Hae
Jonnan koukkuja

Gluteeniton juustokakku mangokiilteellä + pari vinkkiä

Mikäli Sinulle on ajankohtaista joku kevään monista juhlista ja ajattelit itse leipasta kakun – tai vaikka vaan koristella – niin nämä pari vinkkiä (tai lähes kymmenen 😊) kannattaa kurkata läpi ennen leivontaan ryhtymistä.

Tämä kakku kannattaa leipoa päivää ennen h-hetkeä, koska:
o    a) työmäärä (kakun valmistus + koristelu) on fiksua jakaa kahdelle päivälle
o    b) juustokakku on paremman makuista (siis täydellistä! 😊) vasta seuraavana päivänä jääkaapissa oltuaan.
  • Olen tehnyt tämän kakun monta kertaa, mutta vasta viime kerroilla tajunnut, että pohjan ainesosien määrä kannattaa 1,5 -kertaistaa (tämä on nyt huomioitu alla olevassa ohjeessa! 😊). Näin taikinaa on tarpeeksi, jotta siitä voi järkevästi muotoilla pohjan kakkuvuoan yläreunoja myöten.
  • Laita kakku uunissa uunipellille, jossa on leivinpaperi – älä ”luota” pelkkään ritilään. Vaikka kakkuvuoka on vuorattu leivinpaperilla ja kaiken maailman virityksillä, jostain kumminkin tirisee jotain nestettä uunin pohjalle ja se alkaa kärytä – joko saman tien tai seuraavilla uunin käyttökerroilla ☹.
  • Jos kakun pinta alkaa huolestuttavasti tummua ja paistoaikaa on vielä jäljellä, peitä kakku leivinpaperipalalla. Voit myös laskea paistolämpötilaa samalla 150:een asteeseen.
  • Oletetaan, että olet leiponut kakun edellisenä päivänä (oletko? 😊). On koristelun aika. Olet tehnyt kiilteen ja otat kakun jääkaapista (ja kakku on aikas kylmä). Kiilteen ei kannata antaa jäähtyä liikaa, koska hetken päästä se ei ole kovin valuvaista enää (vaan jotain ihme tönkköä hyytelöä). Levitä siis semi-jäähtynyt mangokiille sukkelasti jääkaappikylmän kakun päälle ja laita kakku takaisin jääkaappiin. Näin kiille hyytyy nätin tasaiseksi ja myös todennäköisemmin jää sellaiseksi.
  • Jos haluat koristella kakkua vielä kiilteen lisäksi niin huolehdi, että kiille on tarpeeksi hyytynyt ja kylmä. Semi-lämpimän kiilteen päälle kun levität karkit ja nonparellit niin ne sulavat siihen. Okei, on sekin tavallaan ihan kivannäköistä … 😊
  • Ylijääneet kakun palat voi pakastaa, maku ei juuri muutu. Kannattaa erotella pakasterasiassa palat toisistaan leivinpaperipaloilla.
  •  Kun otat pakastimesta kakkua sulamaan, kannattaa säilyttää jääkaapissa, maistuu ja säilyy paremmin seuraavaankin päivään! 😊
Gluteeniton juustokakku (G, L)
  • 150 g voita (L)
  • 1,5 dl sokeria
  • 2 munaa
  • 3 dl gluteenitonta jauhoseosta
  • 2 tl leivinjauhetta
  • Vuoan voiteluun voita / juoksevaa margariinia (L)
  • Vuoan jauhotukseen gluteenitonta jauhoseosta
Täyte
  • 1 prk Philadelphia tuorejuustoa (maustamaton, L)
  • 50 g voita / juoksevaa margariinia (L)
  • 1 dl kuohukermaa (L)
  • 1,5 dl sokeria
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1,5 rkl perunajauhoja
  • 3 munaa
Ohje
1. Voitele ja jauhota irtopohjaisen pyöreän vuoan reunat. Leikkaa leivinpaperista vuoan pohjan kokoinen pala ja vuoraa sillä vuoan pohja.
2. Vaahdota pehmeä margariini ja sokeri. Lisää muna hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille ylös asti. Laita vuoka kylmään täyteen teon ajaksi.
3. Sekoita täytteen ainekset keskenään. Kaada täyte pohjan päälle.
4. Paista kakku 175 asteisen uunin alatasossa 50-60 minuuttia.
5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan mielellään seuraavaan päivään. Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.
Koristelu
  • 1 dl vettä
  • 2 prk naperoiden mangososetta
  • 1 ¼ dl hyytelösokeria
  • Keltaista elintarvikeväriä
Mittaa kattilaan vesi ja mangosose, kiehauta. Lisää seokseen koko ajan sekoittaen hyytelösokeri ja keitä miedolla lämmöllä noin minuutti. Nosta seos hetkeksi jäähtymään. Jos haluat kiilteen olevan ”riittävän keltaista”, sotke joukkoon vielä pari teelusikallista keltaista elintarvikeväriä.
Valuta kiille kakun pinnalle. Nosta jääkaappiin hyytymään. Lisää muut haluamasi koristeet. Irrota kakku varovasti vuoastaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *