Hae
Jonnan koukkuja

DIY: pääkallo-ovistoppari

Ärsyttääkö jos ovi aukeaa tai menee kiinni itsestään? Todellakin! 😊 Ovistoppareitakin näkyy olevan moneen makuun: ihanan yksinkertaisesta betonimöhkäleestä … noh oikeastaan juuri tähän! 😊 Tässä on monia työvaiheita, mutta ainakin saat persoonallisen ovenpysäyttäjän ja takuuvarman keskusteluaiheen! 😊 Mikä siis on pääkallo-ovistoppari?

Homman juju:

  • Virkkaa 4 kpl pääkallokolmioita
  • Virkkaa 4 kpl pääkallokolmioille jämäköittäviä taustakolmioita
  • Taustakolmiot kannattaa virkata mustalla, jotta pääkallo korostuu
  • Virkkaa tukevan pohjan ulkopuolelle jämäkästä langasta neliö
  • Yhden neliön sivu on yhtä kuin kolmion kanta = nämä kiinnitetään toisiinsa
  • Virkkaa ovistopparille kahva
  • Käytä ovistopparin pohjana tukevaa levyä, esim. neliönmuotoista vanerinpalaa
  • Täytteeksi kiviä, hiekkaa, jotain pehmoista, mitä vaan KUNHAN mukana on jotain sopivan painavaa
  • Voit käyttää pääkalliokolmioiden sisäpuolella tukena vaikka ommeltua kangasta, tässä ei kylläkään ole ohjetta sellaiseen
  • Jos ja kun käytät hiekkaa/kiviä painona, kannattaa ne laittaa vielä muovipussin sisään
  • Muista kiviä hakiessa, ettei toisten pihalta eikä muista kielletyistä paikoista
  • Kivet kannattaa pestä (ja kuivata) ennen käyttöä, koska niissä voi olla kaikenlaista ”shceissea”
Tässä konkreettinen esimerkki kun laitetaan musta kolmio kallotilkun taakse: se korostaa hyvin lopputulosta! 😊

 

Itse laitoin tällaisen vanerilevyn ovistopparin pohjalle tukemaan ja jämäköittämään. Yhden sivun pituus on noin 21 cm.
Ja sitten ohjeisiin! 😊

Pääkallokolmiotilkku (4 kpl)

Ensin virkataan ”silmien raamit”, sitten otsa, nenä ja hampaat.

  • Virkkaa 15 kjs ja yhdistä ps:lla renkaaksi.
  • Virkkaa toiset 15 kjs ja yhdistä samaan kohtaan ps:lla kuin aiempikin lenkki.
  • Virkkaa molempien ”silmien raameihin” 20 ks.
  • Aloita silmien puolivälikohdasta virkkaa 8 ks vasemmalle. Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Virkkaa seuraaviin 8 silmukkaan jokaiseen 1 ks. Seuraaviin 8:aan s:aan 1 puolip jokaiseen.
  • Käännä työ, virkkaa alkuun 1 kjs. Sitten jokaiseen s:aan 1 ks.
  • Käännä työ, *virkkaa alkuun 1 kjs ja seuraavat 2 s:aa yhteen. Myös kerroksen 2 viimeistä s:aa yhteen.*
  • Käännä työ ja toista *_* kunnes kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrä on 6. Päättele.
  • Käännä työ ylösalaisin (silmät yläpuolella). Aloita laskemaan silmien välikohdasta niin, että oikealle katsottuna jätä 7 ensimmäistä silmukkaa neulomatta ja 8:een 1 ks. Virkkaa takaisinpäin vasemmalle seuraavaan 5:een silmukkakohtaan jokaiseen 1 ks. Virkkaa sitten 4 kjs (hyppäät keskikohdan yli) ja laske silmien välikohdasta niin, että jää 3 tyhjää silmukkakohtaa ja virkkaat siitä eteenpäin 5 ks.
  • Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Seuraaviin silmukoihin 5 puolip, nenäkohdan kjs-kaareen 4 puolip ja taas lopuksi 5 puolip.
  • Käännä työ ja hyppää 1 s yli. Virkkaa sitä seuraavaan 4 kjs (= 1 pp) ja seuraaviin silmukoihin pp:t paitsi viimeiseen ei mitään.
  • Käännä työ ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen s:aan1 puolip.
  • Käännä vielä kerran ja virkkaa koko pääkallon ympäri kerros ks:ta. Virkkaa ”kulmakohtiin” samaan silmukkaan 1 ks + 1 kjs + 1 ks.
  • Virkkaa mustalla värillä kerros ks:ta pääkallon ympäri.
  • Vaihda väri ja toista äskeinen kerros.
Kun pääkallo on valmis, kannattaa lukea ohjeet ja samanaikaisesti katsoa mallikuvasta missä mennään! 😊
  1. Kierros pääkallon jälkeen, aloitus otsan yläpuolelta: tasaisesti keskelle niin, että keskikohdan molemmin puolin on kolmen pylvään sarjat – sarjojen väliin 2 ketjusilmukkaa. (Kuvassa vihreällä). Pylvässarjojen jälkeen (pääkallo on nyt siis itseesi katsottuna ylösalaisin) tee 3 ketjusilmukkaa ja virkkaa kuvassa näkyviin kohtiin ensin 3 kiinteää silmukkaa, väliin 3 ketjusilmukkaa ja taas 3 kiinteää silmukkaa. Seuraavaksi 3 ketjusilmukkaa ja pylvässarjat eli 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä. 3 ketjusilmukkaa (olet nyt kulmassa) ja kuvassa näkyviin kohtiin (olet tulossa siis ”leuan kohtaan”) 2 kiinteää silmukkaa, 3 ketjusilmukkaa, 2 kiinteää silmukkaa. Taas kulmakohtaan 3 ketjusilmukkaa ja samanlaiset pylvässarjat kuin toisellakin puolella eli 3 pylvästä, 2 ketjusilmukkaa, 3 pylvästä. Seuraavaksi kuvassa näkyvään kohtaan 3 kiinteää silmukkaa, 3 ketjusilmukkaa, 3 kiinteää silmukkaa. Nurkkakohtaan 3 ketjusilmukkaa ja nyt olet takaisin pääkallon otsalla. Sulje kierros piilosilmukalla.
  2. Vaihda väriä (tässä violetti) ja jälleen lisäykset kuvissa näkyviin kohtiin. Poikkeuksena seuraavat muutokset: aina kolmion kulmakohtiin (3 kohtaa siis) tulee pitkien pylväiden sarjat eli 3 pitkää pylvästä, väliin 2 ketjusilmukkaa ja taas 3 pitkää pylvästä. Muihin tulevat lisäykset normaalisti pylväinä, mutta kolmion kapeinta kohtaa lähestyttäessä (eli pääkallon otsaan päin tultaessa) lisäykset ovat puolipylväitä. Käytännössä siis otsakohdan pitkien pylvässarjojen molemmin puolin seuraavat 2 pylvässarjaa ovat puolipylväitä. Näin työ kaventuu kuten kuuluukin kolmion kärkeä kohti mentäessä.
  3. Värin vaihto (tässä keltainen). Lisäykset kuten ennenkin.
  4. Käytä kaikkiin kolmiotilkkuihin samaa reunaväriä (tässä vaaleansininen), jotta yhdistely lopussa on siistimpi ja yhtenäisempi. Virkkaa siis reunavärillä vielä yksi lisäyskierros. Virkkaa sitten kierros puolipylväitä työn ympäri ja vielä sen jälkeen kierros kiinteitä silmukoita ympäri.
Virkattu pohjaneliö, joka tulee siis työn ulkopuolelle. Taustakolmio tulee kallokolmion nurjalle puolelle.
Tavallinen virkattu kolmio (4 kpl)
Luo 2 kjs, käännä työ. Luo molempiin 2 kiinteää silmukkaa, yhteensä siis 4, käännä työ. Lisää jokaisella kierroksella alkuun ja loppuun 2 pylvästä. Jatka niin kauan kunnes kolmio on suurin piirtein samankokoinen kuin pääkallokolmiotilkku. Virkkaa lopuksi vielä kierros kiinteitä silmukoita kolmion ympäri.
Pohjan neliötilkku (1 kpl)
Virkkaa paksusta langasta tai käytä kahta lankaa samaan aikaan. Tulee tukevampi. 😊
Kaksi tekotapaa: aloita keskeltä ja virkkaa neliötä TAI virkkaa edestakaisin yhtä ja samaa riviä, käännä välillä työ. Tässä virkattu neliö niin, että aloitus keskeltä. Lopeta siinä kohtaa kun neliön yksi sivu on samanmittainen kuin pääkallokolmiotilkun alareuna (eli tilkku katsottuna niin, että pääkallo on oikeinpäin).
Palojen yhdistäminen
Kiinnitä mustat taustakolmiot niin, että jokaiseen pääkallotilkkuun tulee nurjalle puolelle yksi musta taustakolmio. Kiinnitys neulalla ja langalla niin, ettei oikealle puolelle jää mitään jälkiä. Yhdistä lopulta niin, että jokaisen pääkallotilkun alareuna yhteen neliön reunaan kiinni ja kallotilkkujen sivureunat toisiinsa kiinni. Älä kuitenkaan neulo kaikkea heti kiinni vaan jätä loppuvaiheessa yksi sivu sen verran auki, että saat pujotettua sisälle pohjalevyn sekä painavaa täytettä.
Itse käytin kahvan sisällä paksua narua, jonka päälle virkkasin sopivansävyisillä väreillä. 😊
Kahva

Sisällä paksua narua, päälle virkattu edestakaisin virkkauksella pätkä, joka yhdistetty pitkältä sivulta piilosilmukoilla. Paksu naru pujotettu sisään, päät neulottu siististi kiinni. Kahvan kiinnitys viimeinen toimenpide eli tässä vaiheessa pitäisi ”pääkallopyramidin” huippu olla vielä hieman auki. Kahvan kiinnitys ensin työn sisäpuolelle ja sitten ”katseenkestävästi” ulkopuolelle kuitenkin niin, että pysyy kiinni eikä juuri veny kiinnityskohdasta kun nostat ovistopparia.

Toimii sekä ovenpysäyttäjänä että hyvänä keskustelunaloittajana! 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *