Hae
Jonnan koukkuja

Isoäidinneliöiden comeback

Isoäidinneliöt jotenkin kuvastavat jotain ”ajanjaksoa kauan kauan sitten” – vaikka oikeastaan nämä mummoneliöt ovat tehneet uuden (ja vahvan 😊) tulemisen! Oletteko nähneet tätä Pyhimyksen isoäidinneliötakkia? Muistaakseni laulaja Chisullakin oli joku upea virkattu (peace-merkkejä täynnä oleva 😊) luomus päällä Vain Elämää kaudellaan. Ylipäätään virkatut vaatteet ovat ”se juttu”. 😊

Mitä kaikkea mummoneliöistä voikaan tehdä… !! Täältä Kotilieden artikkelista saat pikaisen käsityksen kuinka laajalla skaalalla yksi pieni neliö voi säväyttää! 😊 Itsekin on tullut tehtyä yhtä sun toista. Tässä keskitytään isoäidinneliötakkiin.

Tämä ei ole ensimmäinen virkkaamani isoäidinneliötakki – toisaalta tuskin kyllä viimeinenkään. Okei, onhan näissä jonkinmoinen duuni ja vaatii vähän väliä sovittelua että tietää missä mennään. Mutta on se valmiina vaan sen verran kiva (kuten isoäidinneliöpeitotkin, vaikka kuinka vannoo puolivälissä että never again… 😊) !

Tässä vielä isoäidinneliön ohje:

Luo 6 kjs, yhdistä lenkiksi ps:lla. / Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

 < Kasvata isoäidinneliötä toistamalla edellistä kerrosta niin monta kertaa kunnes koko on sopiva. >

(Virkkaa lopuksi vielä kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.)

 

 

Tästä linkistä pääset aiemman takkini kaavakuviin, joita mukailemalla pystyt takin virkkaamaan. Jos vaikeustasoasteikko olisi 1-5 (1 helpoin, 5 vaikein), tämä olisi luokkaa 3. Ei mahdoton, mutta vaatii kuitenkin vähän funtsimista. Siksi aionkin tässä kertoa pari hyvää vinkkiä:

 • Tekemäni takit ovat noin kokoa M/L (eli 38-40). Kun teet samankokoisia neliöitä kuin niissä, olet jo hyvässä vauhdissa 😊.
 • Takin kokoa on siis helppo muokata varioimalla neliöiden kokoa.
 • Takkiin on hyvä upottaa samansävyisiä jämälankoja (kuten tässä harmaan sävyt, valkoinen, musta). On itsestä kiinni millaisia neliö-vaihtoehtoja haluat niistä värkkäillä!
 • Mikäli takista uhkaa tulla värisekasotku, niin valitse neliöille jokin yhtenevä väri (tässä musta) uloimmaksi kerrokseksi. Samalla värillä myös kiinnität neliöt toisiinsa.
 • Takakappale syntyy mutkattomasti kun teet yhden ison neliön tai 4 pientä 😊.
 • Kun olet yhdistämässä isompia paloja (etukappaleet selkäkappaleeseen), tee niistä ensin liivi.
 • Kun olet hahmotellut hihojen paikat, uskallat yhdistää etu- ja takakappaleen oikeista kohdista.
 • Hiha kannattaa aloittaa kokonaisilla kerroksilla ja vasta hetken päästä alkaa kaventaa. Neliöt kannattaa tehdä vasta kun hihan halkaisija on suht sama.
 • Huppua kannattaa sovittaa irtonaisena päähän. Minimipituus olisi 7 neliöitä. Sen jälkeenkin tarvitaan lisäkerroksia. Huomioi myös ne viimeiset kerrokset, jotka virkataan aivan lopuksi – nekin kasvattavat hupun kokoa.
 • Kun olet kiinnittänyt kaikki kappaleet toisiinsa, virkkaa vielä sen jälkeen koko takin ympäri muutamia kerroksia samalla tekniikalla.

😊 Pue takki päällesi, ole ylpeä saavutuksestasi ja jaa isoäidinneliöiden sanomaa muillekin! 😊

P.S. Laita kalenteriin ylös (vuosittainen) virallinen isoäidinneliöpäivä (granny squre day) –> 15.8.2023

P.P.S. Olen muuten julkaissut isoäidinneliötilkkukoulun netissä, mikäli kaipaat vielä syventävämpää asiaa näistä mummoruuduista! 😊

8 kommenttia

 1. Eija Salminen kirjoitti:

  Lisää tämmösiä.

 2. Oranssitati kirjoitti:

  Samaistun: jokaisen peiton jälkeen tulee ajatus; ei i-k-i-n-ä enää. Kummasti niitä tulee silti tehtyä.. pontchoja ja nyt tulossa paloista neuletakki, ehkä vielä huppukin! Kiitos hyvistä ideoista, varsinkin yhdistäminen ja hihat tuottaa hieman päänvaivaa.

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Toi on kyllä NIIN totta, että aluksi jonkun ison työn aloittaa todella innoissaan, sitten tulee se blaah -vaihe, jolloin on hyvin suurena riskinä sysätä työ sivuun (ja unohtaa vaikka pariksi vuodeksin… 🙂 ) mutta jos vaan jaksaa sen vaiheen niin lopussa kiitos (suuri sellainen!) häämöttää ja jokainen iso virkkaustyö on valmiina kyllä sen vaivan arvoinen! 🙂

 3. Oranssitati kirjoitti:

  Mulla on ollu tilaustöinä noi peitot mutta en oo luvannu tehdä nopeasti enkä millään aikataululla. Helposti isoihin peittoihin menee yli 6kk kun teen samalla muitaki juttuja.. ennätys taitaa olla 3kk kun korona iski ja tein torkkupeiton 6 eri väristä. Ja kun saa päättää millä värillä tekee. Ehkä tylsin oli kun oli vaan 3 väriä.. mutta toiveiden mukaan helpompi

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Jep, niihin kyllä saa ajan kulumaan – hyvässä ja pahassa. Toisaalta tilaustyöt sikäli helpompia (?), että valmiit speksit, mutta mahdollisesti tylsät… eli yksitoikkoiset. Itsellä taitaa olla peitonteon ennätysvauhti kolmisen viikkoa (?), mutta sitä saa ihan tosissaan tehdä lähes koko ajan! 🙂

 4. Tiia kirjoitti:

  Rakastan tehdä näitä mutta yhdistäminen ja päättely on aika rankkaa puuhaa. Teen peittona myös tilaustyönä esim vauvan peitot on aika kysyttyjä tällä hetkellä.

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Totta; yhdistäminen ja päättely ovat niitä kaikkein inhottavimpia näissä tilkkuhommissa. Päättelykin kannattaa tehdä aina jokaisen tilkun jälkeen (tai jopa kerroksen jälkeen, niin ainakin itse teen 🙂 ) koska muuten lopussa on ISO urakka ja se on epämukavaa!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *