Hae
Jonnan koukkuja

DIY: virkatut siksak-kämmekkäät

Virkkaa yksi iso siksak-kuvioitu tilkku ja taita se kahtia – siinä on kämmekäsparista jo ensimmäinen puolikas! 😊 Ja mikä hauskinta, tässä voi soveltaa mitä tahansa värimaailmaa ja se näyttää aina hyvältä. Tee räväkät tai valitse pehmeitä sävyjä – toimii aina! 😊

Tarvitset:

  • Yhteen kämmekäspariin menee yhteensä n. 50 g lankaa (voit yhdistellä jämälankoja, tehdä pätkävärjätystä, miten vaan 😊)
  • Virkkuukoukku 3 ½ (tai langan paksuuden mukaan)

Siksak-virkkaustekniikoita ja -ohjeita on monenlaisia. Itse olen suosinut tätä yhtä ja samaa hyväksi havaittua 😊. Tässä siksak-tekniikassa noudatetaan seuraavaa kaavaa: 5 pylvästä, kolmeen seuraavaan silmukkaan 3 pylvästä yhteen (= virkkaa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi), 5 pylvästä, seuraavaan silmukkaan 1 pylväs + 1 ketjusilmukka+  1 pylväs samaan, 5 pylvästä, 3 pylvästä yhteen, 5 pylvästä, seuraavaan samaan 1 p + 1 ketjusilmukka + 1 pylväs …

*Vinkki: lue ensin koko ohje ja aloita vasta sitten. Tämä ohje/silmukkamäärä on mallikuvassa näkyvän kämmekkään kokoon, jonka leveys on 10,5 cm.

Aloita luomalla 40 kjs + 3 kjs (= 1 p). Takaisinpäin virkataan pylväitä, joiden määrän tulisi olla aika just eikä melkeen 😊. Ja *vinkki: jos kjs-pätkän loppupäätä lähestyessä näyttää että jako ei mene aivan tasan (silmukka puuttuu tai on liikaa) voit vähän feikata: tee kaksi samaan tai hyppää yli – kukaan ei sitä lopputuloksesta huomaa! 😊

Noudata tätä ja käännä työ kerroksen lopussa. Voit vaihdella värejä mielesi mukaan. Aloitusketjussa olevien silmukoiden määrä lasketaan edellä mainitun kaavan mukaisesti. Kannattaa siis ketjusilmukkapätkää luodessa laskea koko ajan ”5 silmukkaa, 3 silmukkaa, 5 silmukkaa, 1 silmukka, 5 silmukkaa, 3 silmukkaa, 5 silmukkaa, 1 silmukka jne – ja samaan aikaan mittailla ketjusilmukkapätkän pituutta.

Kun siksak-tilkku on valmis, taita se kahtia. Peukaloaukon kooksi olen tässä laskenut kolmen raidan verran, helpompi muistaa 😊. Toinen sivu suljetaan nurjalta puolelta neulalla ja langalla, ja tosiaan jätetään se aukko peukkua varten 😊.

Virkkaa peukaloaukon reunan ympäri kiinteitä silmukoita 3 kerrosta. Virkkaa vielä lopuksi kerros piilosilmukoita. *Vinkki: tee kuten mallikuvassa; valitse yhden raidan väri peukalon reunan väriksi. Näin se sulautuu kivemmin joukkoon eikä erotu liikaa 😊.

Voit vielä virkata kämmekkään suuaukkojen reunoihin yhden kerroksen kiinteitä silmukoita. Saat tasaisemmat kun virkkaat saumakohdan molemmin puolin pari kolme puolipylvästä.

*Loppuvinkki: aloitus-kjs-pätkä kiristää usein näissä siksak-virkkauksissa. Saat siitä väljemmän kun virkkaat aloitus-kjs-pätkän ”toiselle puolelle” kerroksen kiinteitä silmukoita. Kts. mallikuva; siinä kiristävään alareunaan on vielä virkattu kerros ks:ta (beigellä, hieman kiiltävällä langalla).

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.