaan. Tarvitset 4 puikkoa. Molemmat neulotaan muutoin samalla tavalla, samoilla silmukkamäärillä ja helmineuleella (tässä aina 2 kerrosta peräkkäin:  1 oikein, 1 nurin ja kolmannella vaihtuu toistepäin).
  4. Tässä on tehty seuraavasti: kaikille puikoille on poimittu jokaiselle 9 silmukkaa, yhteensä siis 36 silmukkaa. Apuna on käytetty virkkuukoukkua: vie koukku ensin silmukasta ja takatullessa poimi lanka koukulle ja tuo silmukan läpi, pujottele puikoille. Neulo ensimmäinen kerros oikein, takakautta kiertäen. Näin ei jää koloja.
  5. Jatka helmineuletta niin pitkälle kuin haluat, tässä ranteen puolen pituus on 16 kerrosta, sormien peitoksi on neulottu 8 kerrosta.
  6. Virkkaa peukalon reiän ympäri kerros kiinteitä silmukoita ja lopuksi piilosilmukoita.
  7. Virkkaa toinen samanlainen kämmekäs – ja muista kettukuvio peilikuvana! ?

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *