Hae
Jonnan koukkuja

Tilkkukoulu osa 2: Afrikankukka

Jos virkatut tilkut voisi (miksei muka voisi? 😊) määrittää ikään kuin ”paremmuusjärjestykseen” niin omassani afrikankukka tulisi kakkosena, heti isoäidinneliön jälkeen. Siksi siis se ansaitsee saada paikan tilkkukoulun kakkososassa, heti ykkösen eli isoäidinneliön jälkeen. 😊 (Jos missasit ykkösosan eli isoäidinneliön, se postaus löytyy täältä.)

Jaa että miksi minä arvotan juuri tämän tilkun kakkossijalle? No onhan se nyt todella nätin näköinen virkattu tilkku, ei siitä pääse yli eikä ympäri. 😊 Myös afrikankukka sopii niin moneen käsityöhön, kuten isoäidinneliötkin. Ja mikä mahdollisuus värien leikittelyllä! 😊 Mutta hei, jokainen saa arvottaa (tai olla arvottamatta) virkatut tilkut miten haluaa!

On se kyllä harvinaisen monikäyttöinen ja kaunis tilkku! 😊

Yritin selvittää tämän mystisen afrikankukan historiaa. Siis miksi juuri afrikankukka? Miksei minkä tahansa muun maan kukka? Meillä Kotona -sivusto tietää kertoa sen verran, että afrikankukan ohje on alun perin julkaistu eteläafrikkalaisessa aikakauslehdessä, ja siitä se on sitten lähtenyt kulovalkean tavoin leviämään. No riittäähän tuokin tiedoksi. 😊 Ehkä olisin kuvitellut, että joku entisaikojen ihminen kauan kauan sitten näki kauniin (afrikkalaisen?) kukan (tietysti) Afrikassa, ja hän otti siitä mallia ja ”taikoi” langoista (jo silloin? 😊) yhtä upean kopion virkkaamalla. Ja näin syntyi maaginen ja valloittava afrikankukka. 😊 Värikynää värikynää. 😊

Itse muistan virkanneeni ensimmäisen afrikankukkani ehkä joskus kymmenisen vuotta sitten. Aluksi se vaikutti – kuten kaikki virkatut tilkut – jotenkin tosi vaikealta ja monimutkaiselta. Ei se kyllä yhtään ole. 😊 Ja nykyään ohje on päässäni eikä sitä tarvitse mistään luntata.

Afrikankukkamattoja 😊

 

Afrikankukka on siis yhtä monikäyttöinen kuin isoäidinneliötkin. Siitä voi tehdä peittoja, vaatteita, asusteita, sisustusjuttuja…

Oma listani on vähintään seuraavanlainen:
 • Torkkupeittoja – isoja ja pieniä
 • Kämmekkäitä
 • Pyllyttimiä
 • Pöllöjä
 • Mattoja
 • Pöytäliinoja
 • Tyynynpäällisiä
 • Laukkuja/kasseja/pussukoita
 • Patalappuja
 • Villasukkia
 • Säärystimiä
 • Tossuja…

Tässä postauksessa kerron ohjeet tietenkin siihen tavalliseen 6-terälehden afrikankukkaan, mutta myös 8-terälehtiseen, puolikkaaseen, kolmioon ja tupla-afrikankukkamuunnokseen. 😊 Käydään myös läpi miten 6-terälehtisestä ja 8-terälehtisestä saadaan neliöt.

Afrikankukat toimivat pöllöissä ja niitä käytetään myös monessa muussa eläinfiguurissa. 😊

Jaan tässä myös omat vinkkini, jotka olen kokenut hyödyllisiksi afrikankukkien kanssa:

 • Afrikankukan voi aloittaa renkaalla tai lenkillä. Sama neuvo kuin isoäidinneliön kanssa; jos olen tekemässä afrikankukkatilkkua osana kämmekkäitä tai villasukkia, teen aloituksen lenkkiin, koska tällöin keskelle ei jää reikää 😊.
 • Jos virkataan perinteinen 6:n terälehden afrikankukka, aloitukseen tulee 6 pylväsparia, joiden väliin yleensä 1-2 ketjusilmukkaa. Afrikankukasta voi virkata myös vaikka 5:llä terälehdellä aloituksen, jolloin pylväspareja tuleekin 5 kpl. Yleensä näiden väliin kannattaa virkata vähintään 2 ketjusilmukkaa (ellei jopa 3), koska muuten aloitusrengas kiristelee liikaa.
 • 8-terälehtisen aloitus menee yleensä niin, että alkuun tehdään 8 kpl kahden pylvään sarjoja, väleihin 1-2 ketjusilmukkaa. Sen jälkeen tehdään vielä toinenkin ikään kuin välikerros (jotta kukka lähtee kauniisti ja tasaisesti kasvamaan). Toinen kerros riippuu vähän ensimmäisestä. Jos on tehty heti alkuun kahden pylvään sarjat, toistetaan tämä seuraavalla kerroksella kolmen pylvään sarjoina.
 • 8-terälehtinen voidaan aloittaa myös 8:lla yksittäisellä pylväällä, joiden väleihin 1-2 ketjusilmukkaa. Tällöin toinen kerros on seuraavanlainen: jokaiseen kjs-välikköön virkataan 2 pylvästä + 1-2 ketjusilmukkaa.
 • Kun ollaan virkkaamassa terälehdille ”raameja” (tämän myötä terälehdet tulevat esiin 😊) niin terälehtien väliset kiinteät silmukat voidaan koukata joko edellisen pylväskerroksen kautta, tai jopa vieläkin aiemmasta kerroksesta. Molemmat tavat toimii. 😊
 • Afrikankukkatilkun kokoa on helppo kasvattaa virkkaamalla esimerkiksi pylväs- tai puolipylväskerroksia tarpeen mukaan. Tällöin kukan terälehtien korkeimman kohdan silmukkaan kannattaa virkata kaksi pylvästä/puolipylvästä samaan. Näin työ lähtee kasvamaan nätisti eikä kiristä. 😊
 • Tupla-afrikankukkamuunnos on yksi tapa kasvattaa hauskasti kukan kokoa! Kun varsinainen 6-terälehden kukka on valmis, jatketaankin terälehtien jälkeen luomalla uusien terälehtien alut. 😊 Tupla-afrikankukassa on lopuksi siis 12 terälehteä.

Koira ja afrikankukkatyyny 😊 Pengoin vanhoja kuvakansioita ja tämä tuli vastaan. En edes muistanut moista … 😊

Ja sitten itse ohjeisiin 😊

 

AFRIKANKUKKA 6 TERÄLEHDELLÄ

1.krs: Virkkaa lenkkiin seuraavasti: 3 kjs (= 1 p) 1p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs, 2 p, 1 kjs. Päättele ps:lla ensimmäiseen kjs:aan.

2.krs: Virkkaa jokaiseen kjs-kaareen seuraavasti: 2 p, 2 kjs, 2 p. Toista vielä 5 kertaa.

3.krs: Jatka seuraavasti: virkkaa jokaiseen kjs-kaareen 7 p, 1 kjs. Toista vielä 5 kertaa.

4.krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 ks ja tee pylväsryhmien väliin 1 ks niin, että viet koukun 2. krs:n läpi kahden p-ryhmän väliin. Näin muodostuvat terälehdet.

< Virkkaa tarpeen mukaan lisää kerroksia, joko ks:ta, puolip:tä, p:tä… >

 

 

AFRIKANKUKKA 8 TERÄLEHDELLÄ, JA SIITÄ NELIÖKSI

1.krs: Luo aloituslenkkiin 8 kpl 2 p:ään sarjoja, väleihin aina 2 kjs.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-kaareen 3 p, 1 kjs. Toista kerros loppuun.

3.krs: Virkkaa jokaiseen kjs-kaareen seuraavasti: 2 p, 2 kjs, 2 p. Toista vielä 7 kertaa.

4.krs: Jatka seuraavasti: virkkaa jokaiseen kjs-kaareen 7 p, 1 kjs. Toista vielä 7 kertaa.

5.krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 ks ja tee pylväsryhmien väliin 1 ks niin, että viet koukun 2. krs:n läpi kahden p-ryhmän väliin. Näin muodostuvat terälehdet.

6.krs: Seuraavaksi luodaan neliön muoto: valitse kohta, josta on tehty pitkä kiinteä silmukka (yksi tulevista kulmakohdista): laske kolme silmukkakohtaa ennen tulevaa kulmaa ja lähde virkkaamaan seuraavasti: 1 puolip, 1 p, 1 pp, 2 kjs – ja kulman toiselle puolelle käänteisesti 1 pp, 1 p, 1 puolip. Seuraavat kaksi terälehden kohtaa kiinteitä silmukoita, yhteensä 10 ks. Ja taas seuraava kulmakohta: 3 s:aa ennen kulmaa aloita taas näin: 1 puolip, 1 p, 1 pp, 2 kjs – ja kulman toiselle puolelle käänteisesti 1 pp, 1 p, 1 puolip. Jatka samalla kaavalla kerros loppuun; huomaat 4 kulmaa muodostuneen.

7.krs: Virkkaa kerros puolipylväitä, kulmakohtiin 2 ½ p, 2 kjs, 2 ½ p.

< Virkkaa kerroksia tarpeen mukaan, viimeiseksi kerros ks:ta. >

Kukkapeiton kukat ovat 8-terälehtisiä, ja ne on virkattu neliöiksi.

6:N TERÄLEHDEN AFRIKANKUKASTA NELIÖKSI = KUVASARJA

6-terälehtisen kukan neliöksi virkkaaminen on helpointa esitellä kuvallisesti. Kuvaan on merkitty 4 kohtaa, joihin luodaan kulmat. Tällaiseen kulmakohtaan tulee silmukoiden väliin 2 ketjusilmukkaa. Jatkokerroksilla näihin kulmien lisäyskohtiin tehdään uudet lisäykset ja näin muodostuu pikku hiljaa neliö 😊.

 

Kukkapeiton reunoihin on virkattu puolikkaat afrikankukat. Näin peiton reunoista saadaan tasaisemmat kuin jos jättäisi 6-kulmioiden kanssa. Makuasia, kukin tyylillään. 😊

 

PUOLIKAS AFRIKANKUKKATILKKU (6-TERÄLEHDEN KUKKA)

1 krs: Luo 5 kjs, yhdistä ps:lla renkaaksi. Virkkaa renkaaseen 4 kjs (= 1 p + 1 kjs) 2 p + 1 kjs + 2 p + 1 kjs + 2 p + 1 kjs + 1 p. Päättele väri.

2 krs: Ota uusi väri. Käännä nurja puoli ulospäin eli älä jatka oikealle puolelle ja virkkaa siihen seuraavaksi: edellisen kerroksen aloituskjs-pätkään 4 kjs (= 1 p + 1 kjs) ja ensimmäiseen kjs-välikköön 2 p, seuraavaan kahteen kjs-välikköön 2 p + 2 kjs + 2 p, viimeiseen kjs-välikköön 2 p + 2 kjs + 1 p.

3 krs: Käännä työ ja virkkaa ensimmäiseen kjs-välikköön 3 kjs (= 1 p) 4 p + 1 kjs, seuraavaan kahteen kjs-välikköön 7 p + 1 kjs, viimeiseen kjs-välikköön 5 p.

4 krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen s:aan 1 ks, terälehtien väliin pitkä ks niin, että viet koukun 1 krs:n pylväsparin välikön kautta (kts mallia kuvasta).

Puolikas 8-terälehden kukka näyttää tältä.

PUOLIKAS AFRIKANKUKKATILKKU (8-TERÄLEHDEN KUKKA)

*Värinvaihdot voit tehdä mielesi mukaan tai katsoa mallia kuvasta. 😊

1.krs: Virkkaa lenkkiin 4 kjs (= 1 p + 1 kjs), 5 pylvästä ja jokaisen jälkeen 1 kjs (ei viimeisen p:n jälkeen). Yhteensä 6 p. Kiristä aloitusnarusta keskireikä umpeen.

2.krs: Käännä työ ja jatka: 3 kjs ( = 1 p ) ja seuraavaan kjs-välikköön 1 p + 2 kjs, seuraaviin 3:een kjs-välikköön 2 p + 2 kjs, viimeiseen kjs-välikköön 1 p ja kerroksen viimeiseen p:seen 1 p.

3.krs: Vaihda väri ja jatka edellisen kerroksen oikealta puolelta. Virkkaa 1:een p:een 1 p ja kjs-välikköön 1 p + 2 kjs + 2 p. Virkkaa seuraaviin 2:een kjs-välikköön 2 p + 2 kjs + 2 p. Viimeiseen kjs-välikköön 2 p + 2 kjs + 1 p ja kerroksen viimeiseen p:een 1 p.

4.krs: Käännä työ ja virkkaa edellisen kerroksen aloituspylväisiin (2 kpl) uudet p:äät ja kjs-välikköön 5 p + 1 kjs. Seuraaviin kahteen kjs-välikköön 7 p + 1 kjs. Viimeiseen kjs-välikköön 5 p ja kerroksen viimeisiin pylväisiin kumpaankin 1 p.

5.krs: Älä käännä työtä vaan aloita seuraava ks-kerros eri värillä samalle puolelle. 1 ks jokaiseen paitsi terälehtien väliin pitkä ks.

6.krs: Älä käännä työtä vaan vaihda väri ja aloita seuraavasti: 4 kjs ( = 1 pp ), 1 p 1 puolip. Seuraavaksi jokaiseen s:aan 1 ks kunnes tullaan tilkun puolikkaan keskikohtaan: aloita 3 silmukkakohtaa ennen (kuten kokonaisessakin tilkussa) 1 puolip, 1 p, 1 pp, 2 kjs – ja kulman toiselle puolelle käänteisesti 1 pp, 1 p, 1 puolip. Seuraavaksi 1 ks jokaiseen kunnes 3 s:aa ennen loppua 1 puolip, 1 p ja 1 pp.

7.krs: Käännä työ ja virkkaa 2 kjs ( = 1 puolip ), *jokaiseen s:aan 1 puolip*, paitsi keskikohdan ”kulmaan” 2 puolip + 2 kjs + 2 puolip. Jatka loppuun saakka *_*.

8.krs: Virkkaa 1:een s:aan 3 kjs ( = 1 p ), *jokaiseen s:aan 1 p*, keskikohdan ”kulmaan” 2 p + 2 kjs + 2 p, loppuun saakka *_*.

9.krs: Käännä työ ja toista edellinen kerros.

10.krs: Käännä työ ja virkkaa jokaiseen s:aan 1 ks, ”kulmakohtaan” 1 ks + 1 kjs + 1 ks. Jatka ks:ta vielä tilkun alareunan läpi.

Näissä virkatuissa afrikankukkatossuissa on pohjassa käytetty sekä 5-terälehtistä että 3-terälehtistä kukkaa (pienempi kuva). 😊

KOLMIO-AFRIKANKUKKA

1.krs: Virkkaa lenkkiin seuraavasti: 3 kjs (= 1 p) 2 p, 3 kjs, 3 p + 3 kjs, 3 p + 3 kjs.

2.krs: Virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen kjs-kaareen 2 p + 3 kjs + 2 p + 2 kjs; yhteensä 3 kertaa.

3.krs: Virkkaa jokaiseen ed. krs:en kjs-kaareen 9 p + 3 kjs – tee ps ed. krs:en ”siirtymäkohtaan” (eli 2 kjs:n kohtaan), tee uudet 3 kjs ja siirry seuraavaan kjs-kaareen ja siihen taas 9 p. Toista kerros loppuun.

4.krs: Virkkaa jokaiseen pylvääseen 1 ks ja tee pylväsryhmien väliin 1 pitkä ks niin, että se ulottuu 1.krs:een asti. Ed krs:en ”siirtymäkohtaan” kumpaankin kjs-kaareen 3 ks:aa.

5.krs: Virkkaa 1 p jokaiseen s:aan paitsi terälehtien korkeimpiin kohtiin 1 p + 3 kjs + 1 p samaan.

< Virkkaa tarvittaessa tilkun ympäri lisää kerroksia. >

Tupla-afrikankukalla saat kivasti lisättyä kokoa ja näyttävyyttä! 😊

TUPLA-AFRIKANKUKKA

< Ohje jatkaa siitä mihin perinteinen afrikankukka loppuu eli kun on tehty se 1 ks jokaiseen silmukkaan -kerros, ja pitkät ks:at terälehtien väliin.>

1.krs: Virkkaa vielä samanvärisellä langalla uusi kierros kukan ympäri siten, että terälehtien määrä tulee tuplaantumaan. Valitse terälehden korkein kohta ja virkkaa siihen kiinteä silmukka. Tee heti perään 4 ketjusilmukkaa ja yhdistä kiinteällä silmukalla terälehtien välikohtaan. Tee taas 4 uutta ketjusilmukkaa ja yhdistä seuraavaan terälehden korkeimpaan kohtaan. Toista näitä kiinteä silmukka – ketjusilmukkakaaria kierros loppuun.

2.krs: Vaihda väriä ja tee kuten normaalistikin tekisit afrikankukassa seuraavaksi. Jokaiseen ketjusilmukkakaareen seuraavassa järjestyksessä: 2 p, 2 kjs, 2 p. Jatka kerros loppuun.

3.krs: Seuraavaksi taas jokaiseen kjs-kaareen 6 p, 1 kjs. Tee kerros loppuun.

4.krs: Vaihda väriä ja tee taas kuten normaalissakin afrikankukan virkkauskohdassa eli ”erottelet” terälehdet virkkaamalla kiinteitä silmukoita ja välikohdissa pitkillä kiinteillä silmukoilla.

5.krs: Virkkaa kerros kiinteitä silmukoita siten, että terälehtien korkeimman kohdan silmukkaan virkkaat 2 ks, ilman väliin tulevaa kjs:aa.

6.krs: Tee viimeinen kerros piilosilmukoita jokaiseen ks:aan.

Afrikankukka on löytänyt tiensä myös joululiinan keskelle. 😊

Alla linkkejä virkkaamiini afrikankukkakäsitöihin 😊

 

Afrikankukkavillasukat

Afrikankukkamekko

Virkatut afrikankukkasukat

Virkatut afrikankukkakämmekkäät

Afrikankukkapöllö

Afrikankukkamatto

Afrikankukkapatalaput

Jätti-afrikankukkamatto

Afrikankukkapyllytin (Kotiliesi)

 

*Valokuvat ja kaaviopiirros: Jonna Kirjavainen / Jonnan koukkuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *