Hae
Jonnan koukkuja

Pätkävärjätyt jämälangat – ongelma vai mahdollisuus?

Siinäpä se kysymys tulikin. Käytännössä pätkävärjätyt langat on tarkoitettu ns. suuremmille pinnoille, käsitöille joissa yhtenäinen jatkumo on mahdollisimman pitkä (villapaidat, peitot, villasukat, pipot…). Tällöin langan ”ydinajatus” pääsee oikeuksiinsa eli lopputulos on ihana ja näyttävä ilman, että joutuisit puljaamaan värien vaihtojen kanssa. Jep, siinä hommassa pätkävärjätty lanka täyttää tehtävänsä.

Mutta mitäs niille jämälankakerille tehdään, kun ne ei oikein sovi mihinkään ja niissä on usein lankaa liian vähän jäljellä vaikkapa villasukkiin, pipoon – saati peittoon. Nooh, vielä ei kannata heittää kirvestä kaivoon (= jämälankoja roskikseen 😊).

 

Pätkävärjätyt langat ovat aivan yhtä käyttökelpoisia kuin yksivärisetkin, kunhan muistat pari juttua:
  1. Pätkävärjätty lanka kannattaa yhdistää johonkin yksiväriseen. Vaikkapa raitoja virkatessa/neuloessa, joka toinen raita yksivärisellä ja joka toinen pätkävärjätyllä. Tai jos virkkaat tilkkuja: viimeistele reunat yksivärisellä langalla tai virkkaa jokaiseen tilkkuun jokin samanlainen yksityiskohta yksivärisellä, vaikkapa kuvion keskusta.
  2. Poimi pätkävärjätyn langan väreistä samanlaiset yksiväriset langat, yhdistä näitä vaikkapa edellä mainituilla tavoilla. Jos siis pätkävärjätyssä langassa on esim. pinkkiä, sinistä ja keltaista; käytä vastaavia värejä yksittäin korostamaan kokonaisuutta. Tämä toimii vaikkapa virkatuissa kämmekkäissä: tee käsipuolen tilkku pätkävärjätyllä ja korosta varsiosia yksittäisillä, samanvärisillä langoilla. 😊

Tällainen saldo minulla … Joku päivä vielä!! 😊

Tiivistettynä siis:

Tämä ei siis ole ydinfysiikkaa, kun muistaa nämä pari juttua. Itse olen virkannut pätkävärjätyistä langoista vaikka ja mitä – ja joskus harvoin joutunut toteamaan ettei vaan toimi lopputuloksen ollessa todella levoton. Pätkävärjättyjen lankojen ostaminen on vähän vaarallista: ne näyttävät usein kerällä ollessaan syötävän herkullisilta, mutta ulkokuori saattaa pettää. Joskus tuntuu, että voisi vaan ostaa ne kaikki ihanan väriset lankakerät ja laittaa esille koristeeksi sellaisenaan. Ei muuten hullumpi sisustusidea! 😊

 

Kämmekkäisiin sopii yhtä hyvin yksivärisyys kuin monivärisyyskin! 😊

Ylläolevan kuvan ylimmäisiin kämmekkäisiin löytyy ohje täältä. Alapuolen kämmekkäiden ohje löytyy Lankajengin verkkokaupasta.

Jonnan koukkuja Tyynykirjaa varten tuli tosiaan virkattua paaaaaaljon erilaisia tyynynpäällisiä. 😊 Alla olevat ovat hyvä esimerkki miten pätkävärjätty lanka toimii todella hyvin erilaisilla säännöllisen muotoisilla pinnoilla.

Pätkävärjätyt langat toimivat loistavasti tyynynpäällisissä! 😊

Virkattuhin pääsiäismuniin sopii pätkävärjätyt langat saumattomasti. 😊 Ohje löytyy täältä.

Älä siis suotta pelkää ja hyljeksi pätkävärjättyjä lankoja – ne todellakin ovat mahdollisuus! 😊

 

 

 

2 kommenttia

  1. Minna kirjoitti:

    Kiitos tästä vinkistä! Tosi yksinkertainen asia, mutta enpä ole itse tätäkään huomannut 🙂

    • jonnankoukkuja kirjoitti:

      Itsekin olen tekemällä ja kokeilemalla – ja virheiden kautta – oppinut. 🙂 Kiva jos löysit postauksesta hyviä vinkkejä pätkävärjättyjen lankojen käyttöön! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.