Ahvenen matka merestä pöytään + pari ahvenohjetta
Välillä on kiva päästä helpolla – toisinaan taas kunnon vaivannäkö on varsin palkitsevaa. Nyt ollaan tuon jälkimmäisen jäljillä. Käytännössä siis; mitä vaiheita vaaditaan, jotta se herkullisesti höyryävä paistettu ahven on enää haarukan mitan päässä makunautinnosta?
Loppupeleissä on kyse kuitenkin varsin kotikutoisesta meiningistä: kaivetaan matoja ja lähdetään kalaan. Ollaan hyvin maanläheisten asioiden kanssa tekemisissä. On likaista, märkää ja säästä riippuen kuumaa tai kylmää. Kalastaminen kuitenkin on sen sortin intohimo, että kaupunki-ihminen on kummasti myyty epämukavuuksienkin edessä 😊.
Matojen kaivuu saa Hugossa aina aggressiot pintaan. 😊 |
Madot siis kaivettu, kalastusvehkeet kunnossa – ahven syö parhaiten jigillä pilkkien, jossa isohko mato – eikun veneeseen ja apajien ääreen. Luonnollisesti kaislikon ääressä on tuottoisinta, enempää kalanainen ei voi paljastaa 😊. Kärsivällisyys usein palkitaan, joten sitä mukaan reippaalla otteella. Toisinaan kala vaan ei syö, sekin täytyy hyväksyä.
Ahven syö parhaiten jigillä, johon pujotetaan isohko kastemato. Jigiä vedellään pohjaa pitkin, nostellaan ja lasketaan vuoronperään. |
Kun sitten käy niin onnellisesti, että a) kala syö, b) kala on sopivan kokoista ja c) kala on ”laadukasta lajia” – niin rantautumisen jälkeen on edessä perkausvaihe. Easy way or the hard way – kumpikin käy. Fileet on kiva ja helppo paistaa pannulla, mutta vaatii kuitenkin taitoa osata fileoida. Helpompi tapa on yksinkertaisesti poistaa sisälmykset – ja valmista.
Yksinkertainen ohje: mausteet ja voinokare kalan sisään ja vuoka uuniin. 😊 |
Uunissa kypsyneet ahvenet ovat varsin maukkaita sekä helppoja valmistaa. Makunautinnon perusteella paistetut ahvenfileet ja uuniahven ovat todella lähellä toisiaan. On ihan muista tekijöistä kiinni, kummalla tyylillä haluaa toteuttaa. Tässä ohjeet sekä uuniahveniin että ahvenrulliin uunissa.
Ahventa uunissa (G + L)
- Kokonaisia perattuja ahvenia 2-3 kpl
- Merisuolaa
- Sitruunamehutiivistettä pari tippaa
- Yrttimaustetta
- Voita (L)
Ahvenfileistä voi valmistaa myös herkullisia rullia, jotka kypsyvät uunissa nopeasti. 😊 |
Ahvenrullat uunissa (G + L)
- Ahvenfileitä 8
- Mausteseosta (sekaisin himalajan suolaa, kalamaustetta ja valkosipulista yrttimaustetta)
- Voi-rypsiöljyseosta voiteluun
- Kylmäsavulohta
Ahvenet ovat kyllä makoisia, täytyy vaan hyväksyä ruotoisuus. Loput pois lautasella.