Hae
Jonnan koukkuja

Isoäidinneliöpyllytin

Taas on tämä aika vuodesta kun virkataan ja neulotaan näitä takapuolen lämmittimiä. 😊 Tajusin tuossa yksi päivä, että isoäidinneliöistä en olekaan pyllytintä vielä virkannut – joten miksipäs ei! 😊 Tosin teknisesti ottaen nämä ovat kai isoäidin ympyröitä, viimeinen kerros tekee niistä neliön. Ja nämä on aseteltu ikään kuin pystysuoraan – toisin kuin isoäidinneliöt yleensä. Mutta toimii näinkin. Tässä siis ohje isoäidinneliöpyllyttimeen! 😊

 

Tarvitset:
  • Langan menekki: noin 300 g lankaa, koosta riippuen (malli-pyllytin noin kokoa 38/40)
  • Virkkuukoukku 3 ½
  • Puikot 4 – 4 ½ mm
  • *Värinvaihdot oman maun mukaan.*

 

Ensin pyöreitä tilkkuja, joista tulee neliöitä. Sitten puolikkaita neliöitä. 😊

Isoäidinympyrä

Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa lenkkiin/renkaaseen 4 kjs (=1 p + 1 kjs), *1 p + 1 kjs*, toista *_* vielä 10 kertaa. Yhteensä lenkkiin/renkaaseen 12 p.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön 2 p + 1 kjs. Yhteensä 12 kertaa.

3.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Yhteensä 12 kertaa.

4.krs: Tällä kerroksella virkataan kulmat. Virkkaa valitsemaasi kjs-välikköön 4 kjs (= 1 pp) 2 pp + 1 kjs (ensimmäisen kulman puolikas) ja virkkaa kahteen seuraavaan kjs-välikköön molempiin 3 p + 1 kjs. Seuraavaksi taas kulma eli 3 pp + 2 kjs + 3 pp + 1 kjs. Vuorottele näitä kahta vaihetta kunnes tilkussa on 4 kulmaa. Aloituskulma päätellään 3 pp + 2 kjs ja suljetaan ps:lla aloitus-kjs-pätkään.

Tämä kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sillä tästä isosta tilkkukappaleesta muodostuu se varsinainen hame eli pyllytin! 😊

Puolikas isoäidinneliö

Luo 5 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi.

1.krs: Virkkaa renkaaseen 4 kjs + 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs + 1 p.

2.krs: Käännä työ. Virkkaa edellisen krs:en aloitus-kjs-pätkään uudelleen 4 kjs. Jatka seuraavaan kjs-välikköön 3 p + 1 kjs. Kulmakohtaan 3 p + 2 kjs + 3 p + 1 kjs. Seuraavaan välikköön 3 p + 1 kjs ja viimeiseen ed. krs:en p:een 1 p.

3.krs-4.krs: Käännä työ.  Toista muuten 2.krs: aloitus 4 kjs, välikohtiin 3 p + 1 kjs, kulmaan 3 p + 2 kjs + 3 p. Jatka vielä tilkun alaosaan, ensin kulmaan 3 p + 3 kjs + 3 p,   samalla tekniikalla 3:n pylvään + 1 kjs:n sarjoja (yhteensä 5 kpl kulmat mukaan lukien), päätä aloituskulmaan 3 p + 3 kjs.

Malli-pyllyttimen koko on noin 50 cm x 50 cm (naisten koko 38/40). Tämänkokoiseen pyllyttimeen tulee neliönmuotoisia tilkkuja 32 kpl. Puolikkaita isoäidinneliöitä tulee 16 kpl. Tilkut asetellaan sopivasti ”limittäin ja lomittain” (kts mallikuva!) ja lopuksi yhdistetään ns. viimeinen sauma. Mikäli siis on tarve isommalle pyllyttimelle, kannattaa virkata vielä 4 tilkkua lisää + 2 puolikasta tilkkua. Mallikuvasta näet parhaiten miten tilkut on aseteltu ja millaisen kokonaisuuden ne muodostavat. 😊

Tilkkujen toisiinsa kiinnitys tapahtuu nurjalta puolelta siten, että asetellaan tilkut vastakkain niin että reikäkohdat ovat toisiaan vasten. Palat yhdistetään virkkaamalla ensin kiinteä silmukka (lanka koukulle ja viedään rei’istä läpi), jonka jälkeen 4-5 ketjusilmukkaa (siirrytään seuraavaan reikäkohtaan) ja taas palat kiinni kiinteällä silmukalla. Tilkkuja kannattaa välillä vähän venytellä, ettei saumat ala kiristää.

Helmaosa

Helmaosa on aloitettu virkkaamalla 3:n pylvään + 1 kjs:n sarjoja jokaiseen tilkun koloon, jotka ensimmäisellä kerroksella tulee vastaan. Matalimpaan kohtaan (eli neliö- ja puolikkaan tilkun yhdistymiskohtaan) on virkattu 1 pitkä pylväs. Jatka kerros loppuun tällä ohjeella.

Helmaosaan on tästä eteenpäin virkattu puolipylväskerroksia 3 kpl, lopuksi viimeinen kerros kiinteillä silmukoilla. Ei lisäyksiä eikä kavennuksia tässä kohtaa.

Ei palellu pylly kun tämän kanssa istuksii vaikka vähän kylmemmällekin alustalle! 😊

Vyötäröosa

Ensimmäinen kerros kuten helmaosassa (virkkaamalla 3:n pylvään + 1 kjs:n sarjoja jokaiseen tilkun koloon), matalimpiin kohtiin 3 pylvästä samaan eli jokaisesta pylvästä viimeinen langanveto jätetään koukulle ja lopuksi vedetään lanka kaikkien läpi. Työ vähän kapenee tätä tehdessä.

Pyllytintä on jatkettu virkkaamalla puolipylväskerroksia. Jatkossa muutaman kerroksen ajan voi vuorotella niin (kavennuskerros – normaalikerros), että kaventaa (eli virkkaa yhteen) esimerkiksi joka 7. ja 8. silmukan. Muista sovittaa aina välillä ettei kapene liikaa! Virkattuja kerroksia on tilkkujen yhdistämisen jälkeen 5 kpl.

Mallipyllyttimen vyötäröosaan on neulottu joustinneuletta 3 o, 3 n. Mallissa neulottu osa on n. 10 cm pituinen. Kun on aika aloittaa neuleosuus, lähde poimimaan silmukoita virkkuukoukun ja langan avulla. Poimi saman tien pyöröpuikoille. Laske, että määrä on jaollinen 12:sta (lisää/kavenna silmukoita tarpeen mukaan). Jatka vyötäröosaa kunnes olet tyytyväinen pituuteen. Helmaosaakin voi pidentää jos siltä tuntuu.

 

Psst… Pyllytin-fanin kannattaa tsekata tämä postaus (lisää pyllytin-malleja! 😊)

 

2 kommenttia

  1. Raija koovistorajala kirjoitti:

    Hyvä malli voi käyttää jäännös lankoja aion kokeilla jees .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *