Hae
Jonnan koukkuja

Neulotut lapaset joustinneulepalmikolla

Miksi neuloa tavalliset lapaset kun voi tehdä pienellä twistillä? 😊 Olen aiemmin neulonut ranteenlämmittimet tällä idealla – nyt ajattelin jalostaa vähän pidemmälle ja tein neulotut lapaset joustinneulepalmikolla. Se muuten ei ole vaikea neuloa, joten puikot käteen ja hommiin! 😊

 

Tarvitset:
  • Lankaa yhteensä noin 100-150 g (riippuen kuinka pitkän varren haluat)
  • Puikot 4 mm
  • Apupuikko palmikkoa varten (ei välttämätön)

 

Mallilapasista olen neulonut kahta eri kokoa. Pienempi koko on suurin piirtein naisten käsinekokoa XS / S. Seuraava on sitten piirun verran isompi, suurin piirtein kokoa M. Tosin tämä joustinneulepalmikko myötäilee hyvin – oli sitten pienempi tai isompi käden koko. 😊

Kun lapasta ei pidä kädessä niin se näyttää vähän säälittävältä kokoon kutistuneelta, mutta se ei sitä ole! 😊 Käteen puettaessa lapanen ”istuu paikkaansa” – no kuin lapanen! 😊

Tästä liikkeelle

XS / S -koon lapasissa on yhteensä 48 silmukkaa, M -koon lapasissa 56 silmukkaa. Luo siis halutun kokosi mukaisesti silmukoita ja jaa ne kolmelle puikolle niin, että kuviopuolen puikolle (eli kuvio tulee kämmenen selkämykseen) tulee saman verran silmukoita kuin on kahdella puikolla yhteensä. Ja tämä on se tärkein huomio: jako ON erilainen vasemmassa ja oikeassa kädessä.

  • Vasemman käden lapasessa palmikkopuikko on 1.puikko. Silloin silmukkajako kolmelle puikolle menee näin XS/S -koossa: 24-12-12. M -koossa: 28-14-14.
  • Oikean käden lapasessa palmikkopuikko on 3.puikko. Silloin silmukkajako kolmelle puikolle menee näin XS/S -koossa: 12-12-24. M -koossa: 14-14-28.

Näissä lapasissa peukalo on tehty kiila -menetelmällä eli aikalailla ranneosuuden jälkeen aletaan lisäämään pikku hiljaa silmukoita peukaloa varten, ja kun silmukoita on tarpeeksi, ne poimitaan esim. langanpätkälle (joka solmitaan kiinni ettei silmukat karkaa 😊) odottamaan neulomistaan (joka tehdään työn loppuvaiheessa). Peukaloa tehdessä peukalon kiilalisäykset tehdään 1. ja 3. puikon väliin.

*Toki saa neuloa peukalot ihan omallakin tyylillä ja tutuksi tavaksi havaitulla keinoilla (omalla vastuulla😊).*

Olen siis aiemmin neulonut ranteenlämmittimet samantyyppisesti, se ohje on hyvin samankaltainen ja tässä siihen linkki.

Ohjeet & vinkit

Opastan tästä eteenpäin samantyylisesti, mutta erona on se peukalo ja loppupäättely. Ja sen verran vinkkinä kerron, että joustinneuleen silmukkajako kannattaa tehdä niin, että aloittaa 1.puikon aina oikeilla silmukoilla ja varsinaisen palmikkopuikon päättää myöskin oikeilla silmukoilla. Tämä siksi, KOSKA jos kaksi viimeistä tai ensimmäistä silmukkaa ovat nurin -silmukoita, jouduttaisiin neulomaan kaikki kiilalisäykset nurin -silmukoina JA lopputulos olisi jotenkin outo… 😊

  1. Luo kokosi mukainen määrä silmukoita (48 / 56). Jaa kolmelle puikolle kuten yllä opastettu.
  2. Alkuun joustinneuletta 2 o, 2 n 10 krs:en verran (varmista, että kerroksen ekat ja vikat ovat oikein -silmukoita).
  3. Vasemman käden palmikko siis 1. puikko, oikean käden 3.puikko. Joustinneulepalmikko on molemman kokoisissa lapasissa 16 silmukan verran – ja nämä ovat palmikkopuikon keskimmäiset silmukat. Neulo sitä ennen olevat silmukat (4 tai 6) kuten joustinneule tähänkin saakka, ota sitten apupuikolle 8 silmukkaa ja jätä työn eteen. Jatka seuraavat normaalisti ja lopuksi apupuikolta. On tärkeää, että neulot silmukat kuten joustinneuletta koko ajan. Palmikon jälkeiset 2 kerrosta kannattaa palmikkopuikon silmukat neuloa hieman kireämmin jottei jää löysiä kohtia. 😊
  4. Palmikon jälkeen neulotaan 10 kerrosta väliin, ja sitten taas palmikko kuten 3.kohdassa.
  5. Kun ranneosa on mielestäsi sopivan mittainen, aloitetaan peukalon lisäykset ja samalla muut puikot kuin palmikkopuikko, aletaan neuloa koko ajan oikeaa.
  6. Kummankin kokoisiin lapasiin on peukaloa varten luotu 12 uutta silmukkaa.
    • Peukaloa tehdessä siis peukalon kiilalisäykset tehdään 1. ja 3. puikon väliin.
      • Aloita ensimmäinen lisäys 3.puikon lopussa ja heti perään 1.puikon alussa; ennen viimeistä silmukkaa JA 1.:n puikon alussa 1.:sen silmukan jälkeen. Käytännössä lisäys on tässä kohtaa langankierto puikolle, joka seuraavalla kerroksella neulotaan siistiksi takareunastaan. Lisäykset joka kolmannella kerroksella.
    • Kun olet luonut peukaloa varten 12 s:aa, poimi ne odottamaan esim erilliselle langalle (nouki luodut silmukat vaikka virkkuukoukulla).
Jatka suljettua neuletta palmikkokuvioineen kuten tähänkin saakka
  1. Kun lapanen alkaa peittää pikkurilliä, on aika aloittaa kavennukset. Jatka silti mahdollisuuksien mukaan palmikkoa loppuun saakka.
    1. Vasemman käden lapanen:
      1. Kavenna 1.puikon alussa ylivetokavennuksella (neulo ensin 1 oikein, sitten nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja saman puikon loppuun tultaessa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein. 2.puikon alussa ylivetokavennus ja 3.puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein.
    2. Oikean käden lapanen:
      1. Kavenna 1.puikon alussa ylivetokavennuksella. 2.puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein. 3.puikon alussa ylivetokavennus ja 3.puikon lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen, 1 silmukka oikein.
    3. Tee aluksi kavennukset joka toisella kerroksella kunnes jäljellä on puolet silmukkamäärästä. Sitten jokaisella kerroksella kunnes jäljellä on 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se vielä jokaisen silmukan läpi, kiristä ja päättele.
Peukalo

Poimi lopuksi puikoille peukaloa varten luodut silmukat ja poimi lisäksi lapasen peukaloaukon reunasta 6 silmukkaa. Neulo aina oikein suljettua neuletta kunnes peukalo peittyy. Kavenna aina 2 s yhteen jokaisen puikon lopussa, päättele lopuksi.

Samat tumput yksivärisinä. Toimii!

2 kommenttia

  1. Milla / https://www.moonshapedlittlebox.fi/ kirjoitti:

    Ihanan värikkäät lapaset! ❤️ Kaunis malli ja helposti saa hyödynnettyä ylijäämälangat tällaisiin. ^^

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Kiitos ❤️. Tämäkin yksi todella hyvä jämälankakohde! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *