Mitä tehdä luumuista? Tässä 3 näppärää ohjetta!
Mikäli sinullakin on tilanne, että tämä vuosi on luumujen osalta sadokas niin ei hätää! 😊 Tässä on kolme suht helppoa ohjetta joihin voit luumusi käyttää: luumuhillo, luumuvispipuuro ja luumuinen bostonkakku. Lähtökohtaisesti kaikki perustuu luumuhilloon ja sitä sitten käytetään eri yhteyksissä. Ei mitenkään ylivoimaisen vaikeaa, eihän. 😊
Luumuhillo
- 1 kg luumuja (ilman kiviä)
- 3,5 dl hillosokeria
- 1,5 dl vettä
- 2 tl kanelia
- 1 tl kardemummaa
- 1 rkl sitruunamehutiivistettä
Huuhtele luumut ja poista kivet. Kuumenna kaikki ainekset hillosokeria lukuun ottamatta kattilassa. Survo tähänastinen tuotos sauvasekoittimella sileäksi. Kuumenna seos uudelleen, lisää hillosokeri ja keittele vielä kymmenisen minuuttia. Purkita hillo ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa tai pakasta.
Luumuvispipuuron valmistus ei ole sen kummempaa kuin minkä tahansa muun vispipuuron. 😊 |
Luumuvispipuuro
- 7 dl vettä
- 1 dl mannasuurimoita
- 2 dl luumuhilloa
- ¼ tl suolaa
- 2 tl vaniljasokeria
Luumuinen bostonkakku yllättää täytteellään – tai oikeastaan ei, koska aiheena on luumu. 😊 |
Luumuinen bostonkakku
- 25 g hiivaa
- 1 ¾ dl maitoa
- 1 muna
- ½ dl sokeria
- ½ tl suolaa
- 1 tl kardemummaa
- 4 ½ dl vehnäjauhoja
- ¾ dl sulaa voita/margariinia
Täyte
- ½ dl sulaa voita/margariinia
- ½ dl sokeria
- 2 rkl kanelia
- ½ dl luumuhilloa
Voiteluun 1 muna, pinnalle raesokeria
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Ota sivuun puolet jauhoista. Lisää nesteeseen kaikki muut aineet, mukaa lukien toinen puolikas jauhomäärästä. Alusta taikinaa sähkövatkaimella ja taikinakoukuilla, lisää hiljalleen loput jauhot ja sula rasva. Kohota vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
Kauli taikina noin 30 x 40 cm kokoiseksi levyksi. Levitä täytteet ja kääri rullalle. Leikkaa 10 osaan,
voitele kakkuvuoka ja aseta palat vuokaan, muista kohoamisvara. Voitele munalla, ripottele päälle raesokeri ja paista 175 asteessa n. 30 min.