Hae
Jonnan koukkuja

Virkatut siksak-kämmekkäät

Virkatut siksak-kämmekkäät ovat kyllä yhdet helpoimmista tehdä: Virkkaa tasona siksak-tilkku ja sulje toinen sivu neulalla ja langalla (jätä peukaloaukko 😊) – ja meillä on valmis siksak-kämmekäs! Juuri tätä helpommaksi ei voi kämmekkään virkkaus mennä.

Näissä ihanan pehmeissä kämmekkäissä on käytetty Dropsin Big Merino lankoja. Olen vast’ikään tutustunut tähän lankaan (aikaisempi käsityö olivat nämä palmikko-ranteenlämmittimet 😊 ) ja täytyy sanoa, että on kyllä hyvän tuntuinen lanka! Itselleni langalla on hyvinkin suuri merkitys: se ei pelkästään riitä, että on kivannäköinen. Jos pitää nimetä kolme tärkeää pointtia, ne ovat:

  1. Langan koostumus eli millaista siitä on tehdä haluamansa käsityö (virkattu / neulottu). Jos langasta lähtee esim helposti erillisiä säikeitä, tietää että sitä on inhottava työstää.
  2. Pehmeys. Kyllä vaan. Tämä on erityisen tärkeä, jos virkkaa tai neuloo työtä vauvalle/lapselle. Mutta kyllä se vaan on kivempaa vetää jalkaan ne pehmeät villasukat kuin kivikovat koppurat.
  3. Lopullinen jälki. Riippuu toki myös tekijän käsialasta, mutta jos nyt ajatellaan sitä omaa kädenjälkeä. Vaikka olisi kuinka tasaista niin huonolaatuinen lanka tulee ja pilaa kaiken.

Dropsin Big Merino täyttää edellä mainitut kriteerit ja sopii mielestäni kaikenlaisiin käsitöihin. Yhtä lailla siitä voi tehdä vaatteita ja asusteita kuin sisustusjuttujakin! 😊

Mutta nyt ohje kehiin! 😊

Tarvitset:

  • Langan menekki: 3 x 50 g Drops Big Merino -lankaa (100 % Wool)
  • Virkkuukoukku: 3 ½

 

Siksak-kämmekkäät

  • Värinvaihdot voit tehdä oman maun mukaan tai kuten mallissa.
  • Muista tehdä lisäys (kaksi pylvästä yhteen silmukkaan) aina alussa sekä lopussa.
  • Joka kerroksen alussa kolme ketjusilmukkaa lasketaan yhdeksi pylvääksi.
  • Vinkki: kun vaihdat väriä, jätä lankaa 10-15 cm pätkä, jolla voit sulkemisvaiheessa ommella sivut kiinni kyseisillä väreillä.
  1. Luo 40 kjs + 3 kjs ( = 1 p )
  2. Virkkaa takaisinpäin pylväitä seuraavasti:
    1. 5 p, 3:een seuraavaan s:aan 3 p yhteen (= virkkaa 3 pylvästä viimeistä langankiertoa ja läpivetoa vaille valmiiksi, kierrä lanka koukulle ja vedä kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi), 5 p, seuraavaan silmukkaan 1 p + 2 kjs + 1 p samaan, 5 p, 3 p yhteen, 5 p, seuraavaan samaan 1 p + 2 kjs + 1 p, 5 p, 3 p yhteen, 4 p, viimeiseen s:aan 2 p samaan.
    2. Käännä työ ja toista edellinen kohta. Muista alkuun 3 kjs. Kannattaa jokaista kerrosta edetessä laskea pylväitä ja sitä, että ne virkataan oikeisiin kohtiin.
    3. Päättele lopuksi langat siististi.
    4. Voit virkata aloitusreunaan kerroksen kiinteitä silmukoita = tulee nätimpi eikä reuna kiristä. 😊

  1. Kun tilkku on haluamasi kokoinen, taita se kahtia. Jos teit erivärisiä kerroksia, katso että kiinnitykset tulevat samanväristen kanssa oikeisiin kohtiin. Mallikämmekkäissä on peukalon kohdalle tehty tarkoitukselle 5 kerrosta samalla värillä. Näin lopputulos on mielestäni siistimpi kun ei tarvitse ”sotkea” erivärisiä lankoja keskenään.
  2. Sauma ommellaan kiinni neulalla nurjalta puolelta ja niillä langanpätkillä, joita jäi jokaisen värinvaihdon jälkeen. Jätä peukaloa varten vähintään 4 kerroksen kokoinen aukko.
  3. Virkkaa peukaloaukon ympäri kiinteitä silmukoita ensin 1 krs. Toisella kerroksella kavenna peukalon tyvikohdasta 3 ks:aa niin, että virkkaat ne yhteen (ota jokaisesta langankierrot koukulle ja vedä lanka lopuksi kaikkien läpi).
  4. Virkkaa 3.krs kuten 2.krs, mutta kavenna peukalon tyvikohdassa 2 ks:aa yhteen. Päättele kerroksen lopussa tai jos haluat virkata lisää kerroksia niin jatka niillä.

Psst… Nämä eivät ole ensimmäiset siksak-kämmekkäät, jotka olen virkannut. Täältä löydät myös syksyisemmän version ruskan väreissä. 😊 ⇓⇓⇓

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *