Hae
Jonnan koukkuja

Tilkkukoulu osa 1: Isoäidinneliö, mummoneliö, mummoruutu…

Rakkaalla virkatulla tilkulla todellakin on monta nimeä – ja sitäkin enemmän käyttökohteita ja muunnoksia! 😊 Isoäidinneliö taipuu niin moneen ettei kaikkea ole varmaan vieläkään keksitty. Ja hyvä niin! Toisaalta isoäidinneliö ei välttämättä sen enempää muunteluitakaan kaipaa – se on täydellinen ja paras versio itsestään juuri sellaisena kuin on!

Mikä ihmeen tilkkukoulu? Miksi minä nyt ”luennoin” aiheesta? 😊 Noh, ajattelin tässä lähitulevaisuudessa julkaista sarjan postauksia suosituimmista virkatuista tilkuista ja ehkä myös virkkaustekniikoista. 😊 Tulossa siis isoäidinneliön lisäksi afrikankukka muunnoksineen, pylväsneliö, pylväsympyrä, kuusikulmio, sydäntilkku, auringonkukkatilkku, puhvitilkku, pääkallotilkku… Ja toiveitakin saa toki esittää! 😊 Näissä postauksissa kerron kirjalliset ohjeet ja mahdollisuuksien mukaan myös kuvalliset ohjeet. Lisäksi vinkkejä ja linkkejä omiin tekeleisiin. 😊

 

Mutta takaisin mummoruutujen pariin. Tiesithän jo sen, että rakastetulla tilkullamme on vuotuinen oma päivänsäkin, Granny Square Day, jota vietetään joka vuosi 15.8. Pakko myöntää, että onhan se arvoisensa ylistys maailman virkatuimmalle tilkulle. 😊

Isoäidinneliöstä tekee suositun varmaankin sen ajattomuus: se valloittaa seuraavat sukupolvet aina uudestaan ja uudestaan. Ja sen monikäyttöisyys! Ei taida olla mitään mihin tämä ei taipuisi. Itse olen virkannut ainakin seuraavat:

 • Lukuisia torkkupeittoja
 • Kaulahuiveja
 • Kämmekkäitä
 • Lapaset
 • Mattoja
 • Pöytäliinoja
 • Tyynynpäällisiä
 • Laukkuja/kasseja
 • Lasinalusia
 • Patalappuja
 • Takkeja
 • Liivejä
 • Villasukkia
 • Säärystimiä
 • Pussukoita
 • Tiskiliinoja

Eli siis paljon kaikenlaisia! 😊

Joskus isoäidinneliötkin saattavat aiheuttaa erimielisyyksiä; nimittäin siitä minkälaisia tilkkuja/tekeleitä oikeastaan saa kutsua isoäidinneliöiksi. Joidenkin mielestä rajanveto on hyvinkin tiukka, toisten mielestä jos on yksikin rivi tehty kyseisellä *tekniikalla niin saa kutsua isoäidinneliöksi.

Omasta mielestäni esimerkiksi jos on virkattu ympyrää isoäidinneliötekniikalla ja sitten lopuksi virkataan siihen kulmat, on se silloin isoäidinneliö. Sitten taas jossain viitataan auringonkukkatilkun olevan isoäidinneliö ja sitä se ei mielestäni kylläkään ole. Mutta nämä nyt ovat ehkä suurimmaksi osaksi mielipidekysymyksiä eikä lopulta mitenkään turhan vakavia asioita. 😊

 

*Isoäidinneliötekniikalla viittaan ainakin omissa ohjeissani siihen, kuinka voidaan virkata erilaisten käsitöiden yhteydessä 3 pylvästä + 1 ketjusilmukka -tyyppisesti. Usein siis vaikka edellisen kerroksen ketjusilmukkavälikköön 3 pylvästä ja heti perään 1 ketjusilmukka.

Historiaa

Mistä kaikki sitten on saanut alkunsa? Milloin mummoneliö on syntynyt ja kenen toimesta? Suomeksi tästä ei kauheasti löydy tietoa, mutta Wikipediasta hakusanoilla granny square kannattaa kokeilla – jos siis kiinnostaa. 😊 Suomessa tilkut ovat alkaneet yleistyä 70-luvulla ja erityisesti torkkupeittoja virkkailtiin isoäidinneliöistä tuolloin ahkerasti. Tällainen torkkupeitto taisi olla aika vakionäky peittämässä sohvia ja nojatuoleja. 😊

 

Vinkkejä

Ajattelin koota tähän myös muutamia vinkkejä, toivottavasti näistä on hyötyä:

 • Aloituksen voi tehdä joko lenkkiin tai renkaaseen. Yleensä jos olen tekemässä isoäidinneliötilkkua osana kämmekkäitä tai villasukkia, teen aloituksen lenkkiin, koska tällöin keskelle ei jää reikää. Jotenkin kivempi vaatteessa/asusteessa mitä vähemmän reikiä 😊.
 • Värinvaihto joka kerroksella tuo tilkkuun kivaa pirteyttä ja vaihtelua. Jälki on tasaisempaa ja samannäköisempää kun vaihtelet värin aloituksen paikkaa – älä siis aloita aina samasta kulmasta vaan vaihtele.
 • Ja tästä aasinsillalla siihen uuden kerroksen aloitukseen. Kannattaa aloittaa kulmasta. Tee ensin puolet kulmasta eli 3 pylvästä. Kun olet tullut kerroksen loppuun, virkkaa toiset 3 pylvästä ja 2 ketjusilmukkaa ja sitten siisti päättely aloituskohtaan. Päättelyssä suosin aina neulaa, sillä saa parhaiten langanpätkät piiloon.
 • Isoäidinneliöistä voi tosiaan virkata niin suuria kuin haluaa (eli kun lankaa ja jaksamista riittää). Jos haluat siistimmän ulkoreunan – ja jos olet virkkaamassa ihan vihoviimeisen kerroksen eri värillä, kannattaa tehdä näin: kun olet saanut valmiiksi viimeisen isoäidinneliötekniikalla virkatun kerroksen, virkkaa vielä samalla värillä kerros kiinteitä silmukoita niin, että kulmiin tulee 2 kiinteää silmukkaa + 1 ketjusilmukka + 2 kiinteää silmukkaa. Vaihda sitten se vihoviimeinen väri (usein esim torkkupeitossa se tilkkujen yhdistämisäväri) ja toista edellinen kiinteä silmukka -kerros, paitsi kulmiin 1 kiinteä silmukka + 1 ketjusilmukka + 1 kiinteä silmukka. Näin lopputulos on siistimmän näköinen ja pystyt helposti liittämään tilkkuja toisiinsa joko piilosilmukoilla tai neulalla ja langalla. 😊

Ja sitten se tärkein eli ISOÄIDINNELIÖN KIRJALLINEN OHJE

Luo 6 kjs, yhdistä lenkiksi ps:lla. / Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

 < Kasvata isoäidinneliötä toistamalla edellistä kerrosta niin monta kertaa kunnes koko on sopiva. >

(Virkkaa vielä kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 2 ks + 1 kjs + 2 ks.)

(Virkkaa vielä toinen kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.)

Isoäidinneliöympyrä (tosi ristiriitainen nimike 😊 )

Luo 6 kjs, yhdistä lenkiksi ps:lla. / Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 4 kjs (=1 p + 1 kjs), *1 p + 1 kjs*, toista *_* vielä 10 kertaa. Yhteensä lenkkiin/renkaaseen 12 p.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön 2 p + 1 kjs. Yhteensä 12 kertaa.

3.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Yhteensä 12 kertaa.

4.krs: (tässä kohtaa virkataan yleensä kulmat) Virkkaa valitsemaasi kjs-välikköön 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs (ensimmäinen kulma) ja virkkaa kahteen seuraavaan kjs-välikköön molempiin 3 p + 1 kjs. Seuraavaksi taas kulma eli 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs. Vuorottele näitä kahta vaihetta kunnes tilkussa on 4 kulmaa.

-> Tästä eteenpäin voi taas kasvattaa tilkun kokoa niin suureksi kuin haluaa. <-

PUOLIKAS ISOÄIDINNELIÖ

Luo 5 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi.

1.krs: Virkkaa renkaaseen 4 kjs + 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs + 1 p.

2.krs: Vaihda väri, jatka aina tilkun oikealta puolelta. Virkkaa edellisen krs:en aloitus-kjs-pätkään uudelleen 4 kjs. Jatka seuraavaan kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Kulmakohtaan 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs. Seuraavaan välikköön 3 p + 1 kjs ja viimeiseen ed. krs:en p:een 1 p.

3.krs: Vaihda väri. Toista muuten 2.krs: aloitus 4 kjs, välikohtiin 3 p + 1 kjs, kulmaan 3 p + 2 kjs + 3 p.

4.krs: Virkkaa lopuksi ks:ta samalla värillä mitä muissa tilkuissa. Jätä alareuna virkkaamatta.

ISOÄIDIN SUORAKULMIO

Luo 34 kjs + 3 ( = 1 p ) . (Tai haluttu määrä kjs:ta)

Virkkaa kjs-pätkää takaisinpäin niin, että teet 3:een seuraavaan s:aan 3 p:stä + 1 kjs ja hyppää seuraava s yli ja taas 3:een seuraavaan 1 p + p-sarjan päätteeksi 1 kjs. Rivistöön pitäisi syntyä 9 kpl 3:n p:n sarjaa. Virkkaa ennen päätysilmukkaa 2 kjs ja päätyyn samaan s:aan 3 p + 2 kjs ja jatka kjs-pätkä toista puolta loppuun saakka kuten alkupuolikin. Päätyyn taas samaan s:aan 3 p + 2 kjs, päätä ps:lla aloitukseen.

< Jatka kerroksia tarpeen mukaan. Päätyihin alkaa muodostua kulmat. Kulmiin aina 3 p + 2 kjs + 3 p. >

 

*Tilkkuja voi varioida monella tavalla, kunhan silmukkamäärä on jaollinen neljällä. Esimerkiksi ympyrän voi aloittaa luomalla aloituslenkkiin 8 pylvästä – tai vaikka 16 pylvästä. 😊

Isoäidinneliökaavio ja merkkien selitykset

*Huom piirroksessa kerroksen aloituskohta hieman erilainen, mutta saa silti hyvän yleiskäsityksen mistä on kyse. 😊

*Kaaviomerkkien selityksissä on kaikki yleisimmät, vaikka osa ei isoäidinneliössä olekaan. 😊

Lopuksi vielä linkit isoäidineliövirkkauksiini 😊

(Ja tässähän ei siis ole kaikki, mutta tämä postaus ei muuten päättyisi ikinä…)

 

Omia virkattuja isoäidinneliötöitä (linkit ohjeisiin)

 

Villasukat
Säärystimet
Kämmekkäät
Huivi (Kotiliesi)
Takki
Laukku
Sydäntilkut
Kaulahuivi

↓↓↓↓

*Valokuvat ja kaaviopiirros: Jonna Kirjavainen / Jonnan koukkuja

6 kommenttia

 1. Toinen Jonna kirjoitti:

  Kerranki sain lisää inspistä mihin kaikkeen muuhunkin voin käyttää isoäidinneliöitä 😍 Kiitoksia erittäin hyvästä postauksesta!

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Ihanaa jos sait uusia ideoita! 🙂 Isoäidinneliöt on muutakin kuin se torkkupeitto – vaikka sekin tietysti ON ihana! 🙂

 2. Satu kirjoitti:

  Oi tosiaankin tarvitsen ohjeet auringonkukka 🌻 tilkkuun pitäisi joululahjaksi saada tehtyä sellaista

 3. Raija kolu kirjoitti:

  Ihani!tämä on opittava

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Suosittelen! 🙂 Isoäidinneliö on niin monimuotoinen virkkausmahdollisuus, ettei ole mitään mihin nämä mummoruudut eivät taipuisi! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *