Hae
Jonnan koukkuja

Tilkkukoulu osa 3: Pääkallo

Isoäidinneliöiden ja kukkatilkkujen ”kaveriksi” on viime vuosina ilmestynyt pääkalloja. Toisille se ”on NIIN se mun juttu” – ja toisille kamalin asia ikinä. En tuomitse kumpiakaan. Jokaisella on omat mieltymyksensä. 😊 Pääkalloilla saadaan kyllä kivasti erilaista (!) näkyvyyttä käsitöihin. Milloin kallo seikkailee sukassa, joskus taas huivissa – miksei villatakissakin.

Enpä oikein tiedä kuka tämänkin ”villityksen” on aloittanut. Jostain ne pääkallot salakavalasti ilmestyivät käsitöihin. 😊 Tosin eipä niitä nyt kovin yleisesti näy. Oman ensimmäisen pääkallon taisin virkata muutama vuosi sitten (ennen Jonnan koukkuja Tyynykirjaa). Samoin ensimmäinen pääkallo ilmestyi villasukkaan toimestani viitisen vuotta sitten.

Neulotut pääkallovillasukat olivat ensikosketukseni teemaan. 😊

Virkattu pääkallo oli pitkään itselläni sellainen ”suuri mysteeri” että tuon kun saisin joskus tehtyä, mutta kun emmä osaa, kun se on tosi vaikea ja hankala ja … 😊No ei se kyllä ole! Kun homman jujun tajuaa niin näihin tulee tavallaan into virkata vaan lisää ja lisää!

Ja koska tosiaan en todellakaan ole virkatun pääkallon keksijä niin tässä linkki alkuperäiseen ohjevideoon. Omaa ohjettani olen vuosien varrella muokkaillut aina kuhunkin käsityöhön sopivaksi.

Esittelen tässä postauksessa tekemiäni pääkalloaiheisia käsitöitä ja lopusta löydät linkit kunkin ohjesivulle (paitsi villasukkaa en ole ihan kokonaan ohjeistanut). Toki pääkallon ohje löytyy myös! 😊

Pääkallotyynynpäällisiä 😊

Pääkalloasiaa

Pääkallotyyny tuli virkattua myös Jonnan koukkuja Tyynykirjaan. Minusta oli hauska idea ylipäätään virkata/tehdä sellainen pienikokoinen käsin hypisteltävä minityyny, jossa on pääkallo. 😊 Kirjan ohje poikkeaa muista ohjeista, mutta pääosin ”perusohje” on sama. Joskus tuli myös virkattua isompia pääkallotyynyjä käsityönäyttelyäni varten.

Villatakkiin sain inspiraation kun mietin mikä olisi sellainen tilkku, jota en ole vielä takissa käyttänyt – eikä toisaalta (toivottavasti) kovin moni muukaan. 😊 Tämä takki tuli myytyä ja ostaja sai siitä itselleen varsin persoonallisen käsityötekeleen! 😊

Pääkallo-ovistoppari 😊

Ovistoppari lähti ajatuksesta tehdä se tarpeeseen – toisaalta ei me juurikaan pidetä kesäisin ovia auki (koska viilennys tulee laitteesta eikä haluta mitään ötököitä sisälle). Stoppari päätyi vuosiksi kirjahyllyyn koristeeksi ja sittemmin uuteen kotiin ihan tarpeeseen – pitämään ovea auki! 😊

 

Pääkallokämmekkäitä 😊

Kämmekkäissä vähän samat lähtökohdat kuin takissa: mitä uutta voisi keksiä kämmekkäisiin? No tietysti pääkallo! 😊

Joskus vielä tekisin mieli virkata sellainen huivi, jossa pääkallo seikkailee ”sisäisesti” huivissa eikä tilkkujen muodossa. 😊

 

Pääkallotilkku

Ensin virkataan ”silmien raamit”, sitten otsa, nenä ja hampaat. Ohjekuvasarja havainnollistaa miten homma etenee. 😊

  • Virkkaa 15 kjs ja yhdistä ps:lla renkaaksi.
  • Virkkaa toiset 15 kjs ja yhdistä samaan kohtaan ps:lla kuin aiempikin lenkki.
  • Virkkaa molempien ”silmien raameihin” 20 ks.
  • Aloita silmien puolivälikohdasta virkkaa 8 ks vasemmalle. Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Virkkaa seuraaviin 8 silmukkaan jokaiseen 1 ks. Seuraaviin 8:aan s:aan 1 puolip jokaiseen.
  • Käännä työ, virkkaa alkuun 1 kjs. Sitten jokaiseen s:aan 1 ks.
  • Käännä työ, *virkkaa alkuun 1 kjs ja seuraavat 2 s:aa yhteen. Myös kerroksen 2 viimeistä s:aa yhteen.*
  • Käännä työ ja toista *_* kunnes kavennusten väliin jäävien silmukoiden määrä on 6. Päättele.
  • Käännä työ ylösalaisin (silmät yläpuolella). Aloita laskemaan silmien välikohdasta niin, että oikealle katsottuna jätä 7 ensimmäistä silmukkaa neulomatta ja 8:een 1 ks. Virkkaa takaisinpäin vasemmalle seuraavaan 5:een silmukkakohtaan jokaiseen 1 ks. Virkkaa sitten 4 kjs (hyppäät keskikohdan yli) ja laske silmien välikohdasta niin, että jää 3 tyhjää silmukkakohtaa ja virkkaat siitä eteenpäin 5 ks.
  • Käännä työ ja virkkaa alkuun 1 kjs. Seuraaviin silmukoihin 5 puolip, nenäkohdan kjs-kaareen 4 puolip ja taas lopuksi 5 puolip.
  • Käännä työ ja hyppää 1 s yli. Virkkaa sitä seuraavaan 4 kjs (= 1 pp) ja seuraaviin silmukoihin pp:t paitsi viimeiseen ei mitään.
  • Käännä työ ja virkkaa jokaiseen edellisen kerroksen s:aan 1 puolip.
  • Käännä vielä kerran ja virkkaa koko pääkallon ympäri kerros ks:ta. Virkkaa ”kulmakohtiin” samaan silmukkaan 1 ks + 1 kjs + 1 ks.
  • Virkkaa mustalla värillä kerros ks:ta pääkallon ympäri.
  • (Vaihda väri ja toista äskeinen kerros, mikäli koet tarpeelliseksi).
Aloitetaan pohjustamaan tulevaa isoäidinneliökuviota
    • Virkkaa pääkallon ympäri 3:n p:ään + 2 kjs:n sarjoja. Sarjojen väliin jää aina 3-4 s:aa. Pitkille sivuille 4 p-sarjaa, lyhyille sivuille (otsaan ja leukaan) 2 p-sarjaa. Kulmakohtiin pitkien sivujen puolelle 3 pp + 2 kjs ja lyhyille 3 p + 2 kjs. (Kts mallikuva)
    • Jokaiseen edellisen kerroksen kjs-kaareen 3 p + 1 kjs, kulmiin 3 p + 2 kjs + 3 p.
    • Toista edellinen kerros vielä kaksi kertaa, viimeinen kerros mustalla.
    • Virkkaa viimeinen kerros ks:ta mustalla värillä. Yhdistä tilkut toisiinsa tällä värillä neulalla ja langalla.

 

Ja tässä näitä linkkejä ohjeisiin 😊

 

Pääkallokämmekkäät

Pääkallovillatakki

Pääkallo-ovistoppari

Pääkallokuvioiset villasukat

 

 

Psst… Aiemmat Tilkkukoulupostaukset löydät klikkaamalla

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *