Hae
Jonnan koukkuja

Afrikankukkavillasukat

Jos villasukkien kirjoneulekuviot eivät ole sinua varten (syystä tai toisesta 😊) niin tämä ohje on sinulle! Ensinnäkin virkkauksen ja neulomisen yhdistäminen = uusia tuulia ja ulottuvuuksia. Toisekseen tuntuu ainakin, että valmistuu nopeammin. Kolmanneksi sanottakoot vielä, että onhan nää aika kivat! 😊

Eli tartu sekä koukkuun että puikkoihin! 😊

 

Afrikankukkavillasukat

 • Langan menekki: mallisukissa 5 eri väriä, lankaa menee yhteensä varren pituudesta riippuen noin 200 g
 • Virkkuukoukku 3 ½ + puikot 4 mm
 • Mallisukan koko noin 39-41

 

Virkataan ensin yhtä sukkaa varten 2 kpl afrikankukkaneliöitä (kts mallikuva). Käytä haluamasi värejä. Tilkun koko muodostuu sen mukaan minkä kokoinen pohje on. Kerrosten määrä siis kannattaa mittauttaa aina jalan kanssa 😊. Kaksi tilkkua yhdistettynä pitäisi mennä jalan ympäri pohkeen kohdalta.

*Värinvaihdot voit tehdä mielesi mukaan tai katsoa mallia kuvasta. 😊

Ohje

 1. Virkkaa lenkkiin 4 kjs (= 1 p + 1 kjs), 7 pylvästä ja jokaisen väliin 1 kjs. Yhteensä 8 p.
 2. Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen välikköön 2 p + 1 kjs.
 3. Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen välikköön 2 p + 2 kjs + 2 p.
 4. Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-kaareen 7 p + 1 kjs. Yhteensä 8 terälehteä.
 5. Virkkaa terälehtien ympäri kerros ks:ta, terälehtien väliin aina pitkät silmukat, kts. mallia kuvasta.
 6. Seuraavaksi luodaan neliön muoto: valitse kohta, josta on tehty pitkä silmukka (tässä mustalla; yksi tulevista kulmakohdista): laske kolme silmukkakohtaa ennen tulevaa kulmaa ja lähde virkkaamaan seuraavasti: 1 puolip, 1 p, 1 pp, 2 kjs – ja kulman toiselle puolelle käänteisesti 1 pp, 1 p, 1 puolip.
  1. Seuraavat kaksi terälehden kohtaa kiinteitä silmukoita.
  2. Ja taas seuraava kulmakohta: 3 s:aa ennen kulmaa aloita taas näin: 1 puolip, 1 p, 1 pp, 2 kjs – ja kulman toiselle puolelle käänteisesti 1 pp, 1 p, 1 puolip. Jatka ks:ta.
  3. Jatka samalla kaavalla kerros loppuun; huomaat 4 kulmaa muodostuneen.
 7. Seuraava kerros puolipylväitä, kulmiin 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

Tässä on vielä virkattu 1 kerros puolipylväitä ja 2 kerrosta ks:ta. Tarkastele oman tilkkusi kokoa (ja jalan/pohkeen ympärysmittaa) kuinka ison tilkun tarvitset. 😊

 • Kun tilkkuja on 2 valmiina, yhdistä ne kahdelta sivulta langalla ja neulalla. Virkkaa sen jälkeen ylä- ja ala-aukkojen suulle kerrokset ks:ta vielä samalla värillä (tässä musta).
 • Jatketaan yläosalla: poimi virkkuukoukun avulla työn reunasta 56 silmukkaa – jos ei ihan tule tasan niin joku 4:lle jaollinen määrä. Jaa neljälle puikolle / pyöröpuikoille.
 • Neulo muutama kerros aina oikeaa neuletta. Aloita sitten joustinneule: tässä 2 o, 2 n. Vaihtele värejä mielesi mukaan. Päättele kun pituus on sopiva ( mallisukassa noin 5 cm ).
 • Siirrytään alaosaan: neulo tilkun jälkeen haluamasi määrä raitoja kuten mallisukassa tai miten vaan. Sen jälkeen aloitetaan kantatilkku. Sen verran opastan tässä kohtaa, että mikäli haluat, että afrikankukka näkyy etupuolella kokonaisuudessaan (eikä sauma mene siis keskeltä edessä) niin muistathan luoda kantatilkun niin, että 1. ja 4. puikon vaihtumiskohta tulee työn taakse keskelle (eli tilkkukohdan keskelle).
 • Muutoin itse olen tästä eteenpäin tehnyt Novitan sukkaohjeella, joka on paras 😊. Tässä linkki siihen.
 • Sitten vielä se toinen samanlainen sukka … 😊

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *