Hae
Jonnan koukkuja

Kukkatilkkusormikkaat

Sormikkaat ovat jotenkin niin ”oma lajinsa” ettei siihen vaan tule tartuttua. Joskus on tullut neulottua useitakin sormikkaita – ja suurin osa oikeastaan sen takia ettei unohtaisi miten ne tehdään. 😊 Ei toki huono syy sekään. Muistelen, että meille opetettiin yläasteella sormikkaiden neulominen, ja voi sitä sormiosuuksien neulomista … Niitä hetkiä ei varsinaisesti muistele lämmöllä. Toisaalta silloin ei ollut vielä purrut tämä käsityökärpänen. 😊 Siksi otin siis nämä kukkatilkkusormikkaat työn alle!

Sittemmin sormikkaiden teko on jäänyt; mielessä toki satunnaisesti että mitä jos kuitenkin. Eivätkä ne oikeasti vaikeat ole! 😊 Lähinnä pari juttua, mitkä ehkä nostaa hiukan verenpainetta (mikäli se on joku ärsytyksen mittari…): se sormiosuuksien neulominen kun siinä pienessä ja ahtaassa osuudessa on samaan aikaan ihan liikaa niitä sukkapuikkoja. Toisekseen se lankojen päättely (varsinkin jos ja kun käyttää useita värejä).

Mutta sitten keksin, tällaisena tilkku-intoilijana 😊, että siinä missä kämmekkäitä, tumppuja ja villasukkia koristavat virkatut tilkut, se voisi toimia myös sormikkaissa. Ja muuten toimii! 😊 Ja varsinainen läpimurto oli se, kun keksin miten se peukalo neulotaan tilkkujen reunoihin kauniisti.

Ja voi ettien että mitä mahdollisuuksia tästä aukeaakaan! Sormikkaissa voi käyttää mitä tilkkuja vaan. Aivan uusi aluevaltaus! 😊

Tarvitset:

  • Langan menekki n. 150 g yhteensä
  • Virkkuukoukku 3 ½
  • Puikot 4 mm

 

*Tämä projekti aloitetaan virkkaamalla 2 tilkkua. Tilkku on oikeankokoinen kun se peittää kämmenselän reunoja myöten.

*Tilkut virkataan toisiinsa kiinni piilosilmukoilla niin, että yksi sivu on kokonaan kiinni ja toiseen jätetään aukko peukalolle. Käytännössä alaosasta virkataan piilosilmukoilla yhteen n. 7 silmukan verran, sitten peukaloaukko, ja yläreunasta vaan solmulla nurkat kiinni.

*Kahden tilkun yhdistelmästä jää auki yläosa, johon neulotaan sormet, ja alaosa, johon neulotaan ranneosa.

*Sormikkaiden kämmenen sisäpuolelle virkkasin ihan tavallisen pylväsneliön.

 

Kukkatilkun ohje

1.krs: Virkkaa lenkkiin 12 p, sulje ps:lla.

2.krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaisen pylvään väliin 2 puolipylvästä siten, että jätät molemmista viimeisen langankierron koukulle ja vedät ne kerralla + sen jälkeen aina 1 kjs.

3.krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 4 pitkää pylvästä siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki 4 silmukkaa kerralla. Virkkaa vielä 3 ketjusilmukkaa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 11 kertaa.

4.krs: Vaihda väri. Virkkaa kjs-välikköön 3 pp + 2 kjs + 3 pp (= kulma), seuraavaan kahteen kjs-välikköön 3 p jokaiseen. Taas kulma: 3 pp + 2 kjs + 3 pp. Vuorottele näitä kahta kerros loppuun niin että tilkussa on lopulta 4 kulmaa.

5.krs: Virkkaa tilkun ympäri kerros ks:ta (tai puolipylväitä), kulmiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

< Tarkastele oman tilkkusi kokoa kuinka ison tilkun tarvitset. Virkkaa tarvittaessa lisää kerroksia!> 😊

Pylväsneliö

Luo 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi.

1.krs: Virkkaa renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, yhdistä ps:lla aloitus-kjs-ketjuun.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen pylvääseen uusi pylväs, kulmakohtiin 2 p + 2 kjs + 2 p, sivuihin tulee 6 p.

3.krs: Virkkaa samalla tavalla seuraava kerros, sivuihin tulee 9 p.

 

< Jatka samalla kaavalla tilkusta halutun kokoinen. >

Muutamia huomion arvoisia seikkoja kun olet aloittamassa neulomisvaihetta:

  • Sormikkaissa silmukoiden lukumäärä on yleensä sama mitä lapasissa eli keskimäärin naisten S-M kokoisten sormikkaiden silmukkamäärä on 36-44 (näissä 36). Huomioi tässä myös käyttämäsi langan paksuus.
  • Ylä- ja alapuolen (eli tilkkujen yläpuoli, johon neulotaan sormet ja alapuoli, johon neulotaan ranneosa) suuaukkojen ympäri kannattaa ensin virkata ns. viimeistelykerros eli muuten 1 ks jokaiseen, paitsi tilkkujen saumakohdissa puolip/p:tä, jotta niihin ei jää ”matalampaa kohtaa”.
  • Sitten poimitaan virkkuukoukun avulla silmukat puikoille, tässä mallityössä siis 36 silmukkaa neljälle puikolle. Näissä ei aina virkattujen silmukoiden määrä kohtaa neulottuja, joten lisää/kavenna tarpeen mukaan niin, että saat tarvittavan määrän.
  • Neulo kerroksia kunnes saavutat pikkurillin tyven. Siitä eteenpäin suosittelen nappaamaan helpon sormikasohjeen täältä – mikäli sormikkaiden neulominen ei ole tuttua. 😊
  • Sormikkaiden sormiosien silmukkajaot tein itse näin:
    • Pikkurilliä varten 4 + 4 + luodaan 4
    • Nimetöntä varten 4 + 4 + poimitaan virkkuukoukun avulla 5
    • Keskisormea varten 5 + 5 + poimitaan virkkuukoukun avulla 5
    • Etusormea varten 5 + 5 + poimitaan virkkuukoukun avulla 5
      • -> Yhteensä siis 36 silmukkaa
    • Värien vaihdot voit tehdä mielesi mukaan; itse koen, että jos sormet neuloo eri väreillä niin on helpompi laskea niihin tehdyt silmukat kun tekee toista sormikasta. 😊

Peukalo

Poimi virkkuukoukulla ja langalla peukaloaukon sivuilta silmukoita puikoille. Kolmelle puikolle tulee yhteensä 24 (1-2 silmukan heitto on ok 😊).

Jaa silmukat puikoille siten, että peukaloaukon alareunan puikoilla on enemmän kuin ”ylimmällä” puikolla. Mallityössä on seuraavasti: 1.puikolla 9 s, 2. puikolla 6 s ja 3.puikolla 9 s. 1. ja 3. puikon välistä lähdetään kaventamaan silmukoita pois ylivetokavennustekniikalla. Kavenna aluksi joka toisella kerroksella 1. puikosta ja joka toisella 3.puikosta. Kavenna aina 3.puikon lopussa ylivetäen ja 1. puikon alussa ylivetäen. Tavoitteena on saada kaikille puikoille lopulta 6 silmukkaa. Tällä tekniikalla peukalon tyvi lähtee kapenemaan nätisti ylöspäin kuin jos kaventaisit tasaisesti jokaisen lopussa.

Ranneosa

Mallisormikkaissa ranneosan alkuun on virkattu 2 kerrosta puolipylväitä. Sitten on vaihdettu lanka ja virkattu vielä 1 kerros kiinteitä silmukoita. Sen jälkeen poimitaan virkkuukoukun ja langan avulla puikoille silmukat. Mallisormikkaissa neuloin 36 silmukkaa siten, että jaoin kolmelle puikolle kullekin 12 s, ja tekniikalla 3 o, 3 n – kunnes ranneosa sopivan mittainen. Päättele joustavasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *