Hae
Jonnan koukkuja

DIY: suomusäärystimet palmikoilla

Miksi säärystimien pitäisi olla aina sitä tasapaksua joustinneuletta? No itseasiassa ei todellakaan tarvitse! ?Näitä säärystimiä kehtaa todellakin pitää lahkeiden ulkopuolella. Värimaailma on toki sellainen, jonka jokainen saa itse valita; räikeä pinkki eri sävyineen on vain yksi esimerkki – valitse vaikkapa kauniita ruskan värejä, jotka sointuvat kivasti toisiinsa! ?

Miten sitten lähdetään liikkeelle?

Ihan ensiksi tietoiskuna sellainen, että nämä aloitetaan sieltä loppupäästä eli siitä osasta joka tulee lähelle jalkaterää/kenkää. Suomuvirkkaus kun toimii niin, että se kasvaa ikään kuin alhaalta ylöspäin. Mikään ei tietysti kiellä aloittamasta mistä vaan (!), mutta suosittelen näin päin. Suomuosuus kiristää vähän eri lailla ja sen leveys vaikuttaa siihen, saatko vedettyä säärystimen jalkaan ylipäätään… Siksi suosittelen aloittamaan suomuilla, jotta osaat laskea mahtuuko tekele jalkaasi! ?Varsi tulee kuitenkin joustamaan, mutta toisaalta myös hieman kapenee, koska palmikot…
Tässä on käytetty kahta erilaista lankaa, molemmat enemmän tai vähemmän monisävyisiä punaisia. Suomuvirkkauksen viimeinen suomukerros on jo aloitettu varren langalla, jolloin värimaailma ei katkea heti tekniikoiden välikohtaan. Mutta tässäkin saa soveltaa ihan oman maun mukaan.

 

Tässä siis ohjeita ja pari vinkkiä:

  • Lankaa menee n. 100 g / säärystin. Tässä tapauksessa siis 50 g / suomuosa ja 50 g / varsiosa. Riippuu tietysti kuinka pitkäksi virkataan/neulotaan.
  • Suomuosa on aloitettu luomalla 70 kjs ja yhdistetty ps:lla yhdeksi isoksi ympyräksi. Siitä on lähdetty tekemään ”suljettua suomuvirkkausta” tällä perusohjeella.
  • Itse teen niin, että virkkaan jokaisen suomukerroksen jälkeen vielä yhden kerroksen kiinteitä silmukoita, jotta suomukerroksesta tulee jämäkämpi. Sitten vasta luon seuraavan suomukerroksen ”pohjan” eli vuorotellen paripylväs ja yksi pylväs.
  • Suomukerroksia on virkattu 5, viimeinen eli viides on jo aloitettu varren värisellä langalla. Lisäksi viimeisestä kerroksesta on karsittu yksi suomu pois, jotta työ hieman kapenee vartta kohti. Käytännössä siis suomun pohjustuskerroksella hyppäätkin jossain kohdassa sen verran yli pylväitä luodessa, että muodostuu yksi suomu vähemmän.
  • Kun on aika vaihtaa varsiosan neulomiseen: käy kätevimmin pyöröpuikoilla. Varsiosaa varten on poimittu 54 silmukkaa, käytännössä siis virkkuukoukun ja langan avulla viimeisen suomukerroksen päältä. Näin saadaan palmikkokaavio säännölliseksi eli jokaiseen palmikkokohtaan varataan aina 6 oikein silmukkaa, välikohtiin 3 nurjaa silmukkaa. Neulo 7 kerrosta ensin näin.
  • Seitsemännen kerroksen jälkeen aloitetaan palmikko eli apupuikko käyttöön: poimi aina 3 silmukkaa apupuikolle ja siirrä työn taakse, neulo seuraavat 3 normaalisti oikein ja lopuksi apupuikolta loput 3 oikein. Sitten taas nurja osuus (3 s) normaalisti ja taas palmikon vuoro. Neulo palmikko aina joka seitsemänteen kerrokseen.
  • Vartta voit jatkaa niin pitkälle kuin haluat. Tässä on neulottu vielä joustinneuletta lopuksi muutama kerros (3 o, 3 n). Päätä työ lopuksi ylivetokavennustekniikalla, täällä selkeä ohje.
  • Sitten vielä toinen samanlainen säärystin… ?

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *