Hae
Jonnan koukkuja

Virkkaa vuodenaikaan sopiva lumiukkopeitto

Tämän suloisen lumiukkoteemaisen peiton voit virkata vaikka lapselle, lemmikille, lämmikkeeksi vaunuihin, vauvalle … 😊 Koonsa puolesta peitto valmistuu inhimillisessä aikataulussa – vaikkakin tilkuissa on jonkin verran näperrettävää. 😊

*Huom: jos virkkaat peiton pienelle vauvalle/lapselle, älä kiinnitä lumikolle silmiksi helmiä vaan virkkaa silmät langoista.

Tämä itseasiassa ei ole ensimmäinen lumiukkopeittoni. Aiemman löydät täältä. Toki tämä uudempi versio on hieman yksityiskohtaisempi ja kooltaan isompi. Voit itse tehdä peitosta juuri sen kokoisen kuin haluat. Helpointa on säädellä peiton kokoa esimerkiksi ympäri virkattujen kerrosten määrällä. Tätähän voi jatkaa niin suureksi kuin haluaa – tai vastaavasti pienentää jos siltä tuntuu. 😊

Käytännössä virkkaajan tulee osata isoäidinneliötekniikka, sillä sitä käytetään ympäri virkatuissa kerroksissa. Itse olen langan paksuudesta riippuen tehnyt niin, että normaalin 3:n pylvään sarjojen sijaan olenkin virkannut 2 pylvästä – ja tarvittaessa yhden ketjusilmukan sen jälkeen. Peitto alkaa helposti kupruilla tai kiristää, joten jokaisen kerroksen jälkeen kannattaa tsekata mikä meininki. 😊

 

Tarvitset:

 • Lankoja
  • Valkoista lankaa yhteensä n. 200 g
  • Sinistä lankaa (eri sävyjä yhteensä) n. 200 g
  • Sinistä pätkävärjättyä lankaa yhteensä n. 200 g
  • Harmaata reunuslankaa n. 50 g (Novitan Halla)
 • Hieman oranssia, mustaa, punaista ja harmaata lankaa
 • Virkkuukoukku 3 ½ mm + reunukseen 5 mm virkkuukoukku
 • Silmiksi mustia helmiä

 

Sommittelut voit tehdä kuten mallipeitossa tai tehdä kuten haluat. Peitto aloitetaan siis keskitilkusta / keskeltä ja sen ympärille tehdään kerroksia: eri väreillä ja eri tekniikoilla – ja väliin tehdään vaikka tilkkukerros. Ja lumiukkoja sinne tänne … tai lumihiutaleita… tai isoäidinneliöitä… 😊

Tässä ohjeet siis isoon lumiukkotilkkuun, pieneen lumiukkotilkkuun, lumihiutaletilkkuun ja isoäidinneliötilkkuun.

Iso lumiukkotilkku

 

1.krs: virkkaa lenkkiin 12 p, sulje ps:lla.

2.krs: virkkaa jokaiseen s:aan 2 p.

3.krs: virkkaa joka toiseen s:aan 2 p.

4.krs: virkkaa joka kolmanteen s:aan 2 p.

5.krs: vaihda väri ja virkkaa *12 ks:aa, jonka jälkeen 2 kjs*. Toista *_* vielä 3 kertaa. Näin saadaan tilkkuun 4 kulmaa.

6.krs: jokaiseen s:aan 1 puolip, kulmakohtiin 2 p + 2 kjs + 2 p (näin kulmat muotoutuvat paremmin).

7.krs: jokaiseen s:aan 1 p, kulmakohtiin 2 p + 2 kjs + 2 p.

8.krs -> toista kuten edellä niin monta kerrosta kuin haluat. Voit lopuksi tehdä kerroksen isoäidinneliötekniikalla (tässä harmaa kerros): joka kolmanteen s:aan 3 p samaan + 1 kjs. Kulmiin 3 p + 2 kjs + 3 p.

 

Nenä: luo 6 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi. Virkkaa muutama kerros jokaiseen s:aan 1 ks, kavenna hiljalleen. Päättele ja kiinnitä oikeaan kohtaan.

Silmät: kiinnitä helmet haluamaasi kohtaan.

Suu ja kulmakarvat: tee neulalla ja mustalla langalla.

Tonttulakki: luo 2 kjs, käännä ja virkkaa 2 ks:aa samaan. Käännä taas ja lisää alkuun 2 ks samaan, loppuun 2 ks. Tee välikerroksia sen mukaan miten haluat lakin muotoutuvan, lisäyskerroksella aina 2 ks samaan s:aan alussa ja lopussa. Virkkaa lopuksi lakin ympäri kerros ks:ta. Virkkaa alareunaan valkoisella karvalangalla reunus. Tupsun saat kun solmit monta kertaa karvalankaa solmuun, ”auta” vielä vaikka neulalla pujottelemalla. Kiinnitä tupsu lakkiin.

Lumihiutaletilkku

 

1.krs: Valkoisella langalla: luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla. Virkkaa renkaaseen 1 puolip + 1 kjs vuorotellen, kunnes renkaassa on 8 puolipylvästä.

2.krs: Virkkaa jokaiseen välikköön 1 puolip + 1 kjs + 1 puolip.

3.krs:Vaihda väriä: jokaiseen puolipylväiden muodostamaan välikköön 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

4.krs: Vaihda väri: jokaiseen kahden puolipylvään muodostamaan välikköön järjestyksessä 1 ks, 1 puolip, 1 p + 2 kjs ja takaisinpäin käänteisessä järjestyksessä 1 p, 1 puolip, 1 ks.

5.krs: Vaihda väri: joka toiseen ”kärkiosan välikköön” kulmakohta (kts mallikuva) eli 4 puolip + 2 kjs + 4 puolip. Joka toiseen 5 ks ja väliköstä toiseen siirtyessä väliin 2 kjs.

6.krs: Jokaiseen silmukkaan 1 ks, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.

7.krs: Vaihda väri: korkeimpiin kohtiin jokaiseen silmukkaan 1 ks, matalampiin kohtiin puolip. Kulmakohdasta molempiin suuntiin 3:een s:aan 1 ks, sitten pari puolip ja taas ks:ta korkeampaan kohtaan, kulmaa lähestyttäessä ennen kulmakohtaa 3:een s:aan jokaiseen 1 ks, kulmaan 1 ks + 1 kjs + 1 ks, kulman jälkeen taas 3:een s:aan 1 ks, seuraaviin kahteen puolip jne. Tätä voi muunnella sen mukaan miltä tilkku vaikuttaa – tarkoitus on saada siitä mahdollisimman tasaisen neliön muotoinen.

Pienempi lumiukkotilkku

 

1.krs: Valkoisella langalla: virkkaa lenkkiin 12 puolip, sulje ps:lla.

2.krs: Virkkaa jokaiseen s:aan 2 puolip.

3.krs: Virkkaa joka toiseen s:aan 2 puolip.

4.krs: Ympyrässä pitäisi olla nyt 36 s:aa, joka on sopivasti jaollinen neljälle eli seuraavaksi virkataan kulmakohdat mukaan. Vaihda sininen väri ja virkkaa seuraavasti: *9 ks + 2 kjs*. Toista *_* vielä 3 kertaa.

5.krs: Virkkaa jokaiseen s:aan 1 ks, kulmiin 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

6.krs: Toista 5.krs. ja vaihda halutessasi väriä.

 • Silmät: kiinnitä helmet tai neulo mustalla langalla.
 • Nenä ja suu: neulalla ja langalla jälkikäteen kirjailtuina, tee haluamiisi kohtiin.

Isoäidinneliötilkku

 

(Tee värinvaihdot kuten mallitilkussa tai miten haluat 😊 )

Luo 6 kjs, yhdistä renkaaksi ps:lla.

1.krs: Virkkaa renkaaseen 3 kjs (=1 p) 2 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs, 3 p, 2 kjs. Yhdistä ps:lla aloitukseen.

2.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Pylvässarjojen väliin aina 1 kjs.

3.krs: Virkkaa kulmiin (4 kpl) 3 p + 2 kjs + 3 p. Edellisen kerroksen väliköihin aina 3 p ja pylvässarjojen väliin 1 kjs.

 < Kasvata isoäidinneliötä toistamalla edellistä kerrosta niin monta kertaa kunnes koko on sopiva. >

(Virkkaa lopuksi vielä kerros kiinteitä silmukoita, kulmakohtiin 1 ks + 1 kjs + 1 ks.)

 

Harmaa ympäryskerros

Yksi kerros isoäidinneliötekniikalla. Seuraava kerros: virkkaa aina pylväiden välisiin kohtiin 5 p samaan, siirry ps:lla seuraavaan välikkökohtaan. Toista kerros loppuun.

 

Tällaisen lumiukkopeiton virkkasin vuosi sitten. Linkki tähän löytyy tekstin alkupäästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *