Hae
Jonnan koukkuja

Äitienpäivän aamiaiseksi herkulliset gluteenittomat rahka-kaurasämpylät

Äitienpäivän aamiainen tarjotaan perinteisesti äidille sänkyyn. Ihana ja kaunis ajatus 😊. Paitsi ettei se ole niin sanotusti ”mun juttu”. Onneksi puoliso ja napero tietävät sen! 😊 Mutta hei, jotkut tykkäävät ja se ei ole keltään pois! Nämä gluteenittomat rahka-kaurasämpylät ovat mitä mainion tarjottava äidille sänkyyn – sotkemisen mahdollisuus on pienempi (ainakaan jos vertaa joihinkin enemmän nestemäisempiin tarjottaviin ☹) ja ovat käteviä syödä ihan tuosta noin vaan omin sormin 😊.

Ja taas hei, näitä saa kyllä leipoa muulloinkin kuin äitienpäivänä, kenelle vaan (oli äiti tai ei) milloin ja missä vaan. Hyviä ovat ja se on pääasia! 😊

Rahka-kaurasämpylät (G + L)

n. 18 kpl
  • 1 prk maitorahkaa (L)
  • 2,5 dl maitoa (L)
  • 50 g hiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3,5 rkl siirappia
  • 4,5 dl gluteenittomia leipäjauhoja
  • 2 dl gluteenitonta vaaleaa jauhoseosta
  • 1 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
  • 1 dl sulaa rasvaa/margariinia

Yhdistä maitorahka ja maito, sekoita kevyesti. Lämmitä esimerkiksi vesihauteessa tai mikrossa. Kun seos on kädenlämpöistä, murenna ja liuota joukkoon hiiva. Lisää mukaan suola, siirappi, kaurahiutaleet ja gluteeniton vaalea jauhoseos. Vaivaa vatkaimella ja taikinakoukuilla. Lisää hiljalleen loput jauhot ja sula rasva. Vaivaa vielä hetki ja laita vedottomaan lämpimään paikkaan taikina nousemaan noin puoleksi tunniksi.

Leivo taikinasta pieniä pyöreitä sämpylöitä. Voitele halutessasi munalla tai pirskota päälle vettä. Lopputulemana (tein kahta eri vaihtoehtoa) muna antaa väriä, vesi rapeutta. Voit vielä sihdata päälle hieman gluteenittomia jauhoja ”näön vuoksi”. 😊

Paista uunissa 225 asteessa noin 12 minuuttia tai kunnes ovat saaneet väriä pintaansa. Kuten gluteenittomat leivokset yleensä, nämäkin kuivuvat/jämähtävät nopeasti eli tarjolle aina sen päivän leipäsyömiset ja loput pakkaseen. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *