Hae
Jonnan koukkuja

DIY: pääkallokämmekkäät

Mikäli koet, että kämmekkäissäkin voisi olla ”sitä jotakin” niin nyt on! 😊 Valmistus ei ole kovinkaan vaikea prosessi, joten (lähes) yhdessä illassa virkkaat itsellesi asusteen joka aiheuttaa keskustelua! 😊

Periaatteessa tässä on kaksi vaihtoehtoa: joko virkkaat pääkallon ympäri suoraan tilkun tai neulot virkatun pääkallon kiinni erilliseen tilkkuun. Suosittelen mieluummin ehkä jälkimmäistä: kun virkattu pääkallo on niin kovin erimuotoinen kuin neliönmallinen tilkku (no älä), niin usein lopputulos alkaa ikävästi kupruilla, kun nämä kaksi muotoa ”pakotetaan” yhteen.

Tarvitset:

 • Virkkuukoukku 3 ½
 • Mitä värejä haluatkaan, lankaa yhteensä n. 100 g
 • Sukkapuikot 4 mm

Kuvasarja siitä miten pääkallo ”rakentuu” ja miten se virkataan. Tämän mallin kuva on liian iso kämmekkäisiin, joten noudata mieluummin kirjallisia ohjeita! 😊

Virkattu pääkallo kämmekkäisiin

Tämä virkattu pääkallo on muunneltu versio siitä, mikä löytyy tältä Youtube-videolta. Olen myös virkannut pääkallotyynyn ja sen ohje löytyy Jonnan koukkuja Tyynykirjasta. 😊

*Voit vaikuttaa pääkallon kokoon silmukkamäärillä. Tämän postauksen pääkallot on tehty alla olevalla ohjeella – ja jokatapauksessa jokainen pääkallo näyttää aina vähän erilaiselta! 😊

 

Aloitetaan 😊
 • Virkkaa 9 kjs ja yhdistä piilosilmukalla renkaaksi (eka silmä).
 • Virkkaa toiset 9 kjs ja yhdistä samaan kohtaan piilosilmukalla kuin aiempikin lenkki. Näin muodostuu silmien ”raamit”. Virkkaa molempiin lenkkeihin 14-15 kiinteää silmukkaa.
 • Aloita silmien puolivälikohdasta ja virkkaa 5 ks vasemmalle. Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Virkkaa tämän jälkeen seuraaviin 5:een silmukkaan jokaiseen 1 ks. Seuraaviin 5:een silmukkaan jokaiseen 1 puolipylväs.
 • Käännä taas työ, *virkkaa yhteen 2 ensimmäistä ja 2 viimeistä silmukkaa*, jotta työ lähtee hiljalleen kapenemaan. Käännä taas työ ja toista *_*. Päättele tässä kohtaa työ.
Ja taas jatketaan …
 • Käännä työ ylösalaisin. Aloita laskemaan silmien välikohdasta niin, että oikealle katsottuna jätät 5 ekaa silmukkakohtaa tyhjäksi ja virkkaa sitten 1 ks. Tästä lähdet virkkaamaan vasemmalle seuraavaan kolmeen silmukkakohtaan jokaiseen 1 ks. Virkkaa sitten 3 kjs ja hyppää silmien välikohdan yli niin, että aloitat välikohdasta laskettuna kolmannesta silmukkakohdasta ja teet siitä eteenpäin 3 ks. Näin muodostuu nenäkohta. Käännä työ ja tee taas alkuun 1 kjs. Sitten seuraaviin silmukoihin 3 ks, nenäkohdan ketjusilmukkakaareen 3 ks ja taas viimeisiin 3 ks. Yhteensä siis 9 ks.
 • Käännä taas työ ja virkkaa seuraavaan silmukkaan 3 kjs (=1 p). Virkkaa seuraaviin silmukkakohtiin jokaiseen pylväs.
 • Käännä työ ja virkkaa jokaiseen silmukkaan 1 ks. Käännä vielä kerran ja lähde sitten virkkaamaan kiinteiden silmukoiden kerrosta koko työn ympäri. Kulmakohtiin (otsan ja leuan molemmat reunat) tee aina 2 ks samaan. Kun olet virkannut kerroksen ympäri, voit vielä virkata saman kerroksen jollain tehostevärilangalla.
Virkkaa näitä pääkalloja 2 kpl
 • Virkkaa erillinen kämmenen kokoinen tilkku, johon kiinnität pääkallon neulalla ja langalla. *Vinkki: tee ainakin tilkun keskusta mustalla langalla, jotta pääkallon silmistä näkyy mustaa. 😊
 • Kun olet virkannut lisäksi kämmenen sisäpuolen tilkun (siihen ei välttämättä tarvitse pääkalloa virkata…) on aika yhdistää tilkut. Kiinnitä kaksi tilkkua yhteen oikealta puolelta piilosilmukoilla (huomioi, että pääkallopuoli tulee kämmenselän puolelle). Neulo toinen reuna kokonaan kiinni, toisen kohdalla jätä peukaloa varten aukko.
 • Virkkaa peukaloaukon ympäri haluamasi määrä kerroksia, mallikämmekkäissä 1.krs puolipylväitä, sitten 3 krs:ta ks:ta.
Ja sitten ne kämmekäsosat…
 • Kämmekkäiden ranne- ja sormiosat (päätä kumman teet ensin): poimi ensin virkkuukoukun ja langan avulla ranne(- tai sormi)osan silmukat (4 puikkoa, 8-10 s:aa / puikko, yhteensä 32-40 s:aa). Neulo vielä samalla langalla s:at takaosastaan puikoille. Voit neuloa haluamallasi tyylillä ranne-ja sormiosat – itse olen tehnyt mm. helmineuleella, joustinneuleella, vahvistettuna neuleena …Tee lopuksi joustava päättely.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.