Hae
Jonnan koukkuja

Mikä ihmeen hittipipo?

 

*Artikkelia päivitetty 15.11.2023.

Suurin osa teistä sen varmaan jo tietääkin mikä se sellainen hittipipo oikein on. 😊 Ilmiönä siis samaa luokkaa kuin tuulihyrrät ja pyllytin (linkkien takaa löytyy ohjeet 😊). Koska täytyyhän tässä ”trendien aalloilla” keikkua mukana niin laitoin minäkin lusikkani soppaan ja tässä hittipipon ohje!

Alkuperäinen, ensimmäinen versioni hittipiposta on tuo moniväriraidallinen kokonaisuus tupsulla. Muistelin, että tämä virkkausprojekti oli hauska ja suht nopea, joten päätin kokeilla yksivärisellä langalla ilman tupsua – ja kiva se on näinkin!😊 Bonuksena vielä, että tämä pinkki versio on heijastinlangasta, joten hyöty on moninainen!

 

*Niin ja tosiaan en ole tätä keksinyt, tässä on hyvin vastaavanlainen ohje kuin vaikka blogissa Lämmin ilo. 😊

 

  • Langan menekki: 100-150 g
  • Virkkuukoukku 4 ½ (riippuen käyttämästäsi langasta)
    • Pinkki pipo on virkattu kaksinkertaisesta Novitan Hohde -langasta virkkuukoukulla 6 mm.

 

Hittipipon ohje (aikuiselle)

  1. Luo suurin piirtein 65 ketjusilmukkaa, vähän riippuen käsialastasi sekä käyttämäsi langan paksuudesta. Pipo virkataan ensin tasona ja lopuksi ommellaan sauma yhteen.
  2. Voit virkata kiinteitä silmukoita, puolipylväitä, pylväitä… Itse virkkasin monivärisen pipon aina yhdellä värillä kaksi kerrosta (puolipylväitä). Pinkin pipon virkkasin pelkästään puolipylväillä, joka kerroksen alkuun 2 kjs ( = ettei reuna kiristä ) ja uusi puolipylväs virkataan aina edellisen kerroksen silmukan takareunaan. Työ käännetään ympäri ja taas virkataan.  😊
  3. Virkkaamani pipo sen osoittaa, että nämä pitkät rivit ovat se pipon korkeus. Itse virkkasin tasosta tämänkokoisen: 33 x 47 cm. Riittää hyvin aikuisen pipoon. 😊 Muista silti mittailla pipon kokoa tulevaan päähän. Mikäli teet vaikka jämälangoista, vaikuttaa se paljon miten koko kasvaa.
  4. Seuraavaksi ommellaan sauma kiinni -> kannattaa varmistaa, että aloitusrivin väri olisi sama kuin lopetusrivin (mikäli teet raidallisen). Näin saat saumasta siistin ja huomaamattoman.
  5. Seuraavaksi ommellaan päälaen osuus suppuun. Neulaa ja lankaa pujotellaan edestakaisin reunaa myöten, lopuksi kiristetään (kuvittele langan olevan nyöri, joka sulkee pussin suppuun). Päättele sisäpuolelle, voit parsia syntyneen aukon kokonaankin kiinni, toisaalta siihen olisi se tupsu vielä tulossa…
  6. Itse viimeistelin alareunankin kääntämällä sen parin sentin matkalta. Varsinaisen korvan päälle käännetyn alareunan koon voit päättää/säädellä oman makusi mukaan.

Tupsu

Mikäli sinulla on Novitan tupsuntekolaite, tämä käy näppärästi. 😊 Mikäli ei, Marttojen sivuilla on varsin hyvä ohje myös! Valmista haluamasi kokoinen tupsu ja kiinnitä pipon päälle.

 

9 kommenttia

  1. Oranssitati kirjoitti:

    Ihana pipo! Ja virkaten ja tosi hyvä ohje. Ja kuulostaa helpolta. Taas yksi projekti lisäö.

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Juu tämä on kyllä helppo sitten kun tajuaa, että hetkinen, mitään ei neulota eikä edes virkata ympyränä… Senkun virkkaa ison suorakulmion, neuloo sauman kiinni, suputtaa päälliosan ja tekee tupsun. Helppoa ja hauskaa! Ja mikä ihana kohde upottaa jämälangat! 🙂

  2. Oranssitati kirjoitti:

    Mitä lankaa käytit tässä?

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Käytin enimmäkseen Novitan 7 veljeksen lankoja, mutta taisi mukana olla myös Red Heartin Super Softia. 🙂

  3. Oranssitati kirjoitti:

    Nyt lähti pipo alkuun. Lankana 7 veljestä papukaija joten tulee todella kirjava. Ajattelin tehdä lonkerot tupsun sijaan 😉

  4. Päivi Kangassalo kirjoitti:

    Oranssitati!
    Jos oot vielä kuulolla, olisi kiva nähdä piposi, tupsun sijaan lonkero. Eli oisko kuvaa tänne?
    Päivikoukku

  5. Tuula Juutinen-Kari kirjoitti:

    Hei.virkkasin villa langasta tätä pipoa.eli tulee aika paksusta langasta.tein sen 65 silmukkaa ja jatkoin puolipylväitä.niin onkohan nyt kuitenkin liikaa silmukoita kun tää on 57cm pitkä vieläkin.tuleekohan aivan älyttömän iso.kiitos vastauksesta.

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Eikai siinä muuta kuin (mikäli nyt oikein ymmärsin 🙂 ) että pipon alareunan käännettävä osuus on vain isompi. Pään ympärysmittahan on siitä selkeä, että aloitussilmukkamäärä ei siihen vaikuta, koska tavallaan koko ajan virkkaat sitä päänympärystä. Jos pipo vaikuttaa pystysuunnassa liian pitkältä niin tee aloitukseen vähän vähemmän ketjusilmukoita (jos siis käytät muutenkin paksumpaa lankaa) 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *