Hae
Jonnan koukkuja

Neulotut kettusäärystimet

Halusin pitkästä aikaa tehdä säärystimet. Ja siitä se sitten lähti. 😊 Alun perin ajattelin neuloa pelkät palmikkosäärystimet, mutta tuntui, että jotain jää puuttumaan … En ole pitkään aikaan neulonut mitään kuvioita, eivätkä ne oikeastaan olekaan sellaisia ”must do” -juttuja itselleni. Silloin tällöin kivaa, mutta kyllä se virkkaus on enempi mun juttu. 😊

Palmikkoidea siis oli taustalla ja siihen kettu kaveriksi. Kettukuviosta löysin valmiin piirroksen, ja sen löydät myös täältä (Life is cozy -sivu). Noita muita kettupiirroksen kuvioita en käyttänyt, vain kettua. 😊 Tuo koristekuvio näissä säärystimissä on oma piirros/kokeilu. Toki ihan varmasti joku senkin joskus ennen minua keksinyt. 😊 Laitan tähän kuitenkin oman piirroksen siitä.

Niin tai näin, tässä tulee ohje neulottuihin kettusäärystimiin. 😊

Tarvitset:

  • Lankoja yhteensä 200-300 g (riippuen kuinka pitkät haluat neuloa), Novitan 7 veljestä
  • Puikot 4 mm /pyöröpuikot
  • Palmikon apupuikko
  • Mallisäärystimen ympärysmitta noin 28 cm, pituus noin 32 cm

Mallisäärystimissä on silmukoiden kokonaismäärä 64. Säärystimen alussa ja lopussa on neulottu palmikkokuviota 4:lla silmukalla. Myöhemmin tuleva kettukuvio on tehty 60:llä silmukalla, joten ennen sitä on kavennettu 4 silmukkaa pois, ja myöhemmin (kettukuvion jälkeen) taas lisätty takaisin ne 4 silmukkaa. 😊 Säärystinten koko tai mikään muukaan tuskin oleellisesti muuttuu, vaikka lähtisit tekemään heti 60:llä silmukalla. 😊

 

*Värinvaihdot voit katsoa mallikuvista tai tehdä oman maun mukaan.*
  1. Luo 64 (60) silmukkaa. Jaa neljälle puikolle tai käytä pyöröpuikkoja.
  2. Neulo seuraavasti: 4 oikein, 4 nurin. Tätä kuuden kerroksen verran suljettuna.
  3. Aloitetaan palmikkokuvio (toistuu joka kuudennella kerroksella): nurjat silmukat neulotaan nurjina, kuten tähänkin saakka. Oikeiden silmukoiden kohdalla siirrä 2 ensimmäistä silmukkaa apupuikolle työn eteen, neulo 2 seuraavaa, ja lopuksi apupuikolta 2 silmukkaa. Toista kerros loppuun.
  4. Mallisäärystimissä palmikkoneuleosuuden pituus on noin 9 cm. Sen jälkeen on neulottu 5 kerrosta aina oikein -silmukoita.
  5. Seuraavaksi vuorossa kuvion neulominen (kts piirros). Tämä onnistuu silmukkajaolla 64. Jos koet helpommaksi niin jaa silmukat neljälle puikolle (16 s / puikko).

  1. Kuvion jälkeen 6 välikerrosta ja sitten kettukuviot (kts piirros). Mikäli olet tehnyt 64:llä silmukalla, kavenna 4 silmukkaa pois tätä ennen (esim jokaisen puikon lopussa kavenna 2 silmukkaa oikein yhteen).
  2. Kettukuvion jälkeen lisää 4 silmukkaa (jos äsken kavensit ne pois). Sen jälkeen 6 välikerrosta ja toinen kuvio (kts piirros) vielä uudelleen.
  3. Tämän jälkeen käänteisesti vaiheet 4 ja 3. Päättele joustavasti ja oikeat silmukat oikeina ja nurjat nurjina.

Psst…Oletko jo tutustunut virkattuihin isoäidinneliösäärystimiin? Niiden ohjeen löydät täältä. 😊

2 kommenttia

  1. Wilhelmiina kirjoitti:

    Ihanat kettusäärystimet! Itse en ole jotenkin ollenkaan päässyt sisään palmikoiden tekemiseen. Olen kokeillut, mutta niiden neulominen tuntuu jotenkin niin hitaalta ja vaivalloiselta. Kyllä se varmaan sujuisi paremmin, jos vain tekisi enemmän, mutta kokeiluksi on vielä jäänyt. Sukkia taas sitten toisaalta tulee neulottua useinkin, se on niin mukavaa puuhaa. Säärystimienkin neulomisesta pidän, ja ihastuin isoäidinneliösäärystimiisi. Sellaiset pitää kyllä tehdä. Jostakin syystä en olekaan koskaan virkannut säärystimiä. Kiitos inspiraatiosta!

    Terkuin
    Wilhelmiina
    Kirjeitä Maasta – ja maalta
    http://www.kirjeitamaasta.wordpress.com

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Kiva jos olet inspiroitunut tekemistäni käsitöistä! 🙂 Nuo kettusäärystimet palmikoilla voi olla vähän työläämpi tartuttava, mutta ne isoäidinneliösäärystimet on kyllä näppärä ja nopea käsityö! Ja jälleen oiva kohde kuluttaa jämälankoja! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *