Hae
Jonnan koukkuja

Virkattu auringonkukka crossbody bag

Tätä trendilaukkua voi jalostaa niin monella tavalla! 😊 Tässä kohtaa päätin kokeilla auringonkukka -versiota. Ja jälleen rakkaalla lapsella on monta nimeä: vyölaukku on ehkä meille joillekin se tutumpi termi, ja tällä hetkellä ”muodin aallonharjalla surffaajille” se lienee crossbody bag. 😊 Miten vaan, kaikki käy! Tässä ohjeet! 😊

Pari pointtia:
  • Vyölaukkua varten virkataan 4 tilkkua.
  • Voit halutessasi tehdä pussukalle myös sisävuoren – etenkin jos teet jostain väljistä ja ”reikäisistä” tilkuista niin vaarana saattaa olla pikkutavaroiden karkaaminen… Puhelin sen sijaan ei karkaa. 😊
  • Voit virkata olkahihnan/vyölaukkuhihnan tarpeidesi mittaiseksi – tai käyttää valmista säädettävää laukun hihnaa – tai tehdä itse virkattu säädettävä hihna. Huomioi se, käytätkö laukkua olan yli vai vyötäröllä (vai molemmissa)
  • Voit ommella suuaukkoon vetoketjun tai tehdä jonkun oman kiinnitysmekanismin vaikka napeilla. 😊

Vyölaukkuun virkataan siis 4 samankokoista neliötilkkua, jotka sitten taitellaan mallikuvan mukaisesti niin, että lopputuloksena on vyölaukku. Lopuksi kiinnitetään hihna (joko säädettävä tai pysyvänmittainen) ja vetoketju.

 

Tarvitset:
  • Keltaista lankaa n. 50 g
  • Sinistä lankaa n. 50 g
  • Kahta eri sävyä ruskeaa yhteensä n. 50 g
  • Metallirenkaat/karabiinilukko tai vastaavat hihnan kiinnitykseen
  • Vetoketju noin 18 cm
  • Virkkuukoukku 3 ½ mm

 

Virkataan ensin siis 4 kpl auringonkukkatilkkuja. Värinvaihdot voit tehdä kuten mallissa tai oman makusi mukaan.

Auringonkukkatilkku

1.krs: Virkkaa lenkkiin 3 kjs (= 1 p), 15 p, sulje ps:lla.

2.krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen ed.krs:en p:een 3 puolipylvästä siten, että jätät jokaisesta viimeisen langankierron koukulle ja vedät ne kerralla + sen jälkeen aina 1 kjs.

3.krs: Vaihda väri keltaiseen. Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 3 pitkää pylvästä siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki silmukat kerralla. Virkkaa vielä 2 ketjusilmukkaa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 15 kertaa.

4.krs: Vaihda väri siniseen. Virkkaa kjs-välikköön 4 kjs (=1 pp) 2 pp (= kulman puolikas), seuraavaan kolmeen kjs-välikköön 3 p jokaiseen. Taas kulma: 3 pp + 2 kjs + 3 pp. Vuorottele näitä kahta kerros loppuun niin että tilkussa on lopulta 4 kulmaa. Muista aloituskulmakohdan toinen puolikas (3 pp + 2 kjs) päättää kerroksen.

5.-6.krs:et Virkkaa kerrokset puolipylväitä, kulmiin 2 puolip + 1 kjs + 2 puolip.

7.krs: Virkkaa tilkun ympäri kerros ks:ta, kulmiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

Yhdistä tilkut toisiinsa kuvan mukaisesti piilosilmukoilla työn oikealta puolelta. Molemmille puolille tulee siis 1 tilkku, jota ei taiteta kahtia ja sivuihin 2 taitettua tilkkua. Kun tekele vaikuttaa jo vyölaukulta, virkkaa sen koko suuaukon ympäri ”tasaava kerros” ks:ta, tilkkujen yhdistämiskohtiin 2-3 puolipylvästä, jotta niihin kohtiin ei muodostu ”aukkoja”. 😊

Vetoketju

Ompele halutessasi suuaukkoon vetoketju. Mallilaukussa on käytetty 18 cm mittaista.

Mikäli haluat ”kiinteän” ei-säädettävän hihnan, virkkaa sen mittainen kjs-pätkä, jonka haluat (eli tuleeko laukku crossbody -tyylisesti vai vyön kohdalle). Kokeile esim kiinnittämällä kjs-pätkän toinen pää silmukkamerkillä vyölaukkuun, sovita laukkua ja mittaile kjs-pätkää. Mallilaukussa hihnan pituus on noin 60 cm.

Mallilaukun hihna on tehty seuraavasti: aluksi luodaan halutun mittainen kjs-pätkä. Takaisinpäin virkataan aina yhteen silmukkaan 3 p + 2 kjs – hypätään pari silmukkakohtaa yli – ja taas 3 p + 2 kjs samaan. Vähän isoäidinneliötyylisesti siis. 😊 Näin tehdään koko pätkä loppuun saakka, päädyssä siirry vaikka piilosilmukoilla hihnan ”toiselle sivulle” ja virkkaa myös 3 p + 2 kjs niin, että teet nämä toisen sivun myötä syntyneisiin aukkokohtiin. Vähän hankala selittää, mallikuva lienee paras apu tässä kohtaa! 😊 Lopuksi voit koko hihnan ympäri virkata kerroksen ks:ta, kulmissa 2 ks samaan.

Kiinnitä valitsemallasi tavalla mahdolliset metallilenkit, klipsit, karabiinilukot jne. Kiinnitä lopuksi hihna laukkuun.

Psst… Täältä löydät aiempia virkkaamiani vyölaukkujen ohjeita 😊

3 kommenttia

  1. Terhi kirjoitti:

    Tosi kivan näköinen. Taidanpa kokeilla 🙂

  2. Pia kirjoitti:

    Hei!
    Mikä lanka olisi sopiva laukkuun, mitä olet tässä käyttänyt? Entä koukun koko?
    Tosi pirtsakan näköinen ❤️

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Olen käyttänyt Novitan 7 veljestä lankoja. 🙂 Koukun koko olikin ohjeessa mutta siis 3 1/2 mm 🙂 .Lankoja voi toki soveltaa oman mieltymyksen mukaan – tai tehdä vaikka jämälangoista! Katsoo vaan, että se käyttämän langan paksuus ja koukun koko ovat suunnilleen samat! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *