Hae
Jonnan koukkuja

Auringonkukkavillasukat

Nämä sukat jos mitkä sopivat tähän hetkeen täydellisesti! 😊 Auringonkukkien kukkimisaika on niinkun juuri NYT, ja toisaalta pikku hiljaa syksy hiipii tuoden tullessaan kylmempiä ilmoja = oiva syy käyttää kauniita villasukkia! 😊

Nämä auringonkukkavillasukat eivät toki ole ajatukseltaan ensimmäiset laatuaan. Näissä on uutta se, että pääväri onkin musta, aiemmin on tullut tehtyä vain valkoisella pohjalla. Kivat näistä kyllä tuli, vaikkakin aikamoinen duuni. Ihan heti en jaksaisi uusia aloittaa…

Tässä kuitenkin ohje eli tartu koukkuun ja puikkoihin! 😊

 

Tarvitset:
  • Mustaa lankaa (House Sulo, yhteensä 150 g)
  • Keltaista lankaa (Red Heart Soft, noin 100 g)
  • Ruskeaa + beigeä lankaa (Red Heart Soft + Novita, molempia noin 100 g)
  • Virkkuukoukku 3 ½
  • Puikot 4 mm

 

*Lankojen menekki riippuu tietenkin siitä, kuinka pitkät varret teet ja miten paljon neulot erivärisiä raitoja mukaan. Mallisukat ovat kokoa (noin) 39 ja varret ulottuvat miltei polveen saakka.

*Virkataan ensin yhtä sukkaa varten 2 kpl auringonkukkaneliöitä. Tilkun koko muodostuu sen mukaan minkä kokoinen pohje on. Kerrosten määrä siis kannattaa mittauttaa aina jalan kanssa 😊. Kaksi tilkkua yhdistettynä pitäisi mennä jalan ympäri pohkeen kohdalta.

Auringonkukkatilkku

1.krs: Virkkaa lenkkiin 3 kjs (= 1 p), 15 p, sulje ps:lla.

2.krs: Vaihda väri. Virkkaa jokaiseen ed.krs:en p:een 3 puolipylvästä siten, että jätät jokaisesta viimeisen langankierron koukulle ja vedät ne kerralla + sen jälkeen aina 1 kjs.

3.krs: Vaihda väri keltaiseen. Virkkaa jokaiseen kjs-välikköön seuraavasti: 3 pitkää pylvästä siten, että jätät jokaisesta viimeisen silmukan vetämättä ja vedät kaikki silmukat kerralla. Virkkaa vielä 2 ketjusilmukkaa ja siirry seuraavaan välikköön. Toista vielä 15 kertaa.

4.krs: Vaihda väri. Virkkaa kjs-välikköön 4 kjs (=1 pp) 2 pp (= kulman puolikas), seuraavaan kolmeen kjs-välikköön 3 p jokaiseen. Taas kulma: 3 pp + 2 kjs + 3 pp. Vuorottele näitä kahta kerros loppuun niin että tilkussa on lopulta 4 kulmaa. Muista aloituskulmakohdan toinen puolikas (3 pp + 2 kjs) päättää kerroksen.

< Tarkastele oman tilkkusi kokoa (ja jalan/pohkeen ympärysmittaa) kuinka ison tilkun tarvitset. Virkkaa tarvittaessa lisää kerroksia!> 😊

< Mallisukissa on keltaisen auringonkukkaterälehtikerroksen jälkeen virkattu isoäidinneliötekniikalla yhteensä 4 kerrosta. >

Tilkkujen yhdistäminen
  • Mallisukissa tilkut on yhdistetty toisiinsa nurjalta puolelta siten, että jokainen ketjusilmukkavälikkö (jokainen isoäidinneliöitä virkannut tietää mikä se ketjusilmukkavälikkö on 😊 ) yhdistetään vastakappaleeseensa samasta kohtaa kiinteällä silmukalla. Välikohdat ”harpataan yli” 3-4:llä ketjusilmukalla ja taas seuraavat kahden tilkun kjs-väliköt yhdistetään kiinteällä silmukalla. Lisätietoa ja kuva tästä tekniikasta löytyy täältä. Voit toki yhdistää neulalla ja langalla, piilosilmukoilla, jollain omalla hyvällä tekniikalla… 😊
  • Virkkaa sen jälkeen ylä- ja ala-aukkojen suulle kerrokset ks:ta vielä samalla värillä (tässä musta).
  • Jatketaan yläosalla: poimi virkkuukoukun avulla työn reunasta 48 silmukkaa – jos ei ihan tule tasan niin joku 4:lle jaollinen määrä. Jaa neljälle puikolle / pyöröpuikoille.
  • Neulo muutama kerros aina oikeaa neuletta ja vaihtele värejä kuten mallisukissa – tai vaihda värit mielesi mukaan. Aloita sitten joustinneule: tässä 3 o, 3 n. Päättele kun pituus on sopiva.
  • Siirrytään alaosaan: neulo tilkun jälkeen haluamasi määrä raitoja kuten mallisukassa tai miten vaan. Sen jälkeen aloitetaan kantatilkku. Sen verran opastan tässä kohtaa, että mikäli haluat, että auringonkukka näkyy etupuolella kokonaisuudessaan (eikä sauma mene siis keskeltä edessä) niin muistathan luoda kantatilkun niin, että 1. ja 4. puikon vaihtumiskohta tulee työn taakse keskelle (eli tilkkukohdan keskelle).
  • Muutoin itse olen tästä eteenpäin tehnyt Novitan sukkaohjeella, joka on paras 😊. Tässä linkki siihen.
  • Sitten vielä se toinen samanlainen sukka … 😊, mutta kärsivällisyys kyllä palkitaan!

Psst… Aiempia auringonkukkavillasukkia löydät täältä. 😊

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *