Hae
Jonnan koukkuja

Isoäidinneliöpeitto + kuvion ohje

Tämän torkkupeiton valmistumisesta on jo jokunen tovi, mutta eihän nämä ”vanhene” koskaan! 😊 Siispä jaan tämän kivan ohjeen uudelleen josko joku saisi inspiraation. 😊

Idea siis on…

Tässä on siis perusideana tietenkin isoäidinneliöt/isoäidinneliötekniikka. Neliöistä on muodostettu erikokoisia ja -värisiä isompia kokonaisuuksia. Ja kun ne on yhdistelty niin hups, siinä onkin (taas) yksi peitto. 😊

Tällä tekniikalla saisi muuten kivan pöytäliinankin tehtyä, tai vaikka keinutuolille ”päällisen”. Kummassakaan ei välttämättä tarvitse virkata lopullista tuotosta suorakulmion muotoon.

Ohje ei periaatteessa ole kovinkaan monimutkainen. Keskelle on virkattu isompi kokonaisuus ja sen ympärille pienempiä – samalla ajatuksella. Ensin luodaan perus-isoäidinneliöitä.

Näillä tiedoilla liikkeelle:
 • Red Heart Soft 100 g (167 m) x 12 kerää
 • Tässä työssä on siis käytetty kuutta eri väriä ja jokaista kerää meni noin 2 kpl
 • Virkkuukouun koko 3 1/2
 • Peiton koko: 100 cm x 150 cm
Tästä se lähtee:

Luo niin monta isoäidinneliötä kuin haluat ja niin isoja kuin haluat – tai voit katsoa miten minä olen tehnyt tämän peiton. Isoäidinneliön ohjeen piirroksineen löydät täältä😊

Kun olet luonut vaikka 5 kpl tuollaisia kämmenenkokoisia isoäidinneliöitä, on aika yhdistää ne. Tällä kertaa et yhdistäkään niitä pitkistä sivuista vaan parilla neulan ja langanvedolla pikkukulmista. Yhdistä tällä tavoin (kts. mallia kuvista) kaikki virkkaamasi neliöt.

Ala tämän jälkeen virkata haluamallasi värillä ympäri tätä neliöiden kokonaisuutta. Ihan kuin virkkaisit yhtä neliötä – sama tekniikka – mutta virkkaatkin vähän isompaa tilkkua. Edelleen kulmakohtiin tutut lisäykset ja ”syvennyskohdissa” hyppäät kiinnityskohdan ohi. Siihen ei kannata virkata mitään, koska muuten työ alkaa kupruilla kun silmukoita onkin liikaa…

Voit virkata eri väreillä ja niin monta kerrosta ympäri kuin haluat (tai kts. mallia tästä peitosta). Kun mielestäsi tämä vaihe saa riittää, on aika muodostaa kokonaisuus suorakulmioksi. Virkkaa lisäyksiä päätykohtiin ja ”syvennyskohtiin”. Tämä tapahtuu niin, että ensimmäisellä kerralla virkkaat saman määrän silmukoita kuin jo on. Kulmakohdissa älä virkkaa kuin puolikkaan kulman silmukat. Käännä työ, jätä ensimmäinen silmukkarypäs väliin (hyppäät yli piilosilmukoilla) ja virkkaa kunnes kerros lähenee loppuaan – ja taas jätät viimeisen silmukkaryppään virkkaamatta. Ja taas käännät työn ja jatkat samaan malliin kunnes ei ole enää jäljellä mitään kohtaa mihin virkata. Päättele ja tee vastaavalla tavalla muihinkin kohtiin. ”Syvennyskohta” tehdään samalla tekniikalla ja jatketaan kunnes välikkö on virkattu täyteen silmukoita.

Kun kuvion ympäri on virkattu tarvittavat silmukat, pitäisi työn olla suorakulmion muotoinen. Virkkaa vielä työn ympäri isoäidinneliötekniikalla pari kerrosta pylväitä, tässäkin voit vaihdella väriä mielesi mukaan.

Mikäli olet tekemässä peittoa ja tulee aika tehdä kulmiin isot neliöt (kuten kuvissa) niin sama tekniikka pätee. Kannattaa aika ajoin vähän mittailla kasvavan neliön kokoa, että sopii hyvän puuttuvaan kohtaan. Vähän pitää jäädä vajaaksi ennen reunavirkkausta, mikäli virkkaat vaikkapa pari kerrosta pylväitä ympäri (kuten kuvissa).

Lopuksi kannattaa virkata kerros tai pari pylväitä koko työn ympäri.

10 kommenttia

 1. Satu kirjoitti:

  Onpa upea!

 2. Jonnan koukkuja kirjoitti:

  Kiitos! ❤️

 3. Anonyymi kirjoitti:

  Tavattoman kauniit..
  Olet todella taitava!

 4. Jonnan koukkuja kirjoitti:

  Kiitos! 🙂

 5. Marsana74 kirjoitti:

  Vaikuttavan hienot torkkupeitot. Hyvin onnistunut väritys ja kuviointi. Jotenkin tavallista klassisempi kansanomainen tyyli. Ihailen!

 6. Tuula kirjoitti:

  On kyllä tosi hieno torkkupeitto❣️Kiitos kun jaoit meille.

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Kiitos 🙂 Miksi pitää ohje vain itsellään kun sen julkaisulla voi tuoda hyvää mieltä. 🙂

 7. Taina kirjoitti:

  Onpa kaunis peitto. Alkoi sormet syyhytä tehdä taas uusi neulepeitto.

  • jonnankoukkuja kirjoitti:

   Kiitos. 🙂 Torkkupeittojen virkkaukseen ei kyllästy koskaan – vaikka ovatkin äärimmäisiä suuritöisiä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *