Hae
Jonnan koukkuja

Yksisarviskämmekkäät

Olen virkannut paaaaljon kämmekkäitä (ehkä joku muukin on huomannut … 😊 ) ja nyt on pakko todeta, että onko yksisarviskämmekkäät prosessin huippu; kämmekkäiden aatelia; vain pyhäkäyttöön? 😊 Nooh, more is more, myös kämmekkäissä! 😊

Tässä virkkaustyössä on se hyvä puoli (ja toki monia muitakin 😊 ), että tätä yksisarvistilkkua/ohjetta/tekniikkaa voit käyttää missä vaan käsityössä, vaikka tyynynpäällisessä tai meikkipussukassa. Ota siis ilo irti kuviosta ja hyödynnä se käytännössä missä vaan!

Niin ja nettihän on pullollaan virkattuja yksisarvismalleja. Tässä olen yhdistänyt juttuja vähän sieltä sun täältä. Ja sanottakoot vielä sekin, että tämä koko on siis lapsen käteen sopiva. Mikäli haluat aikuisen käden kokoisen tehdä niin virkkaa hieman isommat tilkut ja neulo varsi- ja sormiosista pidemmät.

Tarvitset:

 • Pehmeää lankaa, eri pastellisävyjä, yhteensä 50-100 g
 • Virkkuukoukku 3 ½ + puikot 4 mm
 • Pieniä helmiä

 

Aloitetaan vaikeimmasta eli luodaan yksisarvistilkku.

1.krs: Virkkaa lenkkiin valkoisella langalla 12 puolip.

2.krs: Virkkaa jokaiseen s:aan 2 puolip.

3.krs: Virkkaa joka toiseen s:aan 1 p, joka toiseen 2 p.

4.krs: Vaihda väri (vaaleanpunaiseen) ja virkkaa ympäri kerros ks:ta, luoden samalla tilkun kulmat. Virkkaa 9 ks + 2 kjs + 9 ks + 2 kjs + 9 ks + 2 kjs +9 ks + 2 kjs, sulje ps:lla.

5.krs: Virkkaa tilkun ympäri kerros puolip:tä. Muodostuneisiin kulmakohtiin 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip.

Jatketaan virkkaamalla yksisarvisen ”muut osat” 😊.

*Vinkki: nämä kannattaa virkata ensin valmiiksi, sitten vähän sovitella paikkoihin ja lopuksi kiinnittää.

Punaiset poskipäät: Virkkaa lenkkiin 10 ks, sulje ps:lla ja kiristä keskireikä umpeen. Tee näitä 2 kpl ja kiinnitä mallikuvan mukaisesti.

Silmät ripsineen: Pujottele neulalla ja mustalla langalla kuvan mukaisesti.

Korvat: Luo 7 kjs + 3 kjs ( = 1 p ). Virkkaa takaisin päin 3-4 p:tä, 2-3 puolip ja lopuksi 1 ks. Käänny ”toiselle puolelle” ja jatka takaisinpäin käänteisessä järjestyksessä. Voit vaihdella silmukoiden määriä 1-2:lla sen mukaan minkä muotoiset korvat haluat. Tee 2 korvaa.

Sarvi: Luo keltaisella langalla 7 kjs + 2 kjs ( = 1 puolip ). Virkkaa takaisinpäin 4 puolip:stä, loput ks:ta, käänny ”toiselle puolelle” ja jatka takaisinpäin käänteisessä järjestyksessä.

Kukkaset: Riippuen kuinka monta terälehteä haluat, virkkaa lenkkiin pylväs/puolipylvässarjoja. Esim 5 terälehden kukkaan virkataan lenkkiin 5 puolip, väliin 1 ks, taas uudelleen 5 puolip, väliin 1 ks jne. Lopuksi kiristetään keskireikä umpeen. Koristeeksi ommellaan erivärisiä helmiä.

Harjakset: Ota erivärisiä lankoja ja letitä ne.

Kiinnitysvaihe (neulalla ja langalla): Kiinnitä ensin korvat ja sarvi. Sen jälkeen harjakset oikealle tai vasemmalle (sinne puolelle minne peukalo EI tule). Lopuksi kukkaset.

Kämmenen sisäpuolen tilkku

Seuraavaksi virkataan kämmenen sisäosan tilkku, joka on tavallinen pylvästilkku eli virkkaa aloituslenkkiin *3 p + 2 kjs* ja toista *_* vielä 3 kertaa. Jatka siten , että 1 p aina yhteen s:aan, kulmiin 2 p + 2 kjs + 2 p. Tee vielä kolmas kerros pylväitä, vertaa tilkun kokoa yksisarvistilkun kokoon ja tee sen perusteella viimeinen kerros joko puolipylväitä tai pylväitä.

Kiinnitä tilkut toisiinsa seuraavasti: neulalla ja langalla kokonaan toinen sivu oikealta puolelta kiinni. Toinen puoli siten, että jätät peukalolle aukon. Virkkaa peukaloaukon ympäri 2 krs:ta puolip:tä, 1 krs ks:ta ja lopuksi ps:ta.

Virkkaa kämmekästilkun suuaukkojen (sormiosa ja varsiosa) ympäri kerrokset ks:ta.

Sormi- ja varsiosat

Seuraavaksi poimitaan s:kat neulomista varten. Käytä apuna lankaa ja virkkuukoukkua. Tässä saatiin poimittua 30 s:aa, jotka jaettiin 3:lle puikolle. Neulo 1.krs silmukat kiertäen takaosastaan. Sormi- ja varsiosa on helmineuletta, 1 o 1 n, 2 kerrosta kerrallaan, sitten vaihto. Tee sormi- ja varsiosa niin pitkiksi kuin haluat. Tee *joustava päättely.

*Joustava päättely: Neulo 2 o, siirrä molemmat takaisin vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Neulo 1 o, siirrä molemmat silmukat oikealta vasemmalle puikolle ja neulo ne takakautta yhteen. Toista näin loppuun saakka, päättele.

 

Sitten vielä tars jaksaa se toinen kämmekäs tehrä… 😊

 

 

 

 

4 kommenttia

 1. Kikka kirjoitti:

  Voi, ompa kyllä tosi ihanat kämmekkäät!

 2. Orvokki kirjoitti:

  Aloin jo tekemään itselleni, kunnes huomasin mallin olevan pienemmille tytöille, mutta ihana yksisarvislätty odottaa paikkaansa! Ihanat!!

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Jep, tämä ohje on lapsen käsien koon mukaan, mutta sehän ei ole este 🙂 koska jos virkkaa vähän suuremman tilkun ja vähän enemmän sormi- ja varsiosaa niin siitä saa kätevästi myös aikuisen käteen kivat kämmekkäät! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.