Hae
Jonnan koukkuja

Valkaistut kävyt

Tässä hauska ja helppo diy-projekti – ja palkkioksi saat kauniita ajanpatinan näköisiä käpyjä! 😊 Valkaistut kävyt sopivat kivasti talviseen sisustukseen (ja miksei muutenkin) eivätkä ne mene miksikään vuosien saatossa. Tein nimittäin tämän valkaisuprojektin ensimmäistä kertaa jo vuonna 2014 ja kävyt ovat edelleen samannäköisiä kuin silloin! 😊

Mikä on homman nimi? Noh tarvitset käpyjä, ämpärin, kloriittia, kumihanskat – ja aikaa. Aloita käpyjen keräyksestä. Niitä voi olla yllättävän vaikea löytää vaikka kuinka ajattelet, että tuolla metsässähän niitä on … Juu ja ei. Ja osa on kokenut oravien käsittelyssä aika kovia …

Aloita käpyjen keräämisellä. Poista kävyistä roskat. Laita kävyt vuorokaudeksi uimaan kloriitti-ämpäriin. Huuhtele ja kuivaa kävyt. Asettele laakealle alustalle kuivumaan.

Kun kävyt on kerätty, on aika ”kylvettää” ne kloriitissa. Se siis valkaisee kävyt kunhan maltat 😊. Kävyt kannattaa lilluttaa mielellään ulkotiloissa (terassi, parveke…) koska kloriitti haisee todella todella voimakkaasti. Kippaa kävyt ämpärin pohjalle, kaada kloriitti päälle ja aseta tarvittaessa jokin paino käpyjen päälle (esim. muovipussiin kääritty lautanen). Tässä vaiheessa kävyt menevät suppuun ja kieltämättä homma näyttää vähän epätoivoiselta…

Itse annoin käpyjen lilliä kloriitissa noin vuorokauden. Ennen huuhtelua kumihanskat käteen! Huuhtelin käpyjä ja kuivailin vanhaan vauvanriepuun (imee hyvin nestettä!). Tämän jälkeen kävyt asetellaan laakealle alustalle kuivumaan – ja nyt kysytään niitä hermoja. Okei, jos on jokin hieman lämpimämpi tila (sauna, talon lämmityshuone…) niin tämä tapahtuu nopeammin. Huoneenlämmössä tämä vei viikon verran. Uuniin ei kaiketi kannata laittaa (ja uunia päälle), koska kloriittia kuitenkin on kävyissä ja se alkaa höyrystyä lämmetessään, joten terveyden kannalta vähän kinkkisempi homma hengitellä tätä … ☹

Tekisitkö vielä sittenkin kävyistä glitter-versioita? 😊

Kun kävyt ovat kuivuneet, ne aukaisevat taas suomunsa ja ovat vaaleita! 😊 Vaaleusasteeseen vaikuttanee ainakin kuivatuslämpötila ja käytetyn kloriitin määrä (käpyjen pitää olla pinnan alla).

Tässä vaiheessa homma on valmis, mutta mikäli haluaa viedä koristelun astetta pidemmälle, tee glitter-käpyjä! 😊

Tarvitset:

 • Glitterliimaa / tavallista väritöntä liimaa
 • Hilettä
 • Vanupuikkoja
 • Taas hermoja kuivatuksen kanssa 😊

Levitä siis glitterliimaa/väritöntä liimaa pitkin käpyjä, ripsi hilettä päälle ja taas näyttää astetta paremmalta! 😊 Ja kuivattele noin vuorokausi.

 

2 kommenttia

 1. Jenni kirjoitti:

  Kiitos vinkistä, testiin menee 🙂

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Jep, tämä on hauska projekti, joka ei paljon vaadi rahaa eikä vaivaa! 🙂 Lähinnä käpyjen kuivumisen odottelu on vähän kärsimätöntä touhua…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *